CROPIX
KROS SPORTSKIH NOVOSTI

U SUBOTU SVI NA BUNDEK! KROS SN-A MASOVNIJI NEGO LANI Očekuje se preko 4000 trkača: 'Moramo djecu dovesti do toga da se zaljube u sport'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 12. travanj 2019. 18:03

Kros je možda atletska disciplina, ali Kros Sportskih novosti je događaj koji je puno više od atletike. U vremenima kad su djeca sve manje fizički aktivna, uloga Krosa SN-a je važnija nego ikada.

Iz prve ruke to zna i naša proslavljena rukometašica Klaudija Bubalo, koja kao profesorica kineziologije radi s klincima u osnovnim školama u sklopu projekta “Vikendom u sportske dvorane”, a, osim toga, i kao direktorica Lokomotive radi na uključivanju što većeg broja djevojčica u sport. Prije dvije godine dovela je skupinu djece na Kros, a vidjet ćemo je na Bundeku i ove subote, kada će s djevojkama iz Lokomotive dijeliti medalje najboljima.

- U današnje vrijeme, nešto što opstane toliko dugo kao Kros SN-a i okuplja djecu iz cijele Hrvatske, a čini mi se da ih je brojčano svake godine sve više, sigurno je hvale vrijedan projekt. U vremenima kad se djeca sve manje bave sportom, vidjeti ih toliko puno na jednome mjestu kako trče, trude se, daju maksimum od sebe, to je stvarno fenomenalno. Tu ima djece koja se bave atletikom, to im je matični sport, ali ima i jako puno djece, svake godine sve više, koja su rekreativci, koja dođu da bi otrčala, što je korak prema tome da im sport postane sastavni dio života - ističe Klaudija.

Zagreb, 261218. 
Studio Anton Marti. 
Tradicionalni 67. izbor sportasa godine u organizaciji Sportskih novosti.
Na fotografiji: Klaudija Klipovac Bubalo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Sve manje u parkovima

Kaže da u školama, u projektu u kojem sudjeluje, ima puno djece zainteresirane za sport. U početku s klincima radi na osnovnim stvarima, poput škole trčanja i elemenata gimnastike, a kad budu malo stariji, u četvrtom ili petom razredu, često se opredjeljuju za određene sportove i završavaju u klubovima. No, cijela slika ipak nije tako ružičasta.

- Vremena su se promijenila, djeca su sve manje vani. Mi smo svaki slobodan trenutak provodili u nekom parku, igrali se skrivača, lovice, gumi-gumi i druge razne igre koje su uključivale trčanje i tražile da budemo u pokretu. Danas ćete rijetko vidjeti djecu u parku da se na taj način kreću. Pametni telefoni i sve ostale dostupne stvari, koje ih jako vežu uz kuću i sjedenje, nažalost sada već daju puno negativnih posljedica kad je u pitanju zdravlje djece. Zato ih treba uključivati u sport, animirati, jednostavno ih dovesti do toga da se zaljube u sport i kretanje i da im to bude način života.

I u Lokomotivi se puno radi upravo na tome.

- Kao klub smo se pokušali približiti djeci i roditeljima koji su dio te priče. Jer, ako roditelji nemaju vremena voditi dijete na trening, naravno da su mu mogućnosti da se bavi sportom smanjene. Zato vodimo školu rukometa u 14 zagrebačkih osnovnih škola, naši klupski treneri rade u suradnji s profesorima. To je otvorena škola rukometa od prvog do četvrtog razreda, što nam je baza za kasniju selekciju. U toj školi rukometa imamo oko 300 djevojčica, broj varira jer kad budu svjetska i europska prvenstva, onda je i puno više upisa, ali zadovoljni smo ukupnom brojkom. Stvarno se trudimo, približili smo se djevojčicama, da budu u svom kvartu i školama, negdje gdje mogu doći same. A kasnije, kad već malo stasaju, iz te brojke odabiremo one koje prelaze u klub i dolaze u Dom sportova na treninge. Danas ih imamo oko 120 registriranih.

Zagreb, 210418.
Na zagrebackom Bundeku odrzan je tradicionalni 35. Kros Sportskih novosti u organizaciji Sportskih novosti i Hrvatskog atletskog saveza. Ovo prvenstvo u trcanju privuklo je kao i svake godine velik broj natjecatelja.
Na fotografiji: start, 8. razredi osnovne skole ucenice, 1000 m.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
Foto: Damir Krajac/CROPIX

Sudjelovala u svemu

I Klaudija je nekad trčala na našem Krosu.

- Jesam kad sam bila osnovnoškolka, sudjelovala sam u svemu što je bilo u školi ponuđeno, to je bio statusni simbol. Što si u više sportova bio angažiran, to si bio popularniji. Danas se možda to više ne gleda tako, ha-ha. Otkad sam prestala igrati, aktivna sam u školi s djecom. Kao bivša sportašica, imam dosta sportskih trauma i posljedica. Pokušavam održavati koljena i zglobove u funkciji, ali, naravno, smanjenim intenzitetom, koliko danas godine dopuštaju.

