JERRY PEREZ/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA Jerry Perez/Pacific Coast News/Profimedia
PUNO VIŠE OD SJAJNE SPORTAŠICE

Zvali su je ‘pileće nogice‘, vodila je i borbu za život, ali uvijek je bila - rođena pobjednica

Vlasnica rekordnih 11 olimpijskih odličja, objavila je da će joj ova sezona biti posljednja
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 17. travanj 2022. 09:00

Mnogi su bili uvjereni da će se oprostiti lani nakon Olimpijskih igara u Tokiju, tamo gdje je ispisala povijest. Bio bi to filmski happy end za jednu od najvećih atletičarki svih vremena, ali zapravo i nije čudno da je Allyson Felix odlučila ciljnu vrpcu svoje grandiozne karijere pomaknuti još malo naprijed. Jer njezina domovina ove je godine prvi put u povijesti domaćin Svjetskog prvenstva i velika Allyson je zaključila da bi oproštajni tulum najljepše bilo napraviti pred domaćom publikom, na kultnom Hayward Fieldu u Eugeneu, svojevrsnoj kolijevci američke atletike.

image

Allyson Felix je po broju osvojenih olimpijskih medalja prestigla i velikog Carla Lewisa

afp

U srijedu je Allyson Felix (36) potvrdila da će joj ovo biti posljednja sezona u karijeri. Naravno, da bi se dogodio savršeni oproštaj u Oregonu, morat će prije toga izboriti nastup na SP-u kroz brutalne američke “trialse”, ali vjerujemo da joj barem mjesto u jednoj od štafeta ne može pobjeći. A dođe li do SP-a, ne sumnjamo da će joj cilj biti još malo “podebljati” vlastitu kolekciju medalja - u Dohi je prije tri godine s dva štafetna zlata prestigla Usaina Bolta na vječnoj ljestvici. Sada ima rekordnih 13 zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava (Bolt 11), te još tri srebrne i dvije brončane.

Prva u povijesti

”Kao djevojčicu su me zvali ‘pileće nogice’, tada ni u najluđim snovima nisam mogla zamisliti da ću imati ovakvu karijeru. Toliko sam zahvalna ovom sportu koji mi je promijenio život. Dala sam sve što imam za trčanje i po prvi put nisam sigurna imam li još što dati. Želim se oprostiti i zahvaliti sportu i ljudima koji su mi pomogli da se oblikujem na jedini način na koji znam - još jednom završnom ‘vožnjom’. Ove sezone neće biti važan rezultat na štoperici, nego radost. Ako me vidite na stazi ove godine, nadam se da ću s vama podijeliti trenutak, uspomenu i svoju zahvalnost”, napisala je Felix na Instagramu.

image
afp

Lani je u Tokiju s 35 godina na leđima osvojila broncu na 400 metara i time postala prva žena u povijesti s deset olimpijskih medalja u atletici. Koji dan kasnije tome je dodala i štafetno zlato na 4x400 metara čime je po broju medalja prestigla i Carla Lewisa, a ispred nje je ostao samo legendarni Finac Paavo Nurmi s 12 odličja (9 zlata, 3 srebra).

Punih 17 godina nakon Igara u Ateni gdje je kao 18-godišnjakinja srušila svjetski juniorski rekord na 200 metara (22.18) i osvojila srebro, briljantna Amerikanka je opet završila na olimpijskom postolju. Na svim olimpijskim igrama na kojima je nastupila osvojila je pojedinačnu medalju, a ta posljednja svakako je imala posebnu vrijednost jer je došla nakon što je 2018. rodila kćerkicu Camryn i to nakon vrlo teške i rizične trudnoće i po život opasnih komplikacija za obje. Tijekom trudnoće dijagnosticiran joj je težak slučaj preeklampsije, zbog čega je završila na hitnom carskom rezu i rodila u 32. tjednu trudnoće.

Dramatični trenuci

Njezin brat Wes, i sam nekadašnji sprinter, a danas sestrin agent, još uvijek se s jezom prisjeća dana kada ga je Allyson nazvala i molila ga da dođe u Detroit gdje je bila u bolnici.

image

Sjajna
sprinterica uskoro će zaključiti karijeru

afp

- Kad sam ulazio u avion, nisam razmišljao kako idem na rođenje svoje nećakinje, već da bi to mogao biti oproštaj od moje sestre.

Allyson se izvukla, a onda je još danima i tjednima strepila za život svoje kćerkice. Srećom, malena Camryn je očito na mamu, rođena pobjednica, i danas je zdrava i živahna djevojčica. I svugdje prati mamu, pa je tako 2019. kao desetomjesečna beba bila i na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu, što je za Felix bio prvi međunarodni miting poslije poroda.

- U Camryn sam dobila najveću navijačicu i najveću motivaciju - rekla nam je tada uz široki osmijeh.

Borba za žene

No, da su je težak porod i strah za život njezine kćeri zauvijek promijenili, to nije nikakva tajna.

- Kroz glavu su mi danas prolazile sve stvari koje su iza mene, borba moje kćeri u inkubatoru, moja borba za život, borba da se vratim na stazu - rekla je u emotivnom govoru nakon što je lani u Eugeneu izborila nastup na svojim petim olimpijskim igrama.

Otkad je rodila postala je osjetljivija na socijalnu nepravdu i još žešće je krenula u borbu protiv svih anomalija u društvu. Posebno joj je pritom važna borba za prava žena, pa i ne čude njezine završne riječi u najavi ovogodišnjeg oproštaja od sporta.

”Ove sezone trčim za žene. Trčim za bolju budućnost svoje kćeri. Trčim za vas. Uskoro ću podijeliti niz objava za koje se nadam da će svijet učiniti boljim za žene.”

Boreći se za žene, ušla je i u žestoki okršaj sa svojim tadašnjim sponzorom Nikeom, jednim od najvećih proizvođača sportske opreme na svijetu. Nike je odbio jamčiti zaštitu naknade za sportašice tijekom trudnoće i u mjesecima nakon poroda. Žalile su se na to ranije i druge sportašice, ali tek je Felix to odlučila podići na višu razinu.

Jača od Nikea

”Tražila sam od Nikea da mi ugovorno zajamči da neću biti kažnjena ako ne budem imala najbolje rezultate u mjesecima oko porođaja. Željela sam postaviti novi standard. Ako ja, kao jedna od Nikeovih marketinški najeksponiranijih sportašica, ne mogu osigurati takvu vrstu zaštite, tko onda može? Nike je odbio”, napisala je Felix u kolumni za New York Times i pokrenula lavinu.

Njezine su riječi imale snažan odjek i Nike je, suočen s negativnim publicitetom, morao promijeniti svoja pravila. Felix mu, međutim, nije oprostila i uskoro je prešla pod okrilje manje poznatog proizvođača Athleta, a lani je pokrenula i vlastitu liniju sportske obuće Saysh.

Zbog njezina djelovanja izvan atletske staze, ugledni magazin Time ju je 2020. i 2021. godine uvrstio na svoju listu 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. I uopće ne sumnjamo da će Allyson svoju borbu za bolji i pravedniji svijet nastaviti i nakon što za nekoliko mjeseci skine sprinterice. Briljantna sportašica, ali i puno, puno više od toga...

Linker
26. travanj 2024 18:34