Eliud Kipchoge
 GIUSEPPE CACACE Afp
‘ŽELIO SAM SE TESTIRATI‘

U brutalnim uvjetima još jednom je pokazao tko je kralj: ‘Iza sebe ostavljam veliko naslijeđe‘

A neki jednostavno nisu mogli izdržati, čak 30 ih nije uspjelo doći do cilja
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 08. kolovoz 2021. 07:47

Eliud Kipchoge je još jednom pokazao tko je kralj maratona. Olimpijski pobjednik u Riju 2016. godine je olimpijski pobjednik i u Tokiju pet godina kasnije. Kenijac je drugo uzastopno zlato u maratonu osvojio s vremenom 2:08.38 u brutalnim vremenskim uvjetima u Sapporu, srebro je zaslužio Nizozemac Abdi Nageeye (2:09:58), a broncu Belgijac Bashir Abdi (2:10:00).

Kipchoge (36) je tek treći maratonac koji je uspio obraniti olimpijski naslov, Abebe Bikila je slavio 1960. i 1964., a Waldemar Cierpinski 1972. i 1976. No, Kipchoge ima i broncu na 5000 metara iz Atene 2004. i srebro iz Pekinga 2008.

- S drugim olimpijskim zlatom, drugim uzastopnim, mislim da ostavljam veliko naslijeđe iza sebe i nadam se da će to nadahnuti one koji dolaze - rekao je čudesni Kenijac i nastavio:

- Meni ovo znači jako puno, pogotovo u ovom trenutku. Strašno teško je bilo prošle godine kad su Igre odgođene i sretan sam i zahvalan organizatorima u Japanu što se ovaj maraton dogodio. Ovo je znak koji pokazuje svijetu da idemo u pravom smjeru, da se krećemo prema povratku u normalan život.

image
CHARLY TRIBALLEAU Afp

Bilo je očekivano (pre)vruće uz ogromnu vlagu pa su su si neki maratonci pomagali trčeći s vrećicama leda u rukama, ali neki jednostavno nisu mogli izdržati pa 30 od 116 maratonaca nije uspjelo doći do cilja.

Kipchoge nije imao problem, ni s vrućinom, ni s vlagom, a pobjedu je ostvario s 80 sekundi prednosti pred drugoplasiranim što je najveća razlika od olimpijskih igara 1972.

- Želio sam svijetu pokazati koliko je ovo prekrasna utrka. Želio sam testirati svoju tjelesnu pripremljenost, želio sam testirati kako se osjećam. Htio sam pokazati da imamo nadu u budućnost - bio je jednako raspoložen za slanje poruka svijetu kao i za utrku novi-stari olimpijski pobjednik.

- Olimpijski san je poseban san. Svaki sportaš ovdje je uložio cijeli život u pripreme da bi došao do ovoga. Danas sam ja živio svoj olimpijski san. Uvijek kažem kako je sport poput života, nekad pobijediš, nekad izgubiš. Ovo je trenutak u kojem sam ja pobjednik.

image
Eliud Kipchoge
CHARLY TRIBALLEAU Afp

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Linker
08. svibanj 2024 09:18