MATIJA DJANJESIC Cropix
Show na fontanama

U Zagreb je stigao jedan od najvećih atletičara svih vremena: ‘Nevjerojatno je to što radi‘

Natjecanje bacača kugle u sklopu Hanžekovićeva memorijala, i danas (19.10 sati) će biti spektakularno jako
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. rujan 2024. 09:15

Dan nakon uvertire na Trgu bana Jelačića, zagrebački atletski spektakl se seli nešto južnije gdje će, već po tradiciji, zavladati “dobroćudni divovi”. Od 2014. se bacanje kugle u sklopu Hanžekovićeva memorijala održava na prostoru pored Gradskih fontana, a godinu kasnije je natjecanje nazvano Memorijal Ivana Ivančića u spomen na našeg velikog bacačkog trenera.
Pred nama je, dakle, jubilarni deseti Ivančićev memorijal koji i ove godine u Zagreb dovodi gotovo sve što vrijedi u bacanju kugle, na čelu s najvećim svih vremena, trostrukim olimpijskim pobjednikom i svjetskim rekorderom Ryanom Crouserom. Amerikanac je peterostruki pobjednik na Fontanama, ujedno i rekorder mitinga s 22,84 m. Crouser je na sjajan način najavio ovogodišnji zagrebački nastup - u četvrtak navečer u Zürichu je po kiši i hladnom vremenu lakoćom bacio 22,66. Što li nam tek sprema u subotu?

Na žalost, dan prije velikog okršaja na Fontanama stigla je vijest da je zbog ozljede vrata otpao drugi velikan ove discipline, Crouserov sunarodnjak i dvostruki svjetski prvak Joe Kovacs.

Stanek traje jako dugo

Ove godine na startnoj listi nema ni hrvatskog rekordera i aktualnog europskog doprvaka Filipa Mihaljevića. Ubitačan tempo posljednjih sezona uzeo je danak i Filip je morao ranije okončati sezonu kako bi se oporavio, te fizički i psihički spreman dočekao početak priprema za novu sezonu. A kad veće neće bacati na Fontanama, zamolili smo ga da uskoči u funkciju stručnog komentatora i da nam iz svog kuta predstavi devetoricu sudionika.

Krenuli smo od onih nešto manje eksponiranih, prema najboljima, pa tako za početak imamo Britanca Scotta Lincolna (31).

- Po osobnom je rekordu iza ostalih, ali imao je dobru i konstantnu sezonu iako mu je glavni cilj bila medalja na EP-u, a tamo je ostao četvrti. Inače je zabavan i prilično komičan lik, ima onaj pravi britanski humor. Znali smo se nekoliko puta naći u istom društvu i jako je ugodan za razgovor.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Čeh Tomaš Stanek (33) već dugo je stanovnik svjetskog vrha.

- Jedan je od najboljih europskih bacača svih vremena jer traje dugo i nakupio je puno medalja, ponajviše dvoranskih. Stvarno je konstantan bacač, nije posebno istaknut u društvu, ali ga svi poštuju jer uvijek je tu, uvijek u finalima i u borbi za medalju.

Chukwuebuka Enekwechi (31) rođeni je Njujorčanin koji nastupa pod zastavom Nigerije, zemlje svojih roditelja.

- Ovo mu je najbolja sezona ikad, bacio je osobni rekord i svugdje je bio dobar, uključujući Olimpijske igre na kojima je bio šesti. Chuck zaslužuje svaki respekt jer je sa svojim niskim rastom napravio jako puno. Na koledžu je bacao i kladivo, ali kad se okrenuo kugli, napravio je dobar iskorak.

Jordan Geist (26) je na američkim “trialsima” ostao prvi ispod crte i nije vidio Pariz.

- Vjerojatno je zbog toga i najveći gubitnik ove sezone. On je dečko koji je davno, još u srednjoj školi bacao oko 20,90. Na koledžu je bio dobar, bio je čak i NCAA prvak, ali nikad nije napravio taj korak prema naprijed. Dugo se tražio i ovo je prva godina nakon koledža da je bio fantastičan na više mitinga i na “trialsima”. Čini mi se da malo pao u završnici sezone, ali on i Payton Otterdahl bi trebali biti budućnost američkog bacanja kugle.

Još jedan Amerikanac s osobnim rekordom preko 22 metra je Roger Steen (32).

- On je zanimljiva priča jer većina nas koji smo studirali u Americi smo bili u prvoj diviziji i svi smo se znali, a on je bio u trećoj diviziji i došao je potpuno iz sjene. Morao je raditi i još uvijek radi i kombinira sport s poslom. Trenira u uvjetima koji nisu idealni, ali pokazao je da u tom američkom sustavu divizija nema nikakve veze, nego ono što napraviš poslije koledža. Nije bio nešto “vau” na sveučilištu, ali sa svojim trenerom je za vrijeme Covida trenirao u nekoj garaži i napravili su dobar pomak.

Američki student bio je i Jamajčanin Rajindra Campbell (28) koji je na OI u Parizu osvojio senzacionalnu broncu s 22,15.

