dpa Picture-Alliance via AFP
PIŠE SE POVIJEST

Zvijer stiže u Split napraviti nešto čudesno! Očarao i hrvatsku heroinu: ‘Bile smo u šoku, zacvilile smo‘

Nevjerojatni Nijemac spreman je prvi puta spravu baciti preko 100 metara. Možda baš u Hrvatskoj.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. svibanj 2021. 10:55

O moj Bože, o moj Bože, o moj Bože - treštalo je iz zvučnika na stadionu u poljskom Chorzowu početkom rujna prošle godine. Nevjericu kod službenog spikera izazvao je čudesan hitac Nijemca Johannesa Vettera, hitac kakav u bacanju koplja nije viđen gotovo četvrt stoljeća. Točnije, od 25. svibnja 1996. kada je atletska ikona Jan Železny bacio 98,48, što je i danas važeći svjetski rekord. Vetter, 28-godišnjak čiji je djed Poljak, kakve li simbolike, rođen upravo u Chorzowu, bacio je te nedjelje na Memorijalu Kamile Skolimowske 97,76 metara, drugi rezultat svih vremena, i pokazao da je taj nedostižni Jan Železny možda ipak dostižan.

Taj lovac na Železnog, a možda i na prvi hitac preko 100 metara s današnjom verzijom koplja, dolazi predstojećeg vikenda u Split na Europski bacački kup i bit će jedna od najvećih zvijezda dvodnevnog natjecanja. Šteta je što zbog aktualnih mjera ne smije biti gledatelja na Parku mladeži, ali možda se može “škicnuti” negdje iz daljine, kao i prošli vikend tijekom Svjetskog veslačkog kupa na Jarunu. Jer, Vettera se stvarno isplati gledati.

image
AFP

Njegovo je koplje u Chorzowu palo daleko od svih postavljenih linija, završilo je praktički na bacalištu kugle na posve suprotnom kraju stadiona. Naša olimpijska pobjednica Sara Kolak, koja je također bacala na tom mitingu, bila je puna dojmova i nekoliko tjedana kasnije kad smo je pitali za taj čaroban trenutak.

- Trener mi je odmah poslao poruku “nemaš uopće pojma kakve si sreće da si to uživo vidjela”. Svi smo bili u šoku, Lina Muze i ja smo zacvilile. Fenomenalno je bilo - pričala nam je Sara.

Sitnice čine razliku

A tko je uopće skorašnji splitski gost, osim što je vlasnik drugog hica u povijesti? Rođen je i odrastao u Dresdenu, ali se 2014. preselio u Offenburg kako bi mogao trenirati pod nadzorom nekad sjajnog njemačkog kopljaša Borisa Obergfölla. Bio je to, kako je kasnije priznao, presudan trenutak u njegovoj karijeri, a koliko se dobro saživio s novom sredinom, reći će i podatak da je kao nezavisni kandidat izabran i u Gradsko vijeće.

image
dpa Picture-Alliance via AFP

Prije četiri godine je u Luzernu bacio 94,44, popravivši osobni rekord za gotovo pet metara, a mjesec dana kasnije u Londonu je postao i svjetski prvak. Borba s ozljedama ga je nakon toga nakratko izbacila iz prvog plana, na Europskom prvenstvu 2018. bio tek peti, a na Svjetskom prvenstvu u Dohi treći. Lani se napokon riješio većine zdravstvenih problema, a rezultat toga je bio i taj strašni hitac u Chorzowu.

- Mislim da puno ljudi nije mislilo da je moguće baciti preko 95 m na zatvorenom stadionu s visokim tribinama. Učinio sam to i mislim da imam još puno prostora za napredak - kazao je tada.

Reći će svi kopljaši, to je toliko tehnički zahtjevna disciplina da doista najmanji detalji, laicima posve neuočljivi, mogu napraviti ogromnu razliku.

Sjajno otvaranje sezone

- Hoće li koplje letjeti preko 80 ili 95 metara, o tome odlučuju sitnice. Hitac poput toga u Chorzowu je kao dobitak na lutriji ili kao slobodan udarac s 40 metara, kad preko živog zida pogodite ravno u rašlje. Mislim da to ne možete napraviti tri puta tjedno, možda prije tri puta u životu. Ali, još sam mlad, imam nekoliko sezona pred sobom i vjerujem da mogu srušiti svjetski rekord. A na otvorenom stadionu i uz dobre uvjete, mogu baciti i 100 metara - objasnio je Vetter koji na leđima ima tetovažu starogrčkog bacača koplja.

Može li se u Splitu ponoviti Chorzow? Kako i sam Vetter kaže, takav se savršeni hitac dogodi samo nekoliko puta u životu i zato je ipak nemoguće najaviti takvu daljinu. No, Nijemac je već na početku sezone u sjajnoj formi, prije nekoliko je dana na mitingu u Offenburgu iz punog treninga bacio 91,50. Kad bi to ponovio na Parku mladeži, to bi već bila velika stvar, a uspije li srušiti i rekord natjecanja (92,70) koji sam drži, bila bi to vrhunska priča.

Linker
25. travanj 2024 18:33