Nadmašili smo lanjske brojke, na Bundeku očekujemo više od 4000 trkača

S velikim zadovoljstvom možemo najaviti da će 36. Kros Sportskih novosti biti masovniji nego lani. Još do prije nekoliko dana škole su bile prilično uspavane s prijavama, ali kao i obično, posljednjih se dana priča drastično promijenila.

Vladimir Mikulec iz Hrvatskog atletskog saveza ovaj je tjedan bio zatrpan prijavama i sada i definitivno možemo reći da su nadmašene prošlogodišnje brojke. Za dolazak na Bundek prijavljeno je 3425 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, oko 350 više nego prošle godine. Kad tome dodamo između 800 i 1000 studenata, koliko ih je prijašnjih godina trčalo na Krosu, možemo se pohvaliti da ćemo ove subote imati više od 4000 sudionika. Nema baš puno natjecanja u Hrvatskoj koja okupljaju toliki broj sportaša na jednom mjestu.

Apsolutni pobjednik u broju prijava je zagrebačka Klasična gimnazija koja na Bundek dolazi s čak 267 učenika. Gimnazija Tituša Brezovačkog iz Zagreba prijavila je 95 trkača, a na trećem mjestu među srednjim školama je križevačka Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, inače sedmerostruki uzastopni pobjednik Krosa u ekipnoj konkurenciji, koja šalje 59 učenika.

Kad su u pitanju osnovne škole, prva tri mjesta drže Zagrepčani, a rekorder je OŠ Medvedgrad sa 153 prijave. Samo dvije manje ima OŠ Čučerje, a na trećem je mjestu OŠ Ljubljanica sa 139 učenika. (vb)

PROGRAM NATJECANJA

10:00 1. i 2. razredi SŠ učenice 1500 m srednji krug

10:15 1. i 2. razredi SŠ učenici 2000 m veliki krug

10:30 3. i 4. razredi SŠ učenice 1500 m srednji krug

10:45 3. i 4. razredi SŠ učenici 2000 m veliki krug

11:00 3. razredi OŠ učenice 850 m kraći mali krug

11:15 3. razredi OŠ učenici 850 m kraći mali krug

11:30 4. razredi OŠ učenice 850 m kraći mali krug

11:45 4. razredi OŠ učenici 850 m kraći mali krug

12:00 5. razredi OŠ učenice 1000 m mali krug

12:15 5. razredi OŠ učenici 1000 m mali krug

12:30 6. razredi OŠ učenice 1000 m mali krug

12:45 6. razredi OŠ učenici 1000 m mali krug

13:00 7. razredi OŠ učenice 1000 m mali krug

13:15 7. razredi OŠ učenici 1500 m srednji krug

13:30 8. razredi OŠ učenice 1000 m mali krug

13:45 8. razredi OŠ učenici 1500 m srednji krug

14:00 Fakulteti studenti 2000 m veliki krug

14:15 Fakulteti studentice 1500 m srednji krug

36. Kros Sportskih novosti

PROPOZICIJE

> Pravo nastupa imaju svi

redoviti učenici osnovnih i

srednjih škola Republike

Hrvatske po prijavi ovlaštene osobe škole ili atletskog kluba

> Nastupa do 10 trkača/ica po kategoriji, a za ekipni poredak boduju se tri najbolja rezultata učenika/ca pojedine škole

> Mlađi od 18 godina moraju

imati pisanu suglasnost roditelja za objavu njihovih fotografija

te imena i prezimena

> Škole jamče za zdravlje natjecatelja kojeg prijavljuju, kao i za to da pohađa navedeni razred, a nastup je na vlastitu odgovornost

> Ako pojedinac skrati zadanu duljinu staze, bit će diskvalificirana njegova/njezina kompletna ekipa

PRIJAVE

> Rok za prijave je 10. travnja 2019. do ponoći

> Prijave slati na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. isključivo u EXCEL obrascu (Prijave), koji se može preuzeti

sa službene internet-stranice Hrvatskog atletskog saveza

www.has.hr

> Prijave poslane na drugi način i u drukčijem formatu neće biti prihvaćene

> Studenti za prijave trebaju kontaktirati Zagrebački sveučilišni športski savez

KONTAKT

Hrvatski atletski savez

Trg kralja Petra Svačića 17

Zagreb

Tel. 01/46-10-1117 i 01/46-13-499

NAGRADE

> Pokali za plasman od 1. do 3. mjesta sveukupno SŠ, u konkurenciji učenika i učenica te sveukupno OŠ

> Medalje za plasman od 1. do 6. mjesta u svim kategorijama OŠ i od 1. do 3. mjesta u ostalima

SERVISNE INFORMACIJE

> Predlažemo dolazak najmanje dva sata prije nastupa radi podizanja startnih listića

> Troškove puta na natjecanje snose škole

> Organizator osigurava nazočnost dežurnog liječnika

> Organizator osigurava okrepu i majice po završetku utrke

> Za zabavu će biti zaduženi Zaprešić Boysi

Linker
04. svibanj 2024 14:30