Faith Kipyegon

 JEWEL SAMAD Afp
SP U ATLETICI

Treći naslov za Kenijku Kipyegon, Tamberiju zlato u visu, novi europski rekord Hudson-Smitha

‘Ovo je sjajna sezona za mene - rušila sam svjetske rekorde i sad sam opet svjetska prvakinja‘
Piše: HinaObjavljeno: 22. kolovoz 2023. 23:15

Kenijska trkačica Faith Kipyegon po treći je put u karijeri osvojila naslov svjetske prvakinje na 1500 m, a Talijan Gianmarco Tamberi je naslovima aktualnog olimpijskog pobjednika i europskog prvaka u skoku u vis u Budimpešti dodao i prvo zlato sa svjetskih prvenstava.

Kipyegon je istrčala još jednu utrku u kojoj je bila nedodirljiva za suparnice (3;54.87 minuta), iako je bila gotovo šest sekundi sporija od svog svjetskog rekorda (3:49.11) postavljenog u lipnju ove godine u Firenci. No, na ulasku u zadnji krug je imala ubrzanje koje konkurentice nisu mogle pratiti.

"Ovo je sjajna sezona za mene - rušila sam svjetske rekorde i sad sam opet svjetska prvakinja, obranila sam naslov. Lovila sam povijesno ostvarenje, lovila sam ovaj naslov. Trčala sam svoju utrku, ali znala sam da su suparnice snažne i hvala im što su me ‘gurale‘ da budem još brža", rekla je 29-godišnja trostruka svjetska prvakinja i dvostruka olimpijska pobjednica na 1500 m.

Srebrnu medalju je osvojila 21-godišnja Etiopljanka Diribe Welteji (3:55.69) kojoj je to prvo odličje s velikih natjecanja u seniorskoj konkurenciji, a u finišu se obranila od napada Nizozemke Sifan Hassan (3:56.00), kojoj je pripala brončano odličje, čime je pokazala da se oporavila od onog pada u zadnjim metrima utrke na 10.000 metara, u kojoj je ostala bez pobjedničkog postolja.

Vrlo uzbudljivo i izjednačeno natjecanje imali su skakači u vis. Olimpijski pobjednik iz Tokija 31-godišnji Talijan Gianmarco Tamberi je u prvom pokušaju preskočio 236 cm i time došao do prvog naslova svjetskog prvaka. Sedam godina mlađi Amerikanac JuVaughn Harrison je istu visinu uspio preskočiti iz drugog pokušaja, što mu je do tada bilo jedino rušenje i ostavilo ga sa srebrom oko vrata i ugurao se između dvojca koji je podijelio zlato na Igrama u Tokiju.

Naime, Katarac Mutaz Essa Barshim, koji je išao po četvrti uzastopni naslov svjetskog prvaka, u Budimpešti nije uspio preskočiti više od 233 cm, što je bilo dovoljno za brončano odličje, njegovo peto sa svjetskih prvenstava.

Naslov svjetskog prvaka obranio je Marokanac Soufiane El Bakkali (8:03.53) u utrci na 3000 m sa zaprekama, ponovno izabravši najbolju taktiku te je ciljem prošao gotovo dvije sekunde prije najbližih konkurenata. Za njega je to četvrta medalja sa svjetskih prvenstava, a osim zlata iz Budimpešte i Eugenea (2022.), ima i srebro iz Londona (2017.) te broncu iz Dohe (2019.).

Iza Marokanca ciljem je prošao svjetski rekorder, 22-godišnji Etiopljanin Lamecha Grima (8:05.44) koji je u Budimpešti bio čak 13 sekundi sporiji od rekordnog vremena koje je istrčao u lipnju u Parizu.

Bronca je pripala Kenijcu Abrahamu Kibiwotu (8:11.98).

Od ostalih rezultata postignutih u utorak svakako treba izdvojiti novi europski rekord Britanca Matthewa Hudson-Smitha u utrci na 400 metara. Za plasman u finale ove discipline Hudson-Smith je trčao 44.26 sekundi i za sedam stotinki nadmašio gotovo 36 godina star rekord Nijemca Thomasa Schoenlebea, postignut 1987. na SP-u u Rimu.

U polufinalu se umalo dogodilo iznenađenje, jer je aktualni svjetski rekorder Južnoafrikanac Wayde van Niekerk ostao bez izravnog plasmana, ali je ušao u finale kao jedan od dvojice trkača s najboljim vremenom (44.65).

Amerikanka Kendra Harrison pokazala je konkurenticama na 100 m prepone da se ne šali - već u kvalifikacijama je trčala 12.24 sekundi, što je najbolje vrijeme u ovoj sezoni.

Linker
25. travanj 2024 14:15