Sydney McLaughlin sa suprugom Andreom Levroneom

 Philippe Fitte For World Athletics
ATLETIČARI GODINE

Vladari kraljice sportova: Sydney i Mondo pomaknuli su granice do neslućenih visina

McLaughlin je najbolji rezultat svih vremena na 400 m prepone dovela do nestvarnih 50.68, a Duplantis je triput rušio svjetski rekord u skoku s motkom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. prosinac 2022. 14:17

Prije četiri godine osvojili su priznanja za najveće nade svjetske atletike, odnosno za zvijezde u usponu kako se službeno zove ta nagrada. U ponedjeljak su Sydney McLaughlin (23) i Mondo Duplantis (23) ponovno bili zajedno na pozornici u Monte Carlu, ovaj put s najprestižnijim nagradama u rukama, onima za najbolje atletičare svijeta u 2022. godini. Nimalo neočekivano iako daleko od toga da nisu imali jaku konkurenciju. Jer, Tobi Amusan je ove godine srušila svjetski rekord na 100 m prepone, Yulimar Rojas u troskoku, Shelly-Ann Fraser-Pryce je peti put postala svjetska prvakinja na 100 metara, a Eliud Kipchoge se još malo približio granici od dva sata u maratonu. No, Sydney i Mondo su ipak bili iznad svih.

Ono što je ljetos napravila Amerikanka i danas nam ponekad djeluje nestvarno. Na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu četvrti je put u samo 13 mjeseci srušila svjetski rekord na 400 m prepone, a tih 50.68 bez dvojbe spada u najuži krug najvećih atletskih ostvarenja u povijesti. Koliko je nevjerojatan taj rezultat, najbolje će reći podatak da bi s njime bila sedma u finalu SP-a na čistih 400 metara. U prijevodu, s deset prepona je bila brža od nekih finalistica na 400 m "glat"!

Vlastiti svjetski rekord, star manje od mjesec dana, McLaughlin je popravila za čak 73 stotinke. U tek nešto više od godinu dana postala je prva žena koja se spustila ispod 52 sekunde i ispod 51 sekunde.

- Svi moji ciljevi su ostvareni ove godine. Uspjeli smo u svemu što smo si zacrtali. Nije moglo biti bolje.

image

Princ Albert dodijelio je nagradu Sydney McLaughlin

Philippe Fitte For World Athletics

Kako sada stvari stoje, nakon što je pokorila svijet na preponama, uskoro bismo je mogli gledati na 400 "glat" gdje također ima veliki cilj - srušiti svjetski rekord koji još od 1985. godine s 47.60 drži Marita Koch, atletičarka iz Istočne Njemačke.

- Ne mislim da ćemo još odustati od 400 m prepone, ali definitivno se želimo proširiti i na 400 metara i vidjeti što je tamo moguće napraviti. Taj svjetski rekord stoji toliko dugo i nitko mu se nije približio. Dakle, definitivno želimo to probati i vidjeti što možemo učiniti - najavila je nedavno.

Armand Mondo Duplantis, genijalni švedsko-američki mladić, u Eugeneu je zatvorio krug. Sada su u njegovim rukama doslovno sve titule koje trenutno može držati: aktualni je olimpijski pobjednik, svjetski prvak na otvorenom i u dvorani, te europski prvak na stadionu i pod krovom. Osvojio je u 2022. i Dijamantnu ligu, a već dvije i pol godine je i svjetski rekorder.

U Eugeneu je peti put u karijeri srušio svjetski rekord. Prvi je put to napravio u veljači 2020. u poljskom Torunu kada je sa 6,17 za centimetar nadmašio Renauda Lavillenieja. Tjedan dana kasnije u Glasgowu je poletio još centimetar više, a sljedeća je tri rekorda sačuvao za ovu godinu. U ožujku je dvaput ispisivao povijest u Beogradu, najprije na mitingu (6,19), a potom i na dvoranskom SP-u (6,20), da bi najbolje sačuvao za SP u Eugeneu gdje je preskočio 6,21, a analize su pokazale da je pritom bio 8,2 cm iznad letvice.

- Definitivno u sebi imam još više. Ne osjećam se kao da sam dosegao maksimum. Sve dok osjećam da mogu pomicati granice, motivacija će i dalje biti tu. Osim toga, dobro se zabavljam radeći ovo - rekao je tada Duplantis.

image

Mondo Duplantis s djevojkom Desiré Inglander

Philippe Fitte For World Athletics

Klinac koji je s drškom od metle skakao po kući, pa onda i satima na improviziranom skakalištu koje mu je tata Greg izgradio u dvorištu, postao je jedan od najvećih dominatora u svijetu sporta.

- Ove sam godine imao stvarno velika očekivanja od sebe. Želio sam pobijediti na SP-u u dvorani i na otvorenom, na EP-u i u finalu Dijamantne lige, te nekoliko puta oboriti svjetski rekord. Uspio sam u svemu, a šlag na tortu je činjenica da sam svjetske rekorde rušio u pravo vrijeme, na svjetskim prvenstvima. Ne mogu se žaliti.

Sydney i Mondo zajedno su pet puta rušili svjetske rekorde u 2022. godini. Nedodirljivi vladari kraljice sportova...

Adriana Vilagoš i Erriyon Knighton najveće nade

Srpkinja Adriana Vilagoš (18) i Amerikanac Erriyon Knighton (18) proglašeni su najvećim nadama svjetske atletike. Vilagoš je uspješno obranila svoju svjetsku juniorsku titulu u bacanju koplja, napravivši to s rekordom prvenstva od 63,52 m i oborivši pritom europski U-20 rekord. Nepuna tri mjeseca kasnije osvojila je srebro na seniorskom Europskom prvenstvu u Münchenu.

Knighton je, pak, drugu godinu zaredom proglašen zvijezdom u usponu. U travnju je istrčao 200 metara za 19.49, što zbog određenih tehničkih nedostataka nije priznato kao svjetski juniorski rekord, ali zato jest 19.69 koliko je trčao na Prvenstvu SAD-a. Sjajnu sezonu okrunio je brončanom medaljom na seniorskom SP-u u Eugeneu.

Linker
29. travanj 2024 09:42