DAMIR KRAJAC/CROPIX
KAKAV DAN NA MLADOSTI

U svjetskom rekordu svoju je ulogu imala i Hrvatica, a glavna zvijezda Zagreb će ‘pamtiti zauvijek‘

‘Nosila me odlična atmosfera, podrška publike, a moram pohvaliti i ostale atletičarke...‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. rujan 2021. 22:04

I to smo dočekali, Zagreb ima i svoj prvi svjetski rekord. Postavila ga je na 2.000 metara, Francine Niyonsaba iz Burundija. Sa 5:21.56 nadmašila je 5:23.75 koliko je Genzebe Dibabe istrčala 2017. godine

Utrka na 2.000 metara nije uobičajena u atletskim programima, ali je izbor bio pun pogodak organizatora mitinga, koji je uspio ostvariti cilj da Zagreb dobio svoje svjetski rekord, jedinu stvar koja je dosad nedostajala. Utrka na svjetski rekord, po tradiciji na mitinzima, bila je planirana. Imala je svoje pacemakere, prvo ju je vukla naša Maja Pačarić, a nakon nje, dok Niyonsaba nije izbila na čelo, Španjolka Guerrero.

image
Maja Pačarić
DAMIR KRAJAC/CROPIX


A onda je posljednjih 300 metara odlična, ali kontroverzna Burundijka otrčala solo. Naime, zbog viška testosterona po novim pravilima Svjetske atletske federacije ona ne smije nastupati na utrkama od 400 metara do milje (1.600), odnosno smije samo iznad toga. I ona je na to odlično odgovorila.

image


DAMIR KRAJAC/CROPIX


Bilo je uzbuđenje na tribinama, publika je finiš dočekala na nogama, ali i sretni menadžer Alfons Juck.

- Oduševljena sam, nisam znala da je to prvi svjetski rekord na ovom mitingu i s tim sam posebno ponosna. Nosila me odlična atmosfera, podrška publike, a moram pohvaliti i atletičarke koje su vukle utrku do ovog velikog rezultata.

To što ne smije trčati ispod 1.500, nego samo od milje i dalje…

- To me u početku smetalo, ali nekako sam se s tim pomirila i zadovoljna sam s ovim što imam. Volim trčati, to je sjajno i lijepo je znati da imam priliku. Zagreb ću pamtiti uvijek, a nadam se da ću se vratiti i dogodine. Da, bude li milja i više, rado ćemo je vidjeti.

image


DAMIR KRAJAC/CROPIX

Linker
14. travanj 2024 14:17