Zaynab Dosso

 INSTAGRAM
ZA SVAKU OSUDU

Užasno iskustvo trofejne sportašice! ‘Vikala mi je strana kur*o, a svi oko mene su šutjeli i smijali se‘

‘Bojim se izaći iz kuće, ali ne zato što bi me netko mogao uvrijediti, nego zbog ravnodušnosti ljudi‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. listopad 2022. 16:51

Svega nekoliko dana nakon što se jedna od najboljih svjetskih odbojkašica Paola Egonu požalila na rasističke ispade s kojima se mora suočavati u svojoj domovini Italiji, na sličan je problem i to s konkretnim primjerima upozorila i njezina sunarodnjakinja, 23-godišnja atletičarka Zaynab Dosso.

Djevojka rođena u Obali Bjelokosti kao trogodišnja se djevojčica preselila na Apeninski poluotok. Ove je godine srušila talijanski dvoranski rekord na 60 metara, a najveći je trenutak doživjela na Europskom prvenstvu u Münchenu gdje je kao članica štafete osvojila brončanu medalju na 4x100 metara.

Prije nekoliko je dana s prijateljima odlučila proslaviti kupnju nove kuće u Rimu. Izlazak u jedan od barova završio je, međutim, na ružan način, a Dosso je događaj prepričala na svome Instagram Storyju.

image

Zaynab Dosso

FILIPPO MONTEFORTE Afp

"Nedugo nakon što smo došli u bar prišla nam je jedna gospođa i tražila da joj damo novac. Odgovorili smo joj da nam je žao, ali da joj nemamo što dati. Na to mi je tihim glasom rekla "strana kur*o". Zamolila sam je da to kaže naglas, na što je počela vikati "strana kur*o, vrati se u svoju zemlju". Nisam šokirana time što me je nazvala kur*om ili zato što je rekla da se vratim u svoju zemlju, već time što su svi oko nas šutjeli, a neki su se i smijali", napisala je ogorčena Dosso.

"Bojim se izaći iz kuće, ali ne zato što bi me netko mogao uvrijediti, nego zbog ravnodušnosti ljudi. Ne osjećam se zaštićeno", dodala ja atletičarka.

Naknadno je u intervjuu za La Stampu iznijela još jednu ružnu epizodu.

- Nedavno su na moju sestru i mene bacili kamen. Ne da nas ozlijede, nego da nas prestraše. Rekla sam sestri "to su budale, zaboravi". No, bilo bi lijepo da oni koji su pobijedili na izborima pošalju snažan signal protiv rasizma. Vulgarni se danas osjećaju jačima, vjeruju da mogu slobodno povisiti glas i proći nekažnjeno. Tko god bude na čelu države, treba jasno i glasno reći da to nije tako - poručila je mlada sportašica.

Linker
26. travanj 2024 23:50