Hansle Parchment

 GREG BAKER Afp
ŠLAGER MITINGA

U Zagreb dolazi aktualni olimpijski pobjednik: Je li vrijeme za pad famoznog, 24 godine starog rekorda?

Osim Parchmenta, kao lovca na rekord Hanžekovićeva memorijala ne smijemo isključiti ni Robertsa
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. rujan 2023. 14:25

Memorijalna utrka Borisa Hanžekovića na 110 metara prepone i ove će godina biti jedan od šlagera zagrebačkog mitinga. Ništa drugo nije ni bilo za očekivati jer oduvijek ova disciplina ima poseban status u Zagrebu, tu su prijelazni pehar osvajali istinski atletski velikani. Dovoljno će reći podatak da su do ove godine na zagrebačkim preponama sedam puta pobjeđivali olimpijski pobjednici i čak deset puta svjetski prvaci.

Od Marka McKoya, pa preko Allena Johnsona, Liua Xianga, Dayrona Roblesa, Jasona Richardsona, Davida Olivera, Sergeja Šubenkova, sve do aktualnog svjetskog prvaka Granta Hollowaya koji je trijumfirao lani.

I ove bi se godine taj impresivni niz mogao nastaviti jer u Zagreb nam dolazi aktualni olimpijski pobjednik, Jamajčanin Hansle Parchment. Bio je tu i prije dvije godine, nedugo nakon osvajanja olimpijskog zlata, ali tada su ga nadmašili Amerikanac Devon Allen i sunarodnjak Ronald Levy. Parchment se sada vraća u Zagreb po pobjedu, a da je u odličnoj formi, uvjerili smo se u protekla tri tjedna. Najprije je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti osvojio srebro, a onda je prošli vikend na mitingu Dijamantne lige istrčao fantastičnih 12.96! Kakva odlična najava za Zagreb.

Krivi autobus i pozajmica

Parchment (33) je osvojio broncu još na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., a tri godine kasnije i srebro na SP-u u Pekingu. Osobni rekord mu je sjajnih 12.94, još iz 2014. godine. Otada se više nije spuštao ispod 13 sekundi, sve do prošle subote i spomenutog mitinga u Xiamenu. S takvom formom nameće se ne samo kao favorit za pobjedu na Mladosti, već i kao ozbiljan kandidat za rušenje rekorda mitinga. Onih famoznih 12.98 Marka Creara, jedan od najopjevanijih rezultata u povijesti Hanžekovićeva memorijala, stoji već 24 godine. Hoće li dočekati i četvrt stoljeća na popisu rekorda mitinga? Odgovor skriva Hansle Parchment.

image

Hansle Parchment (lijevo)

LIN SHANCHUAN/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

Jamajčanin će, inače, Olimpijske igre u Tokiju, osim po zlatu, pamtiti i po nesvakidašnjoj situaciji koja mu se dogodila uoči polufinala. Tada je, naime, ušao u krivi autobus i umjesto na atletskom stadionu, završio na veslačkoj stazi. Da nije bilo volonterke koja mu je posudila novac za taksi, ne bi došao na vrijeme na stadion. Ovako ne samo da je ušao u finale, nego je kasnije kreirao i jednu od senzacija Igara, pobijedivši Hollowaya.

A osim Parchmenta, kao lovca na rekord Hanžekovićeva memorijala ne smijemo isključiti ni Amerikanca Daniela Robertsa (25), trećeplasiranog na SP-u u Budimpešti. Ta bronca je prva velika medalja u karijeri atletičara iz Georgije čije je osobni rekord okruglih 13.00, a da je u odličnom ritmu, i on je pokazao u Xiamenu, istrčavši 13.03. Uz Robertsa se veže i jedna zanimljivost - uvijek trči u dugoj nogavici preko desne noge, neovisno o temperaturi. U srednjoj školi je, naime, igrajući američki nogomet zadobio tešku ozljedu koljena, i ostali su mu veliki ožiljci od operacija koje sada prekriva tajicama.

U Zagrebu će trčati i 21-godišnji Francuz Sasha Zhoya, šestoplasirani iz Budimpešte. Zhoya je rođen u Australiji, majka mu je Francuskinja, a otac Zimbabveanac, tako da su se za njega borile tri zemlje, ali na kraju se odlučio za “tricolore”.

Svestrani Zhoya

Već godinama slovi za jednog od najnadarenijih atletičara na svijetu. Svjetski je i europski juniorski prvak i rekorder, te europski U-23 prvak, a sada se čeka i njegov iskorak na seniorskoj sceni. Vrlo je svestran, pa se tako još donedavno bavio i skokom s motkom u kojem mu je osobni rekord 5,56 m.

Dodajmo na kraju da se u Zagreb vraća pobjednik memorijalne utrke iz 2020. godine, još jedan Francuz Wilhem Belocian (28). Nekadašnji je svjetski juniorski prvak, te europski dvoranski prvak na 60 m prepone, a ove je sezone osobni rekord doveo do sjajnih 13.07. Bio je i u finalu ovogodišnjeg SP-a i završio na osmom mjestu.

Linker
27. travanj 2024 13:14