Krešimir Domjančić, Ana Hanžeković, Sandra Perković, Filip Mihaljević i Natko Bošnjak

 DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix
STRAŠNA KONKURENCIJA

Velika Sandrina konkurentica stiže u Zagreb, na Hanžeku europski prvaci i zvijezde svjetske atletike!

Spektakl će biti će i natjecanje u bacanju kugle na kojem će osim Mihaljevića biti zlatni iz Eugenea Ryan Crouser...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. kolovoz 2022. 13:18

Uvijek isto slušam, svake godine je kriza, svake godine je teško, a svake godine imamo super atletski miting kraj Save po kojem nas poznaje cijeli svijet. Od prije nekoliko godina smo to nadopunili Fontanama, a sada ćemo i Jelačić placom i bit će to pravi sportski doživljaj na kraju ljeta u gradu. I znate što je najljepše, to što svaki put ta događaj otvarano sa našim zvijezdama. Bile su Blanka i Sandra, pa Sandra i Sara, pa su sada Filip i Sandra, dva hrvatska zlatnika sa posljednjeg Europskog prvenstva koje je nedavno završeno u Münchenu. Možda naša atletika nije savršena priča, ali zbog njih savršeno izgleda i bit će ih zadovoljstvo vidjeti na skorašnjem mitingu ponovo.

Miting Borisa Hanžekovića iz serije Continental Gold Tour održat će se u Zagrebu 9., 10. i 11. rujna.

Sandra Perković je naravno, kao i dosad, prva zvijezda mitinga, a to je potvrdila svojim šestim europskim zlatom u Münchenu.

- Naravno da uvijek imam rezerve za naš miting i finale Dijamantne lige. I ako se sve to poklopi dolazim na svoj najdraži miting Hanžek uživati s sa svima na kraju sezone. Uvijek je najljepše bacati kod kuće.

Konkurencija će biti vrhunska.

- Uvijek su dolazile sve najbolje cure u svijetu. Nakon lanjskih OI su malo stvari promijenjene. Pudenz mi je najavila već u Munchenu što planira, a Alman želim dati do znanja da se vraćam na tron. Nećemo najaviti desetu pobjedu, ali hoćemo Mariju Tolj našu odličnu diskašicu i da ćemo nas dvije iskoristiti domaći teren koji je bio prednost za Pudenz u Münchenu i Alman u Eugeneu.

Otkrila je i neke stvari koje su bile ‘pod tepihom‘.

- Disku ne paše nikakav vjetar realno, a u Eugeneu ga je bilo i previše i stalno se mijenjao. Meni je ispao taman, jer ako pogodiš može i pomoći disku. Ja sam na SP otišla ozlijeđena što nitko ne može i nije morao znati. Bilo je odličnih hitaca, bila sam jako sam blizu 70 metara i pitanje je trenutka kada se to može dogoditi. A München? Sad računajte trening, vremenska razlika s Eugeneom u kojem su uvjeti bili loši i teško bi prošli da nije u pitanju SAD. I još Pudenz na domaćem terenu, ali dobro. Sada one dolaze na naš teren i želimo to pokazati kao svoju prednost.

Svi dolaze osim Kineskinje, svjetske prvakinje koju se može vidjeti tek na TV-u?

- Šteta da nje neće biti. Ona je godina odlična, godinama u vrhu i nije bila preveliko iznenađenje u Eugeneu.

Dakle, Sandra Perković, Vallarie Alman bronca sa SP, olimpijska pobjednica od lani iz Tokija, Kristin Pudenz srebro sa Europskog prvenstva nakon velikog dvoboja sa Sandrom Perković i brončana sa Europskog prvenstva Claudine Vita. Bit će to strašan događaj.

A bit će i bacanje kugle jer dolaze zlato iz Eugenea Ryan Crouser, srebro Joe Kovacs, bronca Josh Awotunde, olimpijska bronca i bivši svjetski prvak Tom Walsh i europsko zlato naš Filip Mihaljević, te europsko srebro Armin Sinančević. Dakle, bolje ne može.

