Jessica Hull

 VALERY HACHE Afp
DIJAMANTNA LIGA

Veliko slavlje Australke, Jessica Hull srušila svjetski rekord iz Zagreba: ‘Bilo je nevjerojatno‘

Na 800 m je briljirao Alžirac Djamel Sedjati s novim osobnim i nacionalnim rekordom te rekordom mitinga
Piše: HinaObjavljeno: 12. srpanj 2024. 23:24

Australska atletičarka Jessica Hull u petak je na mitingu Dijamantne lige u Monte Carlu postavila novi svjetski rekord u utrci na 2000 m, istrčavši tu dionicu za pet minuta i 19.70 sekundi, čime je za gotovo dvije sekunde poboljšala vrijeme (5:21.56) koje je Burundijka Francine Niyonsaba postavila 2021. na mitingu u Zagrebu.

"Nevjerojatno je da me se može nazivati ​​svjetskom rekorderkom. Sada trčim tako brzo jer sam već četiri godine zdrava i imam stvarno snažno tijelo", izjavila je Hull, a dio zasluga za ovaj rezultat je pripisala i tehnologiji, koja je prvenstveno namijenjena gledateljima, a radi se o zelenim led-svjetlima koja se pale sve dok je netko brži od vremena svjetskog rekorda.

"Bilo je nevjerojatno, kad sam bila sama u zadnjem krugu, svi su navijali za mene, Samo sam gledala u svjetla nadajući se da me neće uhvatiti", otkrila je Hull kojoj je ovo prva pobjeda na mitinzima Dijamantne lige.

image
VALERY HACHE Afp

Od ostalih rezultata svakako valja izdvojiti europski rekord Norvežanina Jakoba Ingebrigtsena u utrci na 1500 m, u kojoj je pobijedio u vremenu tri minute i 26.73 sekundi. Sjajni 23-godišnji norveški trkač se prvi put spustio ispod granice 3:27 minuta, a svoj je prijašnji europski rekord popravio za 41 stotinku te time postavio i ovogodišnje najbolje vrijeme u svijetu.

Najbolje vrijeme sezone ostvario je i američki trkač Quincy Hall na 400 m. Osvajač bronce na posljednjem svjetskom prvenstvu prvi put u životu je probio granicu od 44 sekunde i do cilja stigao za 43.80 sekundi.

Na 800 m je briljirao Alžirac Djamel Sedjati s novim osobnim i nacionalnim rekordom te rekordom mitinga (1:41.46 minuta), a to je ujedno i rekord Dijamantne lige. Naravno, i najbolje vrijeme sezone.

"Četvrti put ove sezone sam postavio najbolje vrijeme, drugi put srušio alžirski rekord. Jako sam naporno za to radio. Sad razmišljam o svjetskom rekordu i nadam se da bih ga mogao istrčati na Olimpijskim igrama", izjavio je svjetski doprvak iz 2022.

Vlasnik najboljeg rezultata u sezoni, Amerikanac Rai Benjamin, slavio je u utrci na 400 m prepone (46.67 sekundi) pobijedivši svjetskog rekordera, Norvežanina Karstena Warholma (46.73). No, pravi se njihov obračun očekuje na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Moram pobijediti i tamo. Vjerujem da to mogu", izjavio je 26-godišnji Amerikanac.

U Monacu nije nastupio nitko od hrvatskih predstavnica i predstavnika, a posljednji miting Dijamantne lige prije Olimpijskih igara u Parizu, bit će održan 20. srpnja u Londonu.

Linker
06. rujan 2024 03:22