Getty
HANŽEK

Atletska elita u Zagrebu: U Parku mladosti nastupa 17 osvajača medalja iz Pekinga

U zagrebačkom Parku mladosti u utorak u 17.30 sati počinje jubilarno 65. izdanje Hanžekovićeva memorijala na kojem će nastupiti čak 17 osvajača medalja s nedavnog SP-a u Pekingu.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 07. rujan 2015. 15:03

Trebalo ih je biti 18, no Blanka Vlašić neće nastupiti, nego će biti u statusu posebne gošće. Kao i svake godine, vrhunska atletska poslastica zagarantirana je ljubiteljima atletike u hrvatskoj metropoli.

Svjetska prvakinja u skoku u vis Marija Kučina, jedina koja je u Pekingu bila bolja od naša Blanke, izrazila je želju za novom pobjedom:

- Na posljednja tri SP-a zlatne su bile Ruskinje, no sport je neizvjestan i ne zna se tko će u Zagrebu pobijediti. Nadam se da sam sačuvala neki skok preko dva metra i za Zagreb, no teško je garantirati. Skakat ću najbolje što mogu, vidjet ćemo. U dobroj sam formi, u dobrom raspoloženju i dobro se zabavljam. Drago mi je što se Blanka vratila, ona je legenda i pravi sportaš, ne čudim se što je uspjela doći opet u vrh - istaknula je Kučina.

Fabiana Murer svjetska je doprvakinja iz Pekinga i nastupit će u ženskom skoku s motkom:

- Teško je biti na visokoj razini toliko godina, no moja je tajna samo u zdravlju i mojim pokušajima da imam dobru tehniku jer nisam ni snažna, ni brza. Nadam se dobrom nastupu u Zagrebu, a fokusirana sam na Rio za koji sam produljila karijeru koju ću tada prekinuti - rekla je Brazilka, presretna jer se Olimpijske igre održavaju u njezinoj zemlji. Nada se da 4.47, rekord zagrebačkog mitinga, danas postaje bivši.

Asafa Powell nije u cvijetu mladosti, ali uvijek uživa biti gost Zagreba i Parka mladosti.

- Jedina sam osoba u povijesti sa 100 utrka ispod 10 sekundi?! Ne znam, nisam siguran, lijepo je čuti taj podatak. Spreman sam za Zagreb, vidjet ćemo, ali spreman sam za još jednu utrku ispod 10.00. Nadam se samo da neće kišiti kao prošle godine. Već sam tjedan dana u Zagrebu, dosta sam partijao, šalim se, no najviše sam trenirao i uživao u hrani koja je najbolja na svijetu. To mislim ozbiljno - rekao je Powell.

Memorijalna utrka Borisa Hanžekovića na 110 prepone glavni je šlager zagrebačkog mitinga. Aktualni svjetski prvak i lanjski pobjednik Sergej Šubenkov na startnoj je listi, a tu je i bivši svjetski prvak Jason Richardson.

- Mogu ponuditi samo novu dobru utrku, dobar sam i spreman biti bolji nego lani. Da, moguće da idem na rekord mitinga - kratko je najavio ruski preponaš.

Richardson je rekao da očekuje sve najljepše kao i uvijek:

- Miting je prekrasan, jedan od rijetkih koji stavlja naglasak baš na našu disciplinu. Atletika u SAD-u je izgubila primat na našoj disciplini, potrudit ćemo se da to vratimo.

Naravno, glavne zvijezde su ipak naše djevojke.

Sandra Perković bila je također kratka, ali je poručila da očekuje dobar nastup:

- Zdrava sam potpuno, prvi put sam jako spremna za Zagreb, a kako nisam bila najbolja u Pekingu, imam želju i glad da napravim nešto lijepo na Hanžeku. Da, rekla sam da hoću rekorde svih mitinga Dijamantne lige, a želim i Hanžekov rekord, 66.29 nije nedostižno, trebalo bi to doći u hrvatske ruke. Od osam finalistica iz Pekinga, pet ih je na Hanžeku, sve su opasne i bit će zanimljivo. Dat ću sve od sebe, krug je na Hanžeku dobar.

Andrea Ivančević je u svoje ime najavila svoju disciplinu:

- Utrka će biti vrlo jaka, skoro jača od finala SP-a. Pokušat ću istrčati još jedan hrvatski rekord. Teško je reći kakva bih bila u Pekingu da nisam zapela na devetoj prepreci, bio bi najvjerojatnije novi hrvatski rekord.

Gradonačelnik Milan Bandić dao je uobičajenu "političku dobrodošlicu":

- Mali smo grad, mala smo zemlja, ali imamo veliko srce i znamo cijeniti velike ljude i sportaše. Ponosni smo na naše cure i dečke. Zagreb će ostati uz Hanžek i dalje, neka naši sportaši rehabilitiraju naše nogometaše.

Sudionici Hanžeka s medaljama s posljednjeg SP-a

ZLATO iz Pekinga

Marija Kučina (RUS) - skok u vis

Sergej Šubenkov (RUS) - 110 metara prepone

Novlene Williams-Mills (JAM) - štafeta 4 × 400 metara

Asafa Powell (JAM) - štafeta 4 × 100 metara

SREBRO iz Pekinga

Sandra Perković (HRV) - bacanje diska

Fabiana Murer (BRA) - skok s motkom

Natasha Hastings (SAD) - štafeta 4 × 400 metara

Fabrice Lapierre (AUS) - skok u dalj

BRONCA iz Pekinga

Emily Infeld (SAD) - 10.000 metara

Alina Talay (BLR) - 100 metara prepone

Cassandra Tate (SAD) - 400 metara prepone

Nadine Müller (NjEM) - bacanje diska

Michelle-Lee Ahye (TTO) - štafeta 4 × 100 metara

Semoy Hackett (TTO) - štafeta 4 × 100 metara

Anyika Onuora (VBR) - štafeta 4 × 400 metara

Eilidh Child (VBR) - štafeta 4 × 400 metara

O’Dayne Richards (JAM) - bacanje kugle

Linker
19. svibanj 2024 01:02