Paola Borović i Milica Gardašević

 DAMJAN TADIC Cropix
2. ZAGREB CITY CHALLENGE

Trg bana Jelačića spreman je za atletski spektakl: ‘Pružit ćemo Zagrepčanima dobar show i daleke skokove‘

U petak počinje prva točka trodnevnog programa 73. Boris Hanžeković memorijala
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. rujan 2023. 14:42

Trg bana Jelačića tijekom četvrtka se polako pretvarao u atletsko borilište. Već prijepodne je zaletište bilo na mjestu, postavljena je i jama, kamioni su dovezli 20 tona pijeska i ostalo je još samo pričekati popodne da domaće i strane zvijezde skoka u dalj dođu na trening i isprobaju jedinstveno skakalište u samom srcu grada Zagreba. A ono pravo slijedi u petak od 18 sati kada počinje drugo izdanje Zagreb City Challengea, prve točke trodnevnog programa 73. Boris Hanžeković memorijala.

Led su lani probile troskokašice, motkašice i daljaši, a ove godine ćemo imati malo drugačiju koncepciju, odnosno održat će se natjecanje samo u skoku u dalj, ali u obje konkurencije. Pritom će atletičarke i atletičari skakati naizmjence, svatko po jednu seriju, tako da će svi dobiti jednaku pažnju. A itekako su je zavrijedili jer na startnim listama ima sjajnih imena.

Dobar koncept natjecanja

Kod atletičarki nam dolazi aktualna europska dvoranska prvakinja Jazmin Sawyers koje je ove zime u Istanbulu skočila okruglih 7,00 m, tu je i odlična Srpkinja Milica Gardašević s osobnim rekordom 6,91 m, pa Amerikanka Tiffany Flynn, četvrta s lanjskog dvoranskog SP-a... U muškoj konkurenciji ćemo, pak, gledati Jamajčanina Tajaya Gaylea, svjetskog prvaka iz 2019. i aktualnu svjetsku broncu, pa američkog dvoranskog prvaka Willa Williamsa, dvostrukog svjetskog juniorskog prvaka Erwana Konatéa, ali i sjajan hrvatski dvojac koji skače preko osam metara, Filipa Pravdicu i Marka Čeku.

image

Paola Borović, Natko Bošnjak

DAMJAN TADIC Cropix

Gošća iz Srbije Milica Gardašević u izvrsnoj je formi ove godine, sasvim se približila granici od sedam metara i ispunila normu za Olimpijske igre, a sada, kako i sama kaže, želi u velikom stilu zaključiti sezonu.

- Mislim da je ovakav koncept natjecanja iznimno dobar za promociju sporta i jako mi je drago što ću biti dio toga, a posebno zato što mi je blizu kuće i što se ovdje osjećam kao doma - poručila je 24-godišnja Novosađanka.

Forma joj na samom kraju sezone nije na vrhuncu, ali to ne znači da nije spremna za velike daljine.

- Osobni rekord ne bih najavljivala jer nije vrijeme za to. Prije svega se nadam da ću se dobro zabaviti, da ćemo svi daleko skakati i da ćemo pružiti Zagrepčanima dobar show. Tu je Sawyers koja je osvojila zlato na dvoranskom EP-u i ona će mi možda biti najveća konkurentica, ali ima još djevojaka koje jako daleko skaču i nastupaju na svi velikim natjecanjima, tako da konkurencija definitivno nije slaba. Zato ponavljam, očekujem i od sebe i od drugih daleke skokove, te da ćemo se svi dobro provesti.

image

Radovi na pripremanju terena za skok u dalj

DAMJAN TADIC Cropix

Nije, dakako, isto skakati na ovakvom uzdignutom zaletištu od dasaka i onom fiksiranom na stadionu.

- Stvarno je puno drugačije nego na stadionu. Iako je i ovdje na površini tartan, nije isto jeste li na zemlji ili izdignuti, i tu se osjeti razlika u kvaliteti zaleta i skoka. A što se tiče samog događaja, nama je iznimno zabavno i zanimljivo malo se maknuti sa stadiona i imati bliži kontakt s publikom. Moja iskustva s ovakvih natjecanja su sjajna, ali ove godine još nisam skakala na ovakvoj podlozi i nadam se samo da ću se što bolje snaći.

"Iza mene ban Jelačić"

Milica dolazi iz zemlje aktualne svjetske prvakinje Ivane Vulete (33). Ne sumnjamo da je često uspoređuju s njom, koliko joj to stvara pritisak?

- Nije mi to pritisak, jer postoji popriličan generacijski jaz između nas. Naše karijere ne traju do 60. ili 70. godine, tako da je 8 ili 9 godina razlike puno. U tom smislu nema pritiska, štoviše svakome laska kad ga uspoređuju s najboljim na svijetu. Ako netko misli da ću ja sutra biti najbolja na svijetu, to mi samo može biti vjetar u leđa.

Na Trgu je u četvrtak bila i Paola Borović, višestruka hrvatska prvakinja. Nju ćemo gledati u nedjelju na Mladosti, u njezinoj glavnoj disciplini - troskoku, ali Zadranka se rado prisjetila lanjskog nastupa na Jelačić placu.

- Bilo je to stvarno fenomenalno iskustvo i dan danas kad gledam te fotografije, ja u zraku, a iza mene ban Jelačić, sve mi izgleda kao fotomontaža. Ali, to se stvarno dogodilo i bilo je jako lijepo. Zagrebačka publika je prava atletska publika i zna kako na najbolji način podržati skakače i zato mi je drago što će neki novi atletičari ove godine moći doživjeti ono što sam ja doživjela lani.

image
RONALD GORSIC Cropix

Za publiku je sjajno, naglašava Paola, što je lani imala prilike izbliza vidjeti skokove preko osam metara.

- I što je najljepše, takvim nas je skokovima počastio naši daljaški dvojac, Čeko i Pravdica, koji će i ove godine skakati na Trgu i sigurna sam da će ponovno u ovom okruženju dobiti dodatnu energiju koja će im omogućiti skokove preko osam metara. Drago mi je što je ove godine na programu i ženski dalj. Imamo aktualnu europsku dvoransku prvakinju koja skače sedam metara, a tu je i Milica koja se jako približila toj magičnoj granici. Drago mi je što će i Hrvatska imati svoju predstavnicu u Klari Barnjak jer uvijek je najljepše nastupati pred domaćom publikom.

Pozitivan šok

Može li nastup u ovakvom ozračju, samo koji metar od publike, stvoriti nekome i preveliku tremu?

- Vjerujem da je to više pozitivan šok i da dobijete nalet adrenalina koji vam daje dodatnu brzinu i skočnost za neke skokove za koje možda niste ni znali da ih imate. Atletika je sport koji ima velik broj disciplina i kad ste na stadionu publika ne može u istom trenutku svima posvetiti istu pozornost, a na ovakvim natjecanjima je fokusirana isključivo na vas. Dobijete svu pažnju i onda su dalji skokovi zajamčeni.

Je li joj žao što ove godine neće i sama skakati na Trgu?

- Žao mi je jer skok u dalj je moja velika ljubav, ali treba dati priliku i drugima, a moja glavna disciplina je troskok. Drago mi je što ću skakati na Mladosti i vjerujem da će i tamo biti fenomenalna atmosfera - zaključuje Paola.

Linker
01. svibanj 2024 15:58