Usain Bolt već je ostavio duboki trag u svijetu atletike i sporta uopće
 AFP
USAIN BOLT

Znakovita poruka najbržeg čovjeka svih vremena: ‘Ako me trener nazove i kaže idemo, vraćam se!‘

Usain Bolt tvrdi da mu treninzi ni najmanje ne nedostaju i da ne planira povratak, ali...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 12. srpanj 2020. 17:27

Nema ga već gotovo tri godine na stazi, još od onog nesretnog finala štafeta na Svjetskom prvenstvu u Londonu, kada je odšepao sa staze i otišao u mirovinu. No, i danas je, unatoč tome što više nije aktivni sportaš, jedna od najvećih atletskih zvijezda. Iako su se posljednjih godina pojavila neka nova, vrlo zanimljiva lica, Usain Bolt ipak nedostaje kraljici sportova, nedostaje njegov show, njegovo ludiranje, široki osmijeh, ali iznad svega spektakularna brzina.

Brzina koja ga je odvela do osam olimpijskih zlata, do svjetskih rekorda na 100, 200 i 4x100 metara i do statusa jednog od najvećih atletičara u povijesti.

S nepune 34 na leđima, Usain Bolt je još uvijek u godinama kada je u svakom, baš svakom intervjuu neizbježno pitanje o mogućem povratku na stazu. Odgovor je dosad uvijek bio isti, pa tako i u najnovijem razgovoru za Variety - ne postoje takvi planovi. Ali, ovaj put vrata je ipak ostavio odškrinuta.

- Ako me moj trener Glen Mills nazove i kaže mi “idemo to napraviti”, tako će i biti, jer imam toliko povjerenje u njega. Kad on nešto kaže, znam da je to moguće. Ako se Glen javi, vraćam se - ispalio je Bolt.
Dodao je i da mu nedostaje energija natjecanja i publika, ali ne i treninzi. Iako povremeno zna svratiti na stazu.
- Trener se previše uzbudi kad dođem na stazu, tako da je bolje da ostanem podalje.

Bolt i njegova partnerica Kasi Bennett u svibnju su postali roditelji djevojčice koju su nazvali Olympia Lightning. Najbrži čovjek svih vremena priznaje da je roditeljstvo teže od rušenja svjetskih rekorda.

- Razbolio sam se prvi tjedan jer me je bilo strah zaspati. Ostajao sam noću budan i gledao je jer imam čvrst san i bojao sam se da se neću probuditi ako zaplače. No, s vremenom sam se prilagodio. Sve sam bolji, ali i dalje učim.
Ime je, kaže, odabrala Kasi, a priznaje da nije znao da je i tenisačica Serena Williams svoju kćer nazvala Olympia.

- Rekao sam Kasi da možda stavlja preveliki pritisak na nju s imenom Olympia - ističe Jamajčanin koji je u više navrata naglasio da ne bi volio da njegovo dijete krene istim putem kao on.
- Vidjet ćemo, neću je tjerati ni na što.

S kćeri u Tokio na OI

Bolt ne skriva da je razočaran što su Olimpijske igre u Tokiju odgođene za sljedeću godinu, ali u svemu tome ipak pronalazi i nešto pozitivno.

- Jedina dobra stvar u tome je što ću dogodine, ako se svijet vrati u normalu, u Tokio moći povesti i svoju kćer. Jedna od mojih želja je da moje prvorođeno dijete prošeće stazom sa mnom. O tome sam uvijek razmišljao.
U mirovini je otkrio ljubav prema još nekim sportovima, prvenstveno prema biciklizmu. Svaki tjedan s prijateljima odrađuje ozbiljne dionice na dva kotača.

- Biciklizam je stvarno brutalan, otkrio sam u sebi novo poštovanje prema biciklistima. Kad ih gledate na Tour de Franceu, sve to izgleda lagano, ali uopće nije.

Linker
27. travanj 2024 02:15