Femke Bol

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
NA KRAJU DVORANSKOG SP

Zagrijavanje za ljeto: Glasgow je bio sjajan, ali tek nas u Parizu čeka pravi spektakl

U tri dana atletske priredbe vidjeli smo vatromet fantastičnih rezultata, povijesnih pothvata i senzacija
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. ožujak 2024. 12:18

Nije ovo bila All-Star priredba, nisu na sceni bile sve zvijezde, ali uvijek je to tako kad su u pitanju dvoranska natjecanja. Dio atletičara redovito propušta dvoransku sezonu, a još više to dolazi do izražaja u olimpijskim godinama, ali na netom završenom Svjetskom prvenstvu u Glasgowu opet nije nedostajalo velikih imena i sjajnih priča. Gledali smo trodnevni vatromet fantastičnih rezultata, povijesnih pothvata, velikih okršaja, senzacija i razočaranja... Zapravo svega onoga što čini jedno veliko natjecanje.
Zbog onih kojih nije bilo u Glasgowu, teško je na temelju ovog prvenstva raditi nekakvu detaljnu analizu i prognozu onoga što će se događati na ljeto u Parizu, ali možemo se osvrnuti na nekoliko zanimljivosti koje su obilježile natjecanje i koje bi mogle biti znakovite za nastavak sezone.

U sprintu će opet biti vatreno

Noah Lyles se prošle godine nametnuo kao kralj sprinta osvajanjem svjetskih naslova na 100 i 200 m, ali u Glasgowu je morao stisnuti ruku sunarodnjaku Christianu Colemanu. Nije to preveliko iznenađenje jer Coleman ima znatno bolji start, što je nerijetko presudno na 60 m. No, bio je i Coleman svojedobno svjetski prvak na stotki, a trijumfom u Glasgowu najavio je da bi ove godine ponovno mogao biti jako opasan.

Od odlaska Usaina Bolta, nema u sprintu neke dominantne snage, poredak se mijenja iz godine u godinu, tako da bi i 2024. mogla biti prilično zanimljiva. Pogotovo Amerikancima koji imaju niz sjajnih sprintera i vodit će najprije između sebe veliku borbu oko za olimpijske ulaznice, a potom i s ostatkom svijeta za olimpijsko zlato. Počele su već i međusobne psihološke igrice, pa je tako svjetski prvak iz 2022. Fred Kerley bijesno reagirao na nedjeljnu odluku čelnika američke reprezentacije da uvrste Lylesa u štafetu 4x400 m. Lyles je na to odgovorio “mogao je i Kerley biti u Glasgowu, tko mu je kriv što nije”. Kad se u sprintersku priču uključe i aktualni olimpijski pobjednik Marcell Jacobs, pa Letsile Tebogo, Zharnel Hughes, Jamajčani... moglo bi biti jako vatreno ljeto pred nama.

Što se ženskog sprinta tiče, većina najboljih poput Sha’Carri Richardson, Shericke Jackson ili Shelly-Ann Fraser-Pryce je zaobišla Glasgow, ali to ne znači da treba podcijeniti zlato Julien Alfred na 60 m. Djevojka iz Svete Lucije briljirala je posljednjih godina na sveučilišnim natjecanjima, lani je bila peta na SP-u u Budimpešti i na pariškim Igrama bi itekako mogla biti konkurentna za postolje.

Amerikanci poharali srednje pruge

To što su Amerikanci uvjerljivo prvi na ljestvici medalja (šest zlata, devet srebra, pet bronci) nije, naravno, nikakvo iznenađenje. No, bode u oči da su čak sedam od tih 20 medalja osvojili na srednjim prugama, u utrkama na 800, 1500 i 3000 metara. Naslove su im donijeli Bryce Hoppel na 800 m i Elle St. Pierre koja je na 3000 m pobijedila favoriziranu Etiopljanku Gudaf Tsegay, a uzeli su Amerikanci i po dva odličja na 1500 m i kod muškaraca i kod žena.

Imala je, dakako, najjača atletska nacija i ranije odličnih srednjoprugaša, to uopće nije upitno, ali teško da bi ih itko u posljednje vrijeme opisivao baš kao velesilu u ovim disciplinama. Naravno, u Parizu nije realno očekivati ovakav scenarij, tu će ipak afričke trkačice i trkači biti glavni kandidati za postolje. Dakako, uz briljantnog Norvežanina Jakoba Ingebrigtsena i odlične Britance. No, nakon Glasgowa neće biti iznenađenje ako i Amerikanci budu imali što za reći.

Hoćemo li na ljeto dočekati dvoboj svih dvoboja?

Današnjoj atletici nedostaje pravih dvoboja i velikih rivaliteta, a upravo to mogu ponuditi Nizozemka Femke Bol i Amerikanka Sydney McLaughlin-Levrone. Čudesna Femke Bol je trenutno top priča svjetske atletike. U posljednje je dvije godine tri puta rušila svjetski dvoranski rekord na 400 m, osvojila je naslov svjetske prvakinje na 400 m prepone i istrčala drugi rezultat svih vremena, Nizozemsku učinila prvom svjetskom silom u štafeti 4x400 m...

U Glasgowu je ponovno oduševila, s dva zlata i svjetskim rekordom bila je prvo ime prvenstva, ali usput je još jednom potvrdila da su prepone njezin prvi izbor za vanjski dio sezone i da će u Parizu loviti medalju u toj disciplini. Tu u priču ulazi Sydney McLaughlin-Levrone, atletičarka koja je tijekom 2021. i 2022. godine zapanjila svijet pomicanjem granica na 400 m prepone, dovevši svjetski rekord do nestvarnih 50.68. No, Sydney je od ljeta 2022. jako malo trčala, stalno nešto kalkulira, nije je bilo ni na lanjskom SP-u u Budimpešti i sve je to jako loše za atletiku. U ovom trenutku nije poznato ni planira li se u Parizu nastupiti na 400 m “glat”, što je neko vrijeme najavljivala, ili će se vratiti preponama. Navijamo za ovu drugu opciju jer tako bismo konačno imali prilike vidjeti spektakularan okršaj koji bi bio jedan od šlagera cijelih Olimpijskih igara.

