Eliud Kipchoge

 ABDULHAMID HOSBAS Anadolu Agency Via Afp
ČUDO OD SPORTAŠA

Veliki Eliud Kipchoge kreće u lov na ‘savršenu šesticu‘, pothvat koji nije uspio nikome u povijesti

Ima još puno stvari na mojoj listi želja, ali glavna je istrčati šest najvećih maratona i na svima pobijediti: to je moj sljedeći izazov, poručio je Kipchoge
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. prosinac 2022. 12:56

U svijetu tenisa, znamo to svi, postoje četiri posebna turnira, značajnija od svih ostalih, turnira čije se osvajanje smatra najvećim dosegom u tom sportu. Malo je onih u cjelokupnoj teniskoj povijesti koji su uspjeli osvojiti sva četiri Grand Slam turnira tijekom karijere, a u istoj je godini to uspjelo samo Donu Budgeu i Rodu Laveru.

U svijetu maratona postoji šest utrka nazvanih World Marathon Majors koje imaju sličan status kao Grand Slam turniri u tenisu. Naravno, među maratoncima nitko ne sanja o pobjedama u Tokiju, Bostonu, Londonu, Berinu, Chicagu i New Yorku u istoj godini jer je to jednostavno nemoguće. Najbolji svjetski maratonci, oni koji su u stanju pobjeđivati na najvećim utrkama i loviti velike rezultate, godišnje uglavnom trče dva maratona jer tijelu su potrebni mjeseci za oporavak nakon takvog napora i trčanja 42 kilometra u tako visokom tempu. Osim toga, i razmaci između nekih od ovih maratona su jako mali, primjerice Boston i London će se dogodine trčati unutar sedam dana.

Razlozi su to zbog kojih su trijumfi na šest najvećih u istoj godini fizički nemogući, ali koliko je teško uopće pobijediti na svih šest Majorsa tijekom karijere govori i podatak da to dosad nije napravio - nitko! Štoviše, nitko nije slavio ni na pet od šest najvećih i najuglednijih svjetskih maratona. I tu dolazimo do glavne teme ove priče. Eliud Kipchoge (38), čudesan atletičar i slobodno možemo reći, jedan od najboljih sportaša današnjice, najavio je u četvrtak da si je za sljedeći cilj postavio kompletiranje "maratonskog Grand Slama". Pobjede u Chicagu, Londonu i Berlinu ima od ranije, ove im je godine dodao i Tokio, a sada je potvrdio da će mu sljedeći maraton biti onaj najstariji i najugledniji - Boston.

image

Kipchoge je na ovogodišnjem Berlinskom maratonu još jednom popravio svjetski rekord

ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp

Nakon što je u rujnu još jednom pobijedio na Berlinskom maratonu u vremenu 2;01:09 i tako za točno pola minute popravio svjetski rekord koji je i dotad bio u njegovom vlasništvu, Kipchoge je dao naslutiti da sanja o "savršenoj šestici", ali tada je rekao da mu Boston nije na popisu za sljedeću godinu. No, u međuvremenu je očito promijenio mišljenje i 17. travnja 2023. ćemo najvećeg maratonca svih vremena gledati na ulicama Massachusettsa, tamo gdje je davne 1958. najbolji je bio naš Franjo Mihalić.

- Mnogi od vas znaju da sam čovjek koji voli knjige. A knjiga koja je preda mnom mi je jedna od najdražih. To je povijesna knjiga, puna sjećanja na cijeli moj život. Poglavlja me vode na mjesta diljem svijeta. Chicago, London, Tokio. I, naravno, Berlin. Ima još puno stvari na mojoj listi želja, ali glavna je istrčati šest najvećih maratona i na svima pobijediti: to je moj sljedeći izazov - otkrio je Kipchoge u videu koji je objavio na društvenim mrežama, čime je dao naslutiti da namjerava trčati i u New Yorku 5. studenoga.

Kipchoge je dosad skupio deset pobjeda na Majorima, dvostruki je olimpijski pobjednik u maratonu, iz Rio de Janeira 2016. i Tokija prošle godine, a još prije 19 godina je bio svjetski prvak i na 5000 metara. Drži četiri od pet najboljih rezultata u povijesti maratona, a fascinantan je i podatak da je pobijedio u 15 od 17 maratona na kojima je nastupio, a to su uglavnom bili oni elitni. Prije tri godine je u Beču uspio istrčati maraton i ispod dva sata (1;59:40), ali bila je to neslužbena, zatvorena utrka u kojoj je imao različite oblike nedopuštene pomoći.

image

Još 2003. na Svjetskom prvenstvu u Parizu Kipchoge je osvojio zlato na 5000 m i to ispred još dvije trkačke ikone, Hichama El Guerrouja i Kenenise Bekelea

GABRIEL BOUYS Afp

Kipchoge je, dakle, već više puta ispisao povijest, a sada želi još jednom i bio bi to doista čudesan sportski podvig. No, mnogi se stručnjaci slažu da će mu, bez obzira na sve što je napravio, Boston biti veliki izazov. To je utrka u kojoj nema pacemakera, odnosno "zečeva", koji su Kenijcu dosad bili redovita podrška. Doduše, osvajanjem dva olimpijska zlata potvrdio je da zna pobjeđivati i bez njih, ali bostonska je staza brdovita, a na takvima Kipchoge nema iskustva. Osim toga, imat će i iznimno jaku konkurenciju jer su već sada potvrđeni Evans Chebet, ovogodišnji pobjednik New Yorka i Bostona, te Benson Kipruto koji je lani bio najbolji u Bostonu, a ove godine u Chicagu.

Bit će iznimno teško, ali Kipchoge je već toliko puta dokazao da je rođen za velike stvari. Pomaknuo je mnoge granice, a osvajanjem Bostona bi pomaknuo još jednu, jer kao što smo spomenuli nitko nema pobjede na pet Majora (Wilson Kipsang je također slavio na četiri od šest). Prođe li 17. travnja prvi ciljem na Boylston Streetu, onda je gotovo sigurno i da ćemo ga u studenom gledati u New Yorku u pokušaju kompletiranja pothvata za povijest. A za 2024. već ima i novi veliki izazov - u Parizu će pokušati postati prvi maratonac s tri olimpijska zlata. Ako netko može, to je Eliud Kipchoge...

NAJVEĆI KIPCHOGEOVI POTHVATI

World Marathon Majors

2014. Chicago - POBJEDA

2015. London - POBJEDA

2015. Berlin - POBJEDA

2016. London - POBJEDA

2017. Berlin - POBJEDA

2018. Berlin - POBJEDA

2018. London - POBJEDA

2019. London - POBJEDA

2022. Tokio - POBJEDA

2022. Berlin - POBJEDA

Olimpijske igre

2004. Atena - BRONCA (5000 m)

2008. Peking - SREBRO (5000 m)

2016. Rio de Janeiro - ZLATO (maraton)

2021. Tokio - ZLATO (maraton)

Svjetska prvenstva

2003. Pariz - ZLATO (5000 m)

2007. Osaka - SREBRO (5000 m)

Svjetski rekordi

2;01:39 - Berlin 2018.

2;01:09 - Berlin 2022.

Linker
23. travanj 2024 11:17