Privatni Album
VILIAM PRODAN

Kolege iz inozemstva kažu da im je hrvatski asfalt najbolji na svijetu

Hrvatski relijaš jako je dobro otvorio aktualnu sezonu, pa s velikim nestrpljenjem očekuje i novi nastup na WRC Croatia Rallyju
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. travanj 2024. 14:51

Četvrti WRC Croatia Rally svoje ceste “otvario" je u četvrtak ujutro (9.01) “shakedownom”, koji je zapravo posljednji mali test za sve prijavljene automobile (68), a službeno otvorenje će označiti ceremonijalni start (18.30) s rampe kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Prava, pak, jurnjava za što boljim vremenima na brzinskim ispitima kreće u petak i trajat će do nedjeljnog ranog poslijepodneva.

Tada ćemo doznati i tko je ukupni pobjednik utrke, ali dok će najveće “face” koje su stigle u Hrvatsku - Sebastien Ogier, Thierry Neuville, Elfyn Evans, Ott Tänak... - biti u prvom planu i boriti se za prvo mjesto, puno je vozača koji će paralelno voziti i boriti se u “svojim” utrkama, odnosno u zasebnim konkurencijama.

Tako će, recimo, naš adut u Rally3 kategoriji biti Viliam Prodan, uz kopilota Marka Stiperskog. Iako se 37-godišnji Buzećanin već “navozio” podosta utrka u karijeri, jasno je da raste adrenalin kako se bliži start utrke, odnosno tri dana najvećeg automobilističkog spektakla u Hrvatskoj.

- Osjećam se zaista sjajno. Voziti i predstaviti se pred publikom kod kuće iznimna je počast, pruža zadovoljstvo, i jedva čekam da se utrka počne - kaže Prodan.

- Zaista smatram da je važno što Hrvatska ima ovakvu utrku, posebno jer WRC Croatia Rally nije samo natjecanje, već četverodnevni sportski događaj koji organizatori svake godine nastoje podići na višu razinu. WRC Croatia rally zaista nije samo gledanje utrke nego i mogućnost da posjetitelji zaista mogu doživjeti što se sve u jednoj utrci osim brzinaca događa, pa tako i servisno parkiralište gdje mogu razgledati aute, vidjeti cijeli tim i uživati u druženju cijelog dana.

Sa sportske strane, Viliam je sezonu otvorio s izvrsnim rezultatima - pobjedom u kategoriji Rally3 na manjem reliju u Italiji, a onda drugim mjestom na Quattro River Rallyju u okolici Karlovca, koji se djelomično vozio istim trasama na kojima će se voziti i WRC utrka. Pri tome je bio i prvi u poretku za PH, pa je vjeruje da će se serija dobrih rezultata nastaviti i na WRC-u.

- Dobro smo se pripremili za sezonu, isprobali novi automobil na više utrka, uvjeta i vrsta asfalta i stižemo spremni na ovo natjecanje. Nadamo se samo da će nas popratiti i sreća i onda vjerujemo da niti rezultat neće izostati. Naša kategorija je ove godine najbrojnija. Dolazi čak dvadeset pet posada iz 20-ak zemalja svijeta, tako da će biti gusto kako god. Vjerujem da će nam ipak domaći teren biti plus, te da će nam dobar i konstantan nastup bez grešaka i s malo sreće sigurno donijeti i lijep rezultat na kraju.

Lani je Prodan, inače, zamijenio automobil, pa se sada natječe s Ford Fiestom Rally3.

- To je mala “zvijer”, opremljena turbomotorom s 250 konjskih snaga, s pogonom na sva četiri kotača, a na pripremama i natjecanjima koje smo odvezli do sad, pokazao se kao pun pogodak. Opremljen je sa sekvencijskim petstupanjskim trkaćim mjenjačem, podesivim trkaćim ovjesom, trkaćim rezervoarom goriva, trkaćom hidrauličnom ručnom kočnicom te još mnogim drugim detaljima koji ga čine spremnim za brzince na natjecanjima.

Spremni sigurno dolaze i ostali vozače, odnosno posade pa je za pretpostaviti kako će publika moći uživati u danima koji dolaze.

- U sve tri klase očekuju iz vrhunske ekipe, ukupno njih 68 iz 35 različitih zemalja. U najjačoj, Rally1 klasi, naslov pobjednika će braniti Elfyn Evans, a među vozačima koji dolaze u Hrvatsku su i osmerostruki svjetski prvak Sebastien Ogier iz Francuske, trenutačni vodeći u ovogodišnjem prvenstvu Belgijanac Thierry Neuville i ostali. Rally2 konkurenciju predvodit će Francuz Yohan Rossel, Finac Sami Pajari i Španjolac Pepe Lopez, dok će naša, najbrojnija klasa Rally3, biti puna dobrih imena, a samo iz Hrvatske uz nas su Jan Pokos i Slaven Šekuljica. Tomas Hrvatin, Željko Magličić i Igor Mandić bit će u klasi Rally4 te Igor Tomljanović u klasi Rally5.

Prodan je već u ranijim intervjuima znao reći kako je, bez obzira na kratak staž, hrvatska WRC utrka brzo dobila dosta poklonika u svijetu relija.

- Vrhunska organizacija, atraktivni brzinci, odlična imena i cjelokupni popratni program, definitivno su ono što Croatia Rally izdvaja od ostalih natjecanja u WRC-u. Kolege iz inozemstva kažu da im je hrvatski asfalt najbolji na svijetu, a mi se u potpunosti slažemo s njima. Hrvati su veliki navijači i svima atmosfera koju publika napravi i više nego odgovara i nosi ih kroz cijelo natjecanje. Ceremonijalni start bit će kao i svake godine pravi sportski doživljaj i tome se posebno veselim, a mislim da je i mogućnost posjeta publike servisnom parkiralištu, ove godine kraj West Gatea, veliki plus i dodatna vrijednost za cjelokupni doživljaj natjecanja.

image

Viliam Prodan i Marko Stiperski

Privatni Album

Linker
18. travanj 2024 14:51