Ivan Veštić (arhiva)

 BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
STIŽE SVJETSKA ELITA

Velika vijest iz SAD-a: Kad mala Hrvatska dobije domaćinstvo u konkurenciji takve velesile, to je ogromna stvar!

Medulin izabran za domaćina SP-a u krosu 2024. godine, atletska elita trčat će na atraktivnoj stazi uz more
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. srpanj 2022. 14:06

U predvečerje Svjetskog prvenstva Vijeće Svjetske atletske federacije (WA) donijelo je jednu lijepu vijest i Hrvatskoj. Naša je zemlja izabrana za domaćina Svjetskog prvenstva u krosu 2024. godine, konkretno ovo će se natjecanje održati u veljači ili ožujku u Medulinu koji je prije 20 godina bio domaćin Europskog prvenstva u krosu. Posljednje SP održano je u danskom Aarhusu 2019. nakon čega je koronavirus poremetio ritam, pa će sljedeća svjetska smotra biti dogodine u australskom Bathurstu, a godinu nakon toga svjetska trkačka elita stiže u Hrvatsku.

Naša je zemlja već bila domaćin velikih atletskih natjecanja, ali ovo je prvo svjetsko prvenstvo pod okriljem WA koje će se održati u Hrvatskoj.

- Sada je na nama da prezentiramo Hrvatsku, Istru, Medulin i Pulu na najvišoj mogućoj razini. Mi smo kao nacija poznati kao odlični domaćini i dajemo uvijek maksimum u takvim situacijama. Pokazali smo to u Splitu za vrijeme EP-a 1990., Kupa kontinenta 2010. i Europskog bacačkog kupa 2021., a posebno se veselimo što će Medulin ponovo ugostiti kros prvenstvo. Tu su 2002. trčali najbolji Europljani, a 2024. će najbolji svjetski trkači trčati na najljepšoj stazi na svijetu. Najbolji među njima bit će nagrađeni u 2000 godina starom pulskom Amfiteatru - istaknuo je u uvodu oduševljeni predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

Koliko je SP u krosu veliko natjecanje, pokazuje i podatak da su na njemu medalje osvajala neka od najvećih imena u povijesti trčanja, poput Hailea Gebrselassieja, Paula Tergata, Kenenise Bekelea, Joshue Cheptegeija ili Grete Waitz, Ingrid Kristiansen, Derartu Tulu, Sonije O‘Sullivan, Paule Radcliffe, Tirunesh Dibabe, Letesenbet Gidey... Zanimljivo je i da je 2002. na EP-u u Medulinu među juniorima trčao tada anonimni Mo Farah.

- SP u krosu je, realno, najobuhvatnije atletsko natjecanje koje je dobila Hrvatska. Da, imali smo 1990. EP, ali to je ipak samo Europa, imali smo i Kup kontinenata, ali na njemu nisu nastupili svi najbolji. A SP u krosu na kojem se sastaju praktički svi najbolji trkači, od 1500 metara do maratona, to je zaista nešto veliko. Ta priča pokazuje dvije stvari. Prva je da možemo ispuniti sve standarde i kriterije kandidature koje propisuje WA, a druga je da jako dobro stojimo u međunarodnim vodama. Jer, kad jedna mala Hrvatska dobije SP u konkurenciji Kine, to je jako važno. Ne samo za Savez, nego i puno šire - kaže Veštić.

Zanimljiva je i cijela priča oko ove kandidature.

- Mi smo išli u to čisto da stanemo u red. Odluka je najprije trebala pasti u prosincu, a kad su je prolongirali do dvoranskog SP-a u Beogradu, doradili smo našu prijavu. Onda smo dobili informaciju da se neće odlučivati ni u Beogradu, nego u Eugeneu. Iskoristili smo to da u Beogradu obavimo neke razgovore, dogovorili smo dolazak delegacije WA i odlučili odigrati to jako. Kad su došli i vidjeli Medulin, kad smo sve u dva dana protresli, već smo bili u jednoj izvrsnoj poziciji koja je rezultirala ovime.

Staza u Medulinu doista je atraktivna. Većim će se dijelom trčati na travi, ali bit će i blatnih dijelova i makadama, sve u svrhu da bude što izazovnije. No, važno je da se cijelo vrijeme trči uz samo more, što će natjecanju dati posebnu čar.

- To će biti ogromna promocija, sati izravnog prijenosa. Ovo je zapravo naša konkretna poruka svima da sport nije trošak, nego dobit. A ministrici Nikolini Brnjac šaljemo poruku, "ministrice, pokazali smo kako integrirati sport i turizam". HAS je partner koji donosi vrhunski svjetski projekt za promociju Hrvatske.

Tokiju domaćinstvo SP-a 2025. godine

Za nas je, dakako, vijest o domaćinstvu SP-a u krosu bila najzanimljivija, ali najvažniju odluku Vijeća WA je donijelo kad je u pitanju organizacija Svjetskog atletskog prvenstva 2025. godine. Domaćinstvo je pripalo glavnom japanskom gradu Tokiju koji će tako četiri godine nakon Olimpijskih igara na istom stadionu još jednom ugostiti najbolje svjetske atletičare. Tokio je pobjedu odnio u konkurenciji Nairobija, Katowica i Singapura i tako će nakon 1991. po drugi put u povijesti ugostiti SP i to njegovo jubilarno 20. izdanje. Dogodine će, pak, SP biti u hrvatskom susjedstvu, u glavnom mađarskom gradu Budimpešti. (vb)

Linker
25. travanj 2024 00:07