- I on je došao pomalo iz sjene, bio je na manjem koledžu i nije nam bio toliko poznat, sve do prošle godine kad je prvi put prebacio 22 m. A ove se godine definitivno prometnuo u najpozitivnije iznenađenje Olimpijskih igara. Sviđa mi se njegova tehnika sviđa. Momak je jak i brz, ima solidnu, finu, konstantnu tehniku i ove mu je godine to donijelo veliki korak prema naprijed.

Talijan je Filipov favorit

Veliku uzdanicu Amerikanci imaju i u Paytonu Otterdahlu (28), čovjeku koji je na osam ovogodišnjih natjecanja bacao preko 22 metra, uključujući Olimpijske igre gdje je s 22,03 bio četvrti.

- Uz Fabbrija je najveći gubitnik Olimpijskih igara. Možda i veći od Fabbrija, bio mi je nekako favorit za medalju jer je najlakše prošao kvalifikacije i tijekom sezone mi je djelovao da bi mogao baciti preko 22,50. Inače je odličan momak, dolazi iz obitelji pune bacača. Oba brata bacaju, s time da Max ima osobni rekord u kugli preko 21 metar, a i zaručnica Maddy je također bacačica. Kad se umirove Kovacs i Crouser, na njemu će ostati američko bacanje.

image

Leonardo Fabbri

FABRICE COFFRINI Afp

Leonardo Fabbri doveo je ove sezone osobni rekord na prag 23 metra (22,95), osvojio je i europsko zlato ispred Filipa, ali je na OI ostao na petom mjestu.

- Reći ću da je on moj favorit za pobjedu u Zagrebu. Iako je Crouser najbolji, ovaj put ću reći Fabbri jer mislim da će iskoristi zagrebačku publiku da dođe do lijepog rezultata, pa da napokon dobijemo novog pobjednika na Fontanama. Nekako mi se čini da bi mogao biti “dark horse”. To je malo “divlja” prognoza, ali vjerujem da bi mogao dobro reagirati na zagrebačku atmosferu i da bi mogao napraviti nešto dobro.

I kao šećer za kraj ostavili smo velikog, čudesnog sportaša Ryana Crousera.

- Najveći bacač kugle svih vremena, vjerojatno i općenito najbolji bacač svih vremena, a po uspjesima, rezultatima i dominaciji, moguće i jedan od trojice najboljih atletičara svih vremena. Danas je tu uz njega Mondo Duplantis, nekad je Usain Bolt bio čudesan i imao je veliku medijsku pozornost zbog disciplina kojima se bavio, ali Ryan toliko puno nastupa i toliko je dominantan u svojoj disciplini da je sigurno uz bok njima. Ima tri olimpijska zlata, olimpijski rekord, svjetski rekord, rekord svjetskih prvenstava, osvojio je sve što se može osvojiti, a i između tih velikih natjecanja je pobjeđivao na svemu živom. Znalo mu se dogoditi bude bolestan pa mu se dogode 3-4 loša hica i netko ga pobijedi, ali to je bila rijetkost.

Ukupno 40 hitaca preko 22 m

Uoči dolaska u Zagreb, Crouser ima nevjerojatna 274 hica preko 22 metra u karijeri! Koliko je to veliko, dočarat će podatak da je prije njegove pojave rekorder u ovoj rubrici bio Ulf Timmermann ima 39 takvih hitaca.

- Ryan je u svega nekoliko natjecanja skupio 40 hitaca preko 22 metra i prestigao Timmermanna. A od tih 274, vjerojatno ih je oko 100 preko 22,50 metara. To je nevjerojatna statistika, teško objašnjiva nekome tko nije u bacanjima i u atletici. On j puno veći i uspješniji sportaš od svih američkih atletičara trenutno. Noah Lyles i drugi koji imaju publicitet su fantastični, ali kad se sve stavi na papir, mislim da je Ryan veći, pa možda čak i njihov najveći atletičar svih vremena. Mnogi su osvojili brojne medalje u štafetama, ali individualno ih je jako malo imalo takav učinak.

STARTNA LISTA

Scott Lincoln (VB) 21,31 21,31

Tomaš Stanek (Češ) 22,17 21,61

Chukwuebuka Enekwechi (Nig) 21,91 21,91

Jordan Geist (SAD) 22,25 22,25

Roger Steen (SAD) 22,08 21,81

Rajindra Campbell (Jam) 22,22 22,16

Payton Otterdahl (SAD) 22,59 22,59

Leonardo Fabbri (Ita) 22,95 22,95

Ryan Crouser (SAD) 23,56 22,90

Pobjednici bacanja kugle na Fontanama

2014. Tom Walsh (NZ) 20,69

2015. Tom Walsh (NZ) 21,62

2016. Ryan Crouser (SAD) 22,28

2017. Tom Walsh (NZ) 21,50

2018. Ryan Crouser (SAD) 22,09

2019. Tom Walsh (NZ) 21,98

2020. Ryan Crouser (SAD) 22,74

2021. Ryan Crouser (SAD) 22,84

2022. Ryan Crouser (SAD) 22,19

2023. Tom Walsh (NZ) 22,46

Linker
07. rujan 2024 09:15