Nezaustavljivi dominatori

Poker asova i u Glasgowu je nastavio drmati svojim disciplinama, kao što to radi već godinama. Ryan Crouser dočekao je “iskupljenje” za prošlo dvoransko SP u Beogradu kada je senzacionalno izgubio od Brazilca Romanija. Pokazalo se da je to bila samo iznimka jer Amerikanac je i dalje neupitno prvo ime svjetskog bacanja kugle. Dvostruki je olimpijski pobjednik, dvostruki svjetski prvak na otvorenom, svjetski rekorder, a sada i svjetski prvak pod krovom. Najveći svih vremena u ovoj disciplini, bez imalo dvojbe.

image

Armand Duplantis

BEN STANSALL Afp

Mondo Duplantis pokazao je da i na loš dan, na dan kad je neobjašnjivo nervozan i bori se s tehnikom, opet nedodirljiv u skoku s motkom. U nedjeljnom je finalu opasno živio, dvaput rušio letvicu na 5,85, pa jednom na 5,95, ali na kraju priče je opet osvojio zlato, preskočio 6,05 i još jednom napadao svjetski rekord. Sa samo 24 godine Šveđanin ima sve moguće titule i sedam najboljih rezultata svih vremena.

Miltiadis Tentoglou je slična priča. Ima tek 25 godina, a u skoku u dalj je aktualni olimpijski pobjednik, te svjetski i europski prvak na otvorenom i u dvorani. Za razliku od Crousera i Duplantisa, nedostaje mu svjetski rekord, ali Grk ima već devet zlata s najvećih natjecanja.

image

Geordie Beamish

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Grant Holloway već deset godina nije izgubio nijednu jedinu utrku na 60 m prepone!? U Glasgowu je došao do druge svjetske krune, a koji tjedan ranije je još jednom popravio i svjetski rekord. Na otvorenom je trostruki svjetski prvak na 110 m prepone, ali zasad ima jedan “minus” u odnosu na trojicu navedenih - nedostaje mu olimpijsko zlato. U Tokiju je neočekivano izgubio od Jamajčanina Hanslea Parchmenta i u Pariz ovo ljeto dolazi po osvetu.

Senzacionalna Belgija i Novi Zeland

Već smo utvrdili da su Amerikanci prvi po broju medalja, ali druga dva mjesta na ljestvici su poprilično iznenađenje. Belgija je osvojila četiri odličja, od čega tri zlatna, dok je Novi Zeland završio prvenstvo s po dva zlata i srebra.

Neočekivanog junaka Belgijanci su dobili u Alexanderu Doomu koji je odradio natjecanje života i sjajnim finišem na 400 metara pobijedio Karstena Warholma. Dan kasnije je ponovio sličnu stvar, ovaj put je u finišu štafetne utrke slomio Amerikanca Christophera Baileyja i donio svojoj reprezentaciji obranu naslova. Da, sjajni su Belgijanci već godinama u štafeti, ali sada su dobili čovjeka za velike stvari i u pojedinačnoj utrci.

Noor Vidts postala je prva petobojka u povijesti koja je obranila naslov svjetske prvakinje, dok je četvrtu medalju Belgiji, onu brončanu, donio je Eliott Crestan na 800 m.

Što se Novog Zelanda tiče, srebro Toma Walsha u bacanju kugle nije nikakvo iznenađenje, a nije preveliko ni ono Elize McCartney u skoku s motkom. No, zlato Hamisha Kerra, unatoč oslabljenoj konkurenciju u skoku u vis, već se može okarakterizirati neočekivanim, pogotovo kad se uzme u obzir da ove godine, prije dolaska na SP, nije imao skok bolji od 2,27 m.

A onda se u Glasgowu vinuo preko 2,36...

Ali, sve je to ništa prema šoku koji je na 1500 m napravio 27-godišnji Geordie Beamish, atletičar koji dosad nije imao nikakvih značajnijih uspjeha. Na ulasku u posljednji krug nedjeljne utrke bio je na osmom mjestu, onda je krenuo “skidati” jednog po jednog suparnika i iz pozadine kreirao možda i najveću senzaciju prvenstva.

Jasno je da će i za Belgijance i za Novozelanđane repriza ovakvih pothvata u Parizu biti teška zadaća, ali Glasgow im je svakako dao krila.

Sveta Lucija, Dominika, Burkina Faso, Benin...

Atletika je sport kao nijedan drugi, poseban po tome što je raširen u svakom komadiću svijeta. U Glasgowu su zlatne medalje su osvajale karipske državice poput Svete Lucije i Dominike, a troskokaš Hugues Fabrice Zango još je jednom skrenuo pažnju na Burkinu Faso koja nipošto nije mala, ali nećete u puno sportova čuti za nju. Baš kao ni za Benin koji je proslavio prvu medalju u povijesti zahvaljujući bronci Noelie Yarigo na 800 m.

Slično je bilo i lani na SP-u u Budimpešti kada se prvi put na ljestvici medalja našao Pakistan i kada su najveće uspjehe u povijesti slavili Filipini i Lesoto... Zapravo je na svakom SP-u u atletici tako i zato je doista riječ o posebnom sportu.

Linker
28. travanj 2024 08:00