- Cijelu ovu godinu sam neslužbeno najbolji europski bacač kugle, a ovo zlato iz Münchena je to samo potvrdilo. Dosad se to nije događalo i to je kruna moje karijere i truda koji sam uložio u to sve. Sada sam tek postao svjestan te situacije, vratio se u rutinu i idem dalje.

Zašto je tako jak zagrebački miting?

- Stvorio se brand zbog dobre organizacije u kojoj su bacači kugle u centru pozornosti. Uz to dolaze svi najbolji i jako je teško upasti na sam miting. To samo pokazuje kakav miting ima respekt kod bacača kugle. Bili su mitinzi i u Ostravi i u Mađarskoj, izuzetno jaki, ali tako nešto se nije događalo. Ovdje je kult da se baca jako daleko.

Vaše stanje?

- Malo me slavlje izbacilo iz ritma, već u petak imam Dijamantnu ligu i ako budem spreman kao u Münchenu mogu dostići svoju razinu.

Metar u atletici je velika stvar…

- Jako velika, može proći i 4-5 godina da se stvari pomaknu do 22 metra kao konstanta. Metar u disku veliki, a u kugli još veći. Nama ni vjetar ne pomaže. Ako dođeš na razinu 22 metra, onda si zadovoljan i sprem na odricanje da uspiješ i više. Crouser je veliki bacač. Postavio je standardne, Kovacs ima najdulji hitac u Europi zadnjih godina, ali nijedan od njih nije nedodirljiv i vjerujem da će do mitinga moja forma biti kao u Münchenu. Znam samo da treba nastvaiti raditi ovako, podići snagu, tehniku, brzinu - zaključio je Filip Mihaljević.


Lov na svjetski rekord broj 2

Thierry Ndikumwenayo iz Burundija na 3.000 metara ima najbolji rezultat na svijetu ove godine (7:25.93) i napast će rekord mitinga koji drži Kenijac Caleb Ndiku od 2013. godine (7:35.06), a u utrci ćemo vidjeti i našeg Dinu Bošnjaka.

Hanžekova želja za svjetski rekord ispunila se lani na 2.000 metara za atletičarke. A stigao je i sponzor dogodi li se to i ove godine.

- Svjetski rekord smo imali lani, svjetski rekord nije jeftin i zahvalni smo HR pošti koja je prepoznala kvalitetu i bit će sponzor rekorda, ako se on dogodi – kaže projektni menadžer mitinga Natko Bošnjak.

A Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte dodaje:

- Prošle godine smo oborili prvi SP i sada želimo novi, želimo motivaciju za sve posebno za trkačke discipline.

Milan Pavelić izaslanik zagrebačkog gradonačelnika potvrdio je potporu grada.

- Prvo čestitke Sandri i Filipu za zlata iz Münchena. Grad Zagreb će ponovo biti domaćin velikog sportskog događanja i ja svima u ime grada želim najbolje rezultate i da se osjećaju dobro.


Tri dana spektakla

Natko Bošnjak projektni menadžer mitinga na kraju je ponovio najbitnije:

- Dakle u petak 9. rujna ćemo imati događanje na Trgu sa skokom s motkom koje starta u 14.00, troskokom i daljem koji kreću u 16.00 sati. U subotu je u Maksimiru od 10.00 Kid‘s day, pa utrka od 3 km i bacanje kugle na Fontanama od 18.00 sati. I treći dan Erste liga i miting na stadionu na Savi od 17.00 sati. Ulaznice idu u prodaju u sustavu laznice.hr po cijeni istok 50 kn, zapad 100 kn, vip 300 kn.

Ana Hanžeković Krznarić predsjednica AK Dinamo Zrinjevac, organizatora mitinga, na kraju je podijelila poklone osvajačima odličja iz Münchena.

Linker
23. travanj 2024 23:38