ZELJKO PUHOVSKI Cropix
DRUGOPLASIRANI U PORETKU

Lanjski pobjednik Croatia Rallyja: ‘Jasno da treba preživjeti, no mora se ići punim gasom od početka‘

Elfyn Evans vjeruje u novi dobar rezultat u Hrvatskoj
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. travanj 2024. 23:35

Tri su vozača do sada u kratkoj povijesti Croatia Rallyja uspjeli u dva navrata biti na pobjedničkom postolju. Ali, samo jedan od njih uspio je i pobijediti.

Elfyn Evans trebao je tu pobjedu pospremiti već 2021., u premijernom izdanju hrvatske utrke za SP, međutim samo jedna mala, ali skupa greška - kada je zaorao po travi u posljednjem zavoju prije cilja posljednjeg brzinca - darovala je pobjedu tada Sebastienu Ogieru. Velšanin je iskupljenje dočekao dvije godine kasnije, odnosno lani te upisao svoju prvu asfaltnu pobjedu u karijeri.

Godinu dana kasnije Evans bi ponovo trebao biti u igri za visoke, najviše pozicije.

- Naravno da je to želja, pobjeda je cilj u svakom reliju - rekao je Evans koji je u Hrvatsku došao kao drugoplasirani u aktualnom poretku SP-a.

Nažalost, poznata mu je ta pozicija jer je već tri puta (2020, 2021, 2023) bio drugi na kraju sezone, samo na korak do željenog naslova. Lani je iz Zagreba otišao kao suvodeći (s Ogierom) u ukupnom poretku, ali opet mu na kraju nije bilo dovoljno za titulu prvaka. Sada bi opet, ako se stvari poslože, mogao iz Hrvatske otići kao vodeći u generalci.

- Težak je vikend pred nama, kao i uvijek na ovom reliju. Vrijeme je opet promjenjivo i ne vjerujem da će biti suho kroz sva tri dana. Zapravo bi iznenađenje bilo da bude - kaže Velšanin.

- Ceste su same po sebi skliske, puