Caster Semenya

 MARCO LONGARI/AFP/PROFIMEDIA
MUČNA ISPOVIJEST

Već 13 godina vodi borbu da dokaže da je - žena! ‘Ako se želite uvjeriti, skinut ću se...‘

Na testiranju spola je prošla, ali su je čelnici WA prisilili da počne uzimati lijekove
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. svibanj 2022. 06:09

Dvostruka olimpijska Caster Semenya (31), žena koja već 13 godina vodi borbu da dokaže da je upravo to - žena, ispričala je kroz kakvu je torturu prolazila nakon što je 2009. prvi put postala svjetska prvakinja na 800 metara. Južnoafrička atletičarka otkrila je da je sucima nudila da se skine pred njima i pokaže im vaginu kako bi ih uvjerila da je žena, a Svjetsku atletsku federaciju (WA) optužila je da ju je natjerala da uzima lijekove zbog kojih se bojala da će doživjeti srčani udar. Njezine riječi prenio je britanski Telegraph koji je dobio uvid u isječke Semenyina intervjua koji bi ovih dana trebao biti objavljen na HBO-u.

Semenya je na Svjetskom prvenstvu 2009. u Berlinu kao 18-godišnjakinja uvjerljivo osvojila zlato na svom prvom velikom natjecanju. Njezina izvedba i mišićava građa nagnali su WA da naredi tinejdžerici da se podvrgne testiranju spola, što je izazvalo burne reakcije. Semenya tvrdi da su ljudi iz krovnog atletskog tijela vjerojatno mislili da ima penis.

- Rekla sam im: "Sve je u redu, ja sam žena, nije me briga. Ako se želite uvjeriti da sam žena, pokazat ću vam svoju vaginu" - ispričala je Semenya u intervjuu za HBO.

image

Caster Semenya

BACKPAGEPIX/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Na testiranju spola je prošla, ali su je čelnici WA prisilili da počne uzimati lijekove za snižavanje prirodno visoke razine testosterona kako bi se mogla i dalje natjecati u ženskoj kategoriji.

- Bilo mi je mučno od lijekova, udebljala sam se, imala sam napadaje panike i mislila sam da ću doživjeti srčani udar. Osjećala sam se kao da se svaki dan ubadam nožem. Ali nisam imala izbora. Imala sam 18 godina, željela sam trčati, željela sam doći na Olimpijske igre, to je za mene bila jedina opcija.

Iako su prisiljavanje sportašica da uzimaju lijekove za promjenu prirodne razine hormona mnogi medicinski stručnjaci ocijenili neetičnim, odvjetnik Svjetske atletske federacije Jonathan Taylor je, također u razgovoru za HBO, objasnio da su im vodeći stručnjaci rekli kako bi i sami prepisali neimenovani lijek za snižavanje testosterona.

- Jonathan bi trebao odrezati svoj jezik i baciti ga. Ako želi shvatiti kroz što sam prolazila, trebao bi sam uzimati te lijekove. Onda bi mu bilo jasno - odgovorila je Semenya.

image

Caster Semenya

BYLINE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Iako je i dalje bila dobra na stazi nakon uzimanja lijekova, Semenyini rezultati su ipak bili slabiji nego ranije. Na Svjetskom prvenstvu u Daeguu 2011. i Olimpijskim igrama u Londonu 2012. izgubila je od Marije Savinove, ali su joj naknadno dodijeljene zlatne medalje kad se ispostavilo da je Ruskinja bila dopingirana.

Kontroverzno pravilo WA o visokim prirodnim razinama testosterona kod žena suspendirano je tijekom 2015. i Semenya je ponovno mogla biti ono što jest. U Rio de Janeiru 2016. je osvojila drugo olimpijsko zlato, a godinu kasnije je i treći put postala svjetska prvakinja. Bilo joj je to, međutim, i posljednje veliko zlato jer je WA 2018. donio novo pravilo prema kojem atletičarke s dijagnozom poremećaja razvoja spola (DSD) moraju uzimati lijekove kojima će smanjiti razinu testosterona kako bi se mogle nastaviti natjecati u ženskoj konkurenciji, a odluka se odnosi na utrke od 400 metara do jedne milje. Podršku WA-u ovaj je put dao i Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei, a nakon toga i Švicarski federalni sud. Semenya je odbila ponovno uzimati lijekove i na koncu nije nastupila na Olimpijskim igrama u Tokiju. Pokušala se, istina, kvalificirati na 5000 metara, ali u tome nije bila uspješna. U međuvremenu se žalila i Europskom sudu za ljudska prava i još uvijek čeka saslušanje.

A dok čeka ishod novog poglavlja svoje pravne borbe, Semenya ne odustaje od atletske karijere. Natječe se u disciplinama za koje ima dozvolu i pokušava izboriti nastup na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Eugeneu.

image

Caster Semenya

SHAUN ROY/BACKPAGEPIX/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Linker
17. travanj 2024 18:44