CROPIX
PRIJAVE TRAJU JOŠ SEDAM DANA

UOČI KROSA SPORTSKIH NOVOSTI 'Ovo nisam mogla ni sanjati. Ali izgleda da sam ja primjer da je sve u životu moguće'

BOJANA BJELJAC Hrvatska atletičarka, koja je tek prije šest godina počela s rekreativnim trčanjem, za 29. rođendan si je poklonila osobni rekord i šesto mjesto na uglednom Roterdamskom maratonu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. travanj 2018. 15:38

Za najljepši rođendanski poklon pobrinula se sama. Trenutačno najbolja hrvatska maratonka Bojana Bjeljac upravo danas slavi 29. rođendan, a dočekala ga je s novim osobnim rekordom (2;37:33) i šestim mjestom na uglednom Roterdamskom maratonu. Na utrci na kojoj su se u prošlosti rušili svjetski rekordi i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, Bjeljac je bila najbrža Europljanka, ispred nje su bila samo Kenijke i Etiopljanke.

Pretoplo za maraton

- Super je bilo, stvarno mogu biti zadovoljna. Istina, bilo je dosta teško jer je temperatura bila oko 20 stupnjeva, što nije baš idealno za maraton. Tijelo se pregrijavalo, tako da nisam mogla pokazati svoj maksimum, ali to nije bitno. Rezultat je ono što se piše. Da je bilo hladnije, sigurna sam da bi bilo dosta bolje, ne samo meni, nego i ostalima - ispričala nam je Bojana, a nadovezao se njezin trener Mladen Kršek.

- Nije napravila sve što je mogla jer su okolnosti bile takve. Idealna temperatura za maraton je 10-12 stupnjeva, ali u nedjelju je bilo toplo i sunčano. Da je bilo oblačno uz tu temperaturu, to bi se još nekako podnijelo, ali ovako... No, ne smijemo biti nezadovoljni jer je srušila osobni rekord za više od minute.

Atletičarki Dinamo-Zrinjevca sada slijedi razdoblje oporavka, trčat će neke kraće utrke, a sljedeći veliki cilj kad je u pitanju maraton je Europsko prvenstvo u Berlinu u kolovozu.

- Ne postavljam si nikakve ciljeve, uvijek treba biti skroman i ne letjeti visoko, da ne bi nisko pao. Treba samo doći spreman, zdrav i odmoran - kaže Bojana.

Berlin je, inače, također poznat po svome maratonu koji se trči u rujnu i na kojem je palo posljednjih šest svjetskih rekorda u muškoj konkurenciji.

Strelovit uspon

- Ne znam hoće li se na EP-u trčati po toj stazi jer ni lani se na SP-u u Londonu nije trčalo po stazi na kojoj se održava Londonski maraton. Svjetska i europska prvenstva su uvijek po ljeti, drukčije je nego kad se trči u proljeće ili u jesen kada su pogodnije temperature za maraton. Na velikim je natjecanjima bitan samo plasman - ističe Kršek.

Bojanina je priča vrlo zanimljiva jer se tek sa 23 godine na nagovor prijatelja počela rekreativno baviti trčanjem u rodnom Novom Gradu u BiH. Dobri rezultati na prvim utrkama potaknuli su je da se ozbiljnije posveti trčanju. Preselila se u Hrvatsku i počela trenirati, prvo u AK Žumberak, a potom i u Dinamo-Zrinjevcu. Uspon je bio strelovit i danas trči “debelo” ispod olimpijske norme, lani je nastupila na SP-u, ove će godine i na EP-u. Je li uopće mogla zamisliti da će joj se u samo šest godina toliko promijeniti život?

- Apsolutno nisam. U početku sam samo džogirala s prijateljima iz rodnog grada, a ovo nisam mogla ni sanjati. Ali izgleda da sam ja primjer da je sve u životu moguće - smije se Bojana koja je u najboljim godinama za maraton.

- To je istina, ali moj je nedostatak što sam kasno počela, pa nemam još dovoljno staza i utrka iza sebe. Ovo je premalo, ali nastavljam trenirati i pripremati se i vjerujem da ću još poboljšati svoje rezultate. Ljudi nisu ni svjesni koliko treba raditi za jednu ili dvije minute napretka.

PRIJAVE ZA KROS SN

Kros SN, ujedno i hrvatsko prvenstvo za učenike osnovnih i srednjih škola u trčanju u prirodi, održat će se u subotu 21. travnja. Prijave škola se primaju najkasnije do 17. travnja na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., isključivo na obrascu za prijave, koji se može preuzeti na stranici www.has.hr. Prvi put će trčati i učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, na startu će, dakako, biti i studenti, a prvi put u povijesti organiziramo i utrku građana, koji će odraditi jedan krug dužine četiri kilometra. Prijaviti se mogu svi putem stranice www.utrka.com. Start je u 9 sati, prije nego što u akciju krenu školarci.

Linker
19. svibanj 2024 08:01