Ryan Crouser
 MATTHIAS HANGST Afp
DRAGULJ IZ OREGONA

Uoči Tokija doživio je tragediju, na zadnjem treningu razbio nadstrešnicu, a uskoro dolazi u Zagreb

Od šest hitaca u finalu, pet mu je bilo dalje od najboljeg rezultata drugoplasiranog sunarodnjaka.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 05. kolovoz 2021. 16:53

U kvalifikacijama u kojima je naš Filip Mihaljević doživio veliko razočaranje i ostao bez plasmana u finale bacanja kugle, Ryan Crouser lakoćom je napravio prvi korak prema obrani naslova iz Rija. Za razliku od Joea Kovacsa i Toma Walsha, srebrnog i brončanog iz Rija, koji su do finala stigli kao posljednji dvanaesti, odnosno tek nakon pregleda snimke koja je utvrdila da je posljednji hitac Novozelanđanina ipak bio ispravan...

I onda se u finalu Tokija ponovio Rio. Crouser je osvojio zlato, Kovacs srebro i Walsh broncu. Isti poredak kao i prije pet godina. Prvi put u povijesti u bilo kojoj atletskoj disciplini su se na olimpijskom postolju dvaput zaredom isti ljudi poredali na isti način.

“Djede, uspjeli smo. Olimpijski prvak 2020.”, napisao je Crouser na listu papira s kojim je proslavio obranu naslova.

- Bio sam jako mali kad sam bacio prvi hitac u svom dvorištu. Počeo sam s djedom i bacao s njim do osmog razreda. Dan prije puta u Tokijo sam bacio posljednji hitac i probio nadstrešnicu koju sam sljedeći dan morao otići popraviti.

U međuvremenu je djed Larry umro i bilo je jasno kome će Crouser posvetiti ovo zlato ako ga osvoji. Makar ovo “ako” zvuči bespredmetno nakon serije u kojoj je Amerikanac svih šest puta porebacio 22,5 metara te osvojio zlato s 23,30, novim olimpijskim rekordom, svoj iz Rija (22,52) prebacio je za 78 centimetara (!), ostao samo sedam od - također svog - svjetskog rekorda (23,37) iz lipnja ove godine. Pritom je pet puta bacio dalje od Kovacsevih 22,65 na drugom mjestu. Djed bi bio ponosan...

image
INA FASSBENDER Afp

- Odigrao je veliku ulogu u mojoj karijeri i izgubiti ga tjedan dana prije OI je bilo jako tužno. Ali osjećao sam tu njegov duh, dok sam poruku podigao zato jer smo tako komunicirali nakon što je pri kraju izgubio sluh. Sjedio sam s njim nekoliko sati nakon Trialsa i uspio sam mu objasniti da sam srušio svjetski rekord. Onda je na iPadu pogledao taj hitac tisuću puta.
Poruku je osmislio između kvalifikacija i finala.

- Sjedio sam na krevetu nakon jednog sjajno odrađenog treninga, ali emocionalno sam bio potpuno iscijeđen. Puno je stresa, Igre su stresno mjesto. I onda sam pomisli: “Čovječe, učinit ću nešto”. Kako mi je nedostajao djed, tako sam mu napisao poruku. I čim sa to napisao, osjetio sam olakšanje. Znao sam da ako budem bacao onako kako sam se priprema, držim se svog plana, da ću biti olimpijski pobjednik. Poruka njemu me smirila, dovela u mentalno stanje potrebno za najveća natjecanja.

Ryan Crouser bio je savršeno spreman. Mentalno i fizički. Vidjelo se to u svakom hicu, dok je zapravo nakon 22,83 u prvoj seriji postalo jasno da će se u četvrtak na Olimpijskom stadionu ozbilja borba voditi samo za srebro. Dok je prije dvije godine, recimo, Kovacs za svjetsko zlato u Dohi bacio tek centimetar više - 22,91 m - od Crousera i Walsha. U međuvremenu je mlađi Amerikanac odjurio miljama daleko od najbliže konkurencije.

- Sretan sam sa srebrom, kao i zbog toga što je Ryan ponovo osvojio zlato. To je naš posao kao američkih bacača kugle. Zemlja smo najboljih bacača na svijetu i uvijek se moramo pobrinuti da se ne vratimo kući praznih ruku - rekao je Joe Kovacs.

U društvu Amerikanaca dobro se osjeća i jedan Novozelanđanin. “Samo” bronci unatoč...

- Ciljao sam malo plemenitiji metal, ali ponekad ne uspiješ napraviti sve što želiš. U ovakvoj kugli kakva je danas moraš biti na vrhuncu svoje izvedbe da bi pobijedio bilo gdje, kamoli na Olimpijskim igrama. Bio sam blizu, ali ništa od cigare - zaključio je Tom Walsh.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Ryan Crouser je u Tokiju postao tek četvrti bacač kugle koji je obranio olimpijski naslov, treći Amerikanac nakon Ralpha Rosea 1904. i 1908. te Parryja O’Briena 1952. i 1956. U Pekingu i Londonu je pak zlata osvajao poljski div Tomasz Majewski. Pritom će tip iz Oregona za tri godine imati priliku ispisati povijest jer u prosincu će tek napuniti 29, dok se bacači u pravilu mogu držati na visokoj razini do srednjih tridesetih. Uostalom, Kovacsu su 32, koliko će Crouser imati u Parizu...

A puno prije toga, sredinom rujna ćemo olimpijskog pobjedika i friškog svjetskog rekordera u bacanju kugle gledati u Zagrebu. Crouser je česti i dragi gost Hanžeka, dvostruki pobjednik memorijala Ivana Ivančića kako se zove natjecanje u bacanju kugle na Zagrebačkim fontanama.

Crouser potvrdio dolazak na Hanžekovićev memorijal

Dvostruki olimpijski pobjednik u kugli Ryan Crouser, potvrdio je svoj dolazak na 71. memorijal Borisa Hanžekovića, objavili su organizatori.
Trostruki pobjednik i rekorder zagrebačkog mitinga već i prije finala potvrdio je svoj novi dolazak u Hrvatsku pa ćemo ga 13. rujna ponovno gledati na bacalištu pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Crouser je prvi puta nastupio u Zagrebu 2016. godine, kada je sa 22.28 m pobijedio ispred Toma Walsha koji je bacio kuglu 22.21 m. Bilo je to prvo natjecanje nakon 1988. godine na kojem su dvojica bacača na istom natjecanju bacila kuglu dalje od 22.20.

Prošle godine je na Memorijalu Ivana Ivančića, kako se u posljednjih sedam godina naziva natjecanje bacača kugle na zagrebačkom mitingu, pobijedio s 22.74, što je najdalji hitac bačen na tlu Europe u posljednjih 30 godina.

Linker
24. travanj 2024 13:09