GLYN KIRK/Afp
SKANDALOZNA PRIČA

Velesila u raljama dopinga: Izmišljeni liječnici i nepostojeće injekcije, isplivali novi šokantni dokazi

U ovom trenutku čak 66 kenijskih atletičara odrađuje suspenziju zbog korištenja nedozvoljenih sredstava
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. travanj 2023. 07:54

Svjetska atletska federacija (WA) prije desetak je dana nakon više od sedam godina ukinula suspenziju Rusije koja se našla na crnoj listi zbog kršenja niza antidopinških pravila i brojnih dokaza da se dopinški program provodio uz blagoslov i sponzorstvo najviših državnih institucija. Ruski se atletičari od prosinca 2015. godine nisu smjeli natjecati pod nacionalnim obilježjima, a pravo nastupa imala je samo nekolicina onih koji nikad ni na koji način nisu bili povezani s dopingom.

I taman kad su Rusi ispoštovali sve uvjete koje je pred njih postavio WA, platili milijune dolara kazne i dobili zeleno svjetlo za povratak (doduše, tek kada im bude ukinuta zabrana zbog agresije njihove zemlje na Ukrajinu), atletika je dobila novo veliko žarište. Odnosno, novu velesilu u kojoj slučajevi korištenja nedopuštenih sredstava iskaču iz dana u dan.

Osmogodišnja suspenzija

Istini za volju, priča o Keniji i dopingu provlači se već dulje vrijeme, ali je ovih dana dobila novu dramatičnu epizodu koja bi ovu zemlju mogla gurnuti u rupu u kojoj je donedavno bila Rusija. Jedinica za integritet atletike (AIU), tijelo koje se bavi svim vrstama prijevara i nedopuštenih radnji u kraljici sportova, objavila je, naime, kako postoji osnovana sumnja da se u Keniji provodi “zločinačka operacija” sustavnog prikrivanja dopinga. U središtu priče je lažna medicinska dokumentacija, a AIU je počeo slagati kockice nakon što su utvrđene izrazite sličnosti u manipulaciji u najmanje dva nedavna slučaja dopinga kod kenijskih atletičarki.

Eglay Nafuna Nalyanya, 26-godišnja srednjoprugašica, osmoplasirana na Igrama Commonwealtha 2018. u Gold Coastu, suspendirana je prije nekoliko dana na čak osam godina zbog trostrukog kršenja antidopinških pravila. Proglašena je krivom za posjedovanje nedozvoljenih supstanci, njihovo korištenje, te pokušaj falsificiranja dokumenata i prijevare tijekom procesa doping-kontrole.

image

Eglay Nafuna Nalyanya

ANDREAS GORA/Dpa Picture-alliance Via Afp

Razmatrajući njezin slučaj, tročlano vijeće primijetilo je gotovo identičan obrazac objašnjenja i dokaza kakav je nešto ranije ponudila njezina sunarodnjakinja Betty Lempus. Maratonka s respektabilnim osobnim rekordom 2.23:40 u siječnju je zbog dopinga suspendirana na pet godina.

I Nalyanya i Lempus rekle su da su primile intramuskularne injekcije dok su bile na liječenju u istoj kenijskoj bolnici, te su predočile medicinsku dokumentaciju u prilog svojim tvrdnjama. U oba slučaja AIU je otkrio da su dokumenti bili lažni, liječnici izmišljeni te da nijedna sportašica nije primila injekciju. Pisma koja su predočile dvije Kenijke bila su gotovo identična, potpisana imenima dvojice različitih i očito nepostojećih liječnika.

“Po našem mišljenju ne postoji mogućnost da su sportašice u ovom slučaju imale sofisticiranost ili medicinsko znanje da same sastave pisma. To nas je dovelo do zaključka da elitnim kenijskim atletičarima pomaže netko sa značajnim medicinskim znanjem da počine ono što se svodi na zločinačko ponašanje koje uključuje prijevaru”, stoji u priopćenju AIU-a.

Kipchoge apelira na Vladu

Ta posljednja dva slučaja i zaključak AIU-a još su jedan težak udarac kenijskoj atletici koja se koprca u ogromnim problemima s dopingom. Trenutno je čak 66 kenijskih atletičara suspendirano zbog korištenja nedopuštenih sredstava što je brojka koja je nagnala velik dio atletskog svijeta da zatraži od WA-a da postupi jednako kao i u slučaju Rusije. Istina je da Kenija ima na tisuće dugoprugaša, većina njih je zapravo malo poznata široj javnosti i natječe se po različitim cestovnim utrkama kakvih u posljednje vrijeme ima gomila diljem svijeta. Netko će reći da u takvoj količini žita mora biti i kukolja, što je točno i jasno je da nisu svi Kenijci prevaranti. No, broj afera koji strelovito raste svakako nije dobar za ugled nacije koja je dala tolike atletske velikane.

image

Asbel Kiprop

BAO SHAN Imaginechina Via Afp

Jedan od njih je i Eliud Kipchoge, svjetski rekorder i dvostruki olimpijski pobjednik u maratonu.

- Moramo promijeniti način na koji obrazujemo našu djecu i pokazati im pravi put. Apeliram na vladu svoje zemlje da zaštiti mlade sportaše od nekih figura koje glume trenere i traže uspjeh pod svaku cijenu - rekao je Kipchoge prije nekoliko mjeseci.

WA je u studenom progledao kroz prste Keniji nakon obećanja tamošnje vlade da će u idućih pet godina uložiti ukupno 25 milijuna dolara u borbu protiv dopinga. Mogu li nove informacije natjerati svjetske atletske moćnike na oštriji pristup?

Među sankcioniranima i brojna velika imena

Među trenutno suspendiranim Kenijcima većinu čine manje poznati atletičari, ali ima tu i vrlo uglednih imena. Jedno od najjačih je Asbel Kiprop, trostruki svjetski prvak na 1500 metara, tu je i Jemima Sumgong, olimpijska pobjednica u maratonu 2016. godine, pa Lawrence Cherono, pobjednik maratona u Bostonu i Chicagu, potom Marius Kipserem, dvostruki pobjednik maratona u Rotterdamu, Diana Kipyokei, najbrža u Bostonu prije dvije godine...

Linker
03. svibanj 2024 07:05