PAUN PAUNOVIC/CROPIX
KORAK OD POSTOLJA

Uspjeh karijere djevojke koju su izbacili s Višnjika: ‘Bilo mi je teško nakon finala, svladale su me emocije‘

‘Htjela sam dati sve od sebe, ali prevelik je bio pritisak‘, rekla nam je nakon prospavane noći
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. kolovoz 2022. 06:06

Veronika Šokota (18) zauzela je četvrto mjesto u finalu bacanja koplja na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje se održava u kolumbijskom Caliju. Iako kod sportaša uvijek postoji žal kad ostanu tik do postolja, što je posve normalno, mlada atletičarka zadarskog AŠK-a može itekako biti zadovoljna svojim nastupom jer biti četvrti u tako konkurentnom sportu je doista izniman uspjeh.

Veronika je u prvoj seriji bacila 54,35, a u drugoj je njezino koplje poletjelo još dalje, na 54,47 metara. S tim je rezultatom u tom trenutku bila na drugom mjestu s kojeg ju je u sljedećoj seriji potisnula domaća atletičarka Valentina Barrios (56,39). Kolumbijka je do kraja još popravila svoj rezultat i srušila nacionalni rekord (57,84), a naša se predstavnica držala na trećem mjestu sve dok Urugvajka Manuela Rotundo u posljednjoj seriji nije bacila 55,11. Veronika na to nije imala odgovor, u završnom je pokušaju upisala neispravan hitac i ostala na četvrtom mjestu. Inače, najbolji joj je ovogodišnji rezultat 55,85, a osobni joj rekord iz prošle godine iznosi 57,02 m.

- Malo su se slegli dojmovi, ali i dalje žalim za tom broncom. Bilo mi je baš teško nakon finala, svladale su me emocije. Psihički je bilo teško bacati u toj posljednjoj seriji kad me Urugvajka prebacila. Htjela sam dati sve od sebe, ali prevelik je bio pritisak - rekla nam je Veronika nakon prospavane noći.

image

Veronika Šokota

RONALD GORSIC/CROPIX

Zadarska tinejdžerica svakako ima razloga za ponos jer ovo je i najbolji hrvatski plasman na svjetskim juniorskim prvenstvima još od Eugenea 2014. kada je Martin Marković osvojio zlato u bacanju diska, a Sara Kolak broncu u bacanju koplja.

Potpuno nedodirljiva na vrhu je, kako se i očekivalo, bila djevojka iz Srbije Adriana Vilagoš, jedna od najtalentiranijih atletičarki svijeta. Bacila je gotovo šest metara dalje od drugoplasirane (63,52) i srušila rekord svjetskih prvenstava, te lakoćom obranila lanjski naslov iz Nairobija. Čak četiri je puta Vilagoš u finalu bacala preko 60 metara, tako da njezina pobjeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Uz takvu formu i rezultat 18-godišnjakinja iz Vojvodine će biti među favoritkinjama za odličje i na predstojećem seniorskom Europskom prvenstvu u Münchenu.

Vratimo se, ipak, još malo našoj Veroniki i istaknimo da joj je ovo najbolji plasman na velikim natjecanjima dosad jer je lani bila sedma na juniorskom SP-u u Nairobiju, tada još kao mlađa juniorka, te peta na juniorskom EP-u u Tallinnu. I sve je ove rezultate postigla nakon drame od prije dvije godine kada je, zajedno s ostalim zadarskim bacačima, izbačena s Višnjika jer se netko “mudro” dosjetio na stadion s atletskom stazom postaviti umjetnu travu. Dugo su trajale Veronikine muke, a krajem prošle godine je pronađeno kakvo-takvo rješenje, pa je na igralištu Bagat napravljeno zaletište za bacanje koplja. Daleko je to od idealnog jer zaletište nije vrhunske kvalitete, a za termine treninga se mora boriti s nogometašima, ali barem su ona i trener Predrag Saratlija dobili mrvicu bolje uvjete za rad.

Linker
19. travanj 2024 05:49