Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
STIGLA I DVA ZLATA

VELIKI USPJEH NAŠIH REPREZENTATIVACA NA EUROPSKOM PRVENSTVU Hrvatski paraatletičari se vratili kući sa čak osam medalja

Piše: HinaObjavljeno: 28. kolovoz 2018. 15:21

Hrvatska atletska reprezentacija vratila se u domovinu s Europskog paraatletskog prvenstva u Berlinu na kojem je osvojila čak osam medalja, pri čemu dva zlata.

Najsjajnija odličja osvojili su Zoran Talić u skoku u dalj s novim rekordom europskih prvenstava od 7.28 m i Matija Sloup u kugli s osobnim rekordom od 9.87m. Srebrne medalje osvojili su Deni Černi s osobnim rekordom u kugli (10.10 m) i Ivan Katanušić u disku sa svojim najboljim rezultatom sezone (54.92m), dok su bronce osvojili Miljenko Vučić u kugli (14,20), Petra Štruklec u kugli (4.83 m), Mikela Ristoski u skoku u dalj (5.52m) i Vladimir Gašpar u koplju sa osobnim rekordom (32.75m).

Zagreb, 130916.
Zracna luka Zagreb, Pleso.
Docek paraolimpijaca iz Brazila s paraolimpijade u Riu.
Na fotografiji: Zoran Talic, Skok u dalj.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

"Ponosan sam na rezultate koje su ostvarili naši atletičari u Berlinu. Nismo očekivali toliko medalja. U atletici je sve manje disciplina i konkurencija je sve jača tako da nas ove medalje, ali i svi ostali rezultati raduju," kazao je izbornik Damjan Sedić dodavši kako ga posebno raduje sjajna atmosfera u reprezentaciji.

Izbornik je naglasio kako iduće godine kreće borba za norme za paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a ključno natjecanje bit će SP u Dubaiju u studenom.

"Norme će biti poznate koncem ove godine. Na POI u Rio de Janeiru smo imali 11 atletičara i bilo bi sjajno kada bi ih toliko putovalo u Tokio," dodao je Sedić.

Najbolji rezultat u Berlinu osvojio Zoran Talić koji je po treći put u karijeri osvojio naslov europskog prvaka u skoku u dalj u kategoriji sportaša s intelektualnim poteškoćama, a pritom je skokom od 7,28 metara popravio i dosadašnji rekorder europskih prvenstava, kojega je također bio vlasnik.

"Ove sezone sam imao manjih problema s koljenom, ali na vrijeme smo sanirali ozljedu. Dobro smo se pripremili i zlatna medalja je nagrada za sav osvojeni trud," kazao je naš je dvostruki paraolimpijski doprvak koji je borbu za medalju najavio i na SP-u u Dubaiju.

"Sada slijedi malo odmora, a potom kreću pripreme za SP. I tamo idem po zlato," dodao je Talić.

Slavio je i Matija Sloup u bacanju kugle za atletičare niskog rasta pobijedivši s osobnim rekordom 9.87 metara. Sloup je na posljednjem svjetskom prvenstvu u Londonu prošle godine ostao bez odličja za jedan centimetar, no sada mu se sve vratilo.

"Presretan sam svojim prvim zlatnim odličjem. Naporno sam radio i trenirao i ovaj rezultat bit će mi dodatan motiv za ispunjenje norme za svjetsko prvenstvo i nastup na paraolimpijskim igrama", izjavio je Sloup.

Deni Černi je u bacanju kugle osvojio srebro s rezultatom 10.10 metara što je njegov novi osobni rekord. Dosadašnji rekord popravio je za 23 centimetara.

"Vrhunski smo se pripremili za ovo natjecanje, a moja velika želja je nastupiti na POI u Tokiju 2020. godine," kazao je član OTOS Grubišno Polje.

Drugi je bio i Ivan Katanušić u bacanju diska u konkurenciji atletičara s potkoljenom amputacijom sa svojim najboljim rezultatom sezone od 54.92 metara. Katanušić je priželjkivao zlato, ali je na koncu bio zadovoljan i sa srebrom.

"Imao sam i rezultata za zlatnu medalju, ali na zagrijavanju. Nažalost, to se ne računa," kazao je Ivan sa smiješkom.

Miljenko Vučić je u konkurenciji slabovidnih bacača kugle osvojio treće mjesto s rezultatom 14.20 što je njegov najbolji rezultat ove sezone. Vučiću je ovo drugo odličje s europskih prvenstava nakon što je u lipnju 2016. bio drugi na EP-u u Grossetu.

"Moram biti zadovoljan jer sam bacio svoj najbolji rezultat ove sezone," naglasio je Ogulinac Vučić, član Odiseja iz Kutine.

Broncom se okitila i aktualna paraolimpijska pobjednica i svjetska prvakinja u skoku u dalj Mikela Ristoski. Članica AK za osobe s invaliditetom Medulin već duže vrijeme ima problema s ozljedom pete.

"Stisnula sam zube i nisam se željela predati," kazala je Ristoski kojoj je to treća medalja na europskim prvenstvima nakon što je 2016. u talijanskom Grossetu 2016. bila druga, dok je dvije godine ranije u Swanseau bila zlatna.

Treća je bila i mlada Petra Štruklec u bacanju kugle u kategoriji atletičarki niskim rastom.

"Ovo je moja prva medalja s međunarodnih natjecanja što me posebno raduje," kazala je 17-godišnja učenica srednje tehničke škole Faust Vrančić i članica AKOSI Agram iz Zagreb.

Prvu međunarodnu medalju osvojio je i Vladimir Gašpar u koplju sa osobnim rekordom od 32.75m.

"Ovo je moja prva, a nadam se ne i posljednja medalja. Moj san je bio nastupiti za Hrvatsku, a sada kada sam na Europskom prvenstvu osvojio medalju mojoj sreći nema kraja," naglasio je Gašpar čija je medalja i prvo međunarodno odličje za novoosnovani AKOSI Fortijus iz Zadra.

Zadovoljstvo nije skrivao niti predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.

"Oduševljen sam rezultatima naših atletičara, ali i njihovim ponašanjem i optimizmom kojim su zračili. Posebno me raduje što se pojavilo puno mladih atletičara koji pokazuju perspektivu," kazao je Kovačić.

Linker
03. svibanj 2024 22:50