JUSSI NUKARI Afp
SLAVLJE FRANCUZA

Dramatičan rasplet WRC ludila u Finskoj: Rovanperä odletio u stablo, a Ogier opet ‘pokupio vrhnje‘

Thierry Neuville je maksimalno profitirao što se tiče borbe za titulu prvaka
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 04. kolovoz 2024. 14:49

Sebastien Ogier stigao je do neočekivane pobjede na Finskom reliju, devetoj postaji sezone WRC-a, poslije šokantnog raspleta posljednjeg dana utrke.

Francuz je, gotovo identično kao i ranije ove sezone na WRC Croatia Rallyju, na dar dobio pobjedu budući da se Kalle Rovanperä (Toyota) skršio na pretposljednjem brzinskom ispitu, a u tom je trenutku bio uvjerljivo vodeći i imao već jednu ruku na pobjedničkom pokalu.

Mladi Finac vodio je gotovo svaki kilometar četverodnevne utrke u okolici Jyväskyle i sa 45 sekundi prednosti ispred Ogiera bio na putu da prekine sedmogodišnje čekanje na domaćeg pobjednika. No, onda je Kalle u 19. brzincu odletio u šumu i među stabla, prevrnuo se na krov i s "totalkom" okončao reli. Ovo mu je bio šesti nastup na domaćem reliju, ali "prokletstvo" se nastavlja. Naime, dvostruki svjetski prvak još nije pobijedio na domaćim cestama, štoviše najbolji rezultat mu je drugo mjesto iz 2022., dok su mu ostali plasmani redom: 14. mjesto, 9., 34., odustajanje, odustajanje.

A Ogier (Toyota) je ponovo bio tu, najbliži da "pokupi vrhnje" i ni kriv ni dužan dođe do 61. WRC pobjede u karijeri.

Drugi je bio Thierry Neuville (Hyundai), ali koji je maksimalno profitirao što se tiče borbe za titulu prvaka. Jer do cilja nisu došla obojica njegovih rivala - Ott Tänak (Hyundai) izletio je već prvog dan, a Elfyn Evans (Toyota), kao i Rovanperä, također u pretposljednjem brzincu, makar su Velšanina i dan ranije zadesili mehanički problemi pa je pao na 22. mjesto, no u nedjelju se borio za bonus bodove i pokušao barem donekle minimalizirati štetu. Držao je drugo mjesto u "super-sunday" poretku, ali u toj jurnjavi silovito se zabio u stablo, pa je ostao Evans bez svega.

Neuville je, pak, uzeo 25 bodova i četiri utrke prije kraja sezone odmakao konurentima na više 30 bodova prednosti. Štoviše, ovakvim šokantnim raspletom u Finskoj, sada mu je Ogier postao najbliži pratitelj, sa 27 bodova manjka. Francuz, doduše, ne vozi kompletan kalendar, već samo pojedine utrke, ali kada mu se već nudi ovakva šansa, možda se predomisli i odluči angažirati se maksimalno. Jer, u igri je mogući deveti naslov svjetskog prvaka, čime bi se izjednačio s rekorderom Sebastienom Loebom...

Linker
04. kolovoz 2024 14:50