Jaroslava Mahučih lijevo

 INSTAGRAM
OVACIJE U ARENI

Tri dana se probijala iz Ukrajine, stigla u Beograd i oduševila svijet! ‘Željela sam pokazati da smo najjači‘

"Jako mi je žao što se ne mogu vratiti u Ukrajinu iako bih voljela otići kući što je prije moguće."
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. ožujak 2022. 11:26

Puno je emocija bilo u jutarnjem dijelu subotnjeg programa na SP-u u Beogradu. Na rasporedu je bilo jedno finale, ali ono je izazvalo ogromno zanimanje, ponajprije zbog nastupa 20-godišnje Ukrajinke Jaroslave Mahučih.

Jer, radi se o jednoj od najnadarenijih svjetskih atletičarki, ali i djevojci koja dolazi iz ratom zahvaćene zemlje iz koje se tri dana probijala do Srbije. Jasno je i da nije mogla trenirati na odgovarajući način, ali njezin motiv i inat su očito bili jači od svega i u Štark Areni je preskočila 2,02 metra i osvojila zlato. Dodala je tu medalju europskom dvoranskom zlatu, svjetskom srebru na otvorenom i olimpijskoj bronci. A tek joj je 20... Sa zastavom u ruci otrčala je počasni krug, a beogradske tribine nagradile su je ovacijama.

image

Jaroslava Mahučih je osvojila zlato na SP

ANDREJ ISAKOVIC Afp

"Prije nego što smo izašli na zaletište, mislila sam samo na Ukrajinu jer se tamo dogodilo previše strašnih stvari. Čak sam mislila da uopće neću moći skakati, ali trenerica me uvjerila da nastupim. Bila sam vrlo sigurna na manjim visinama, ali nakon dva neuspjeha na 2,00, morala sam se fokusirati samo na svoje skakanje. Istu sam situaciju imala i na SP-u 2019. godine kada sam također uspjela tek u trećem pokušaju. Ovaj put je, međutim, moja motivacija bila drugačija nego tada, ovaj put to nisam radila zbog sebe ili zbog medalje, radila sam to za cijeli ukrajinski narod, da pokažem da smo najjači na svijetu", rekla je Mahučih.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Na ljeto je čekaju nastupi na SP-u u Eugeneu i EP-u u Münchenu, ali Mahučih ne zna što će se događati idućih tjedana i mjeseci.

"Nemam pojma kako ću se pripremati. Jako mi je žao što se ne mogu vratiti u Ukrajinu iako bih voljela otići kući što je prije moguće. Sada najprije idem u ured Pume u Njemačkoj da dobijem opremu jer sam doputovala ovamo gotovo bez odjeće. Moje je srce trenutačno uz sve ljude koji nas podržavaju i brane Ukrajinu."

Srebro je s preskočenih 2,00 osvojila Australka Eleanor Patterson koja je u čast Ukrajini lakirala nokte u plavu i žutu boju, dok je bronca završila oko vrata Kazahstanke Nadežde Dubovickaje (1,98).

Linker
20. svibanj 2024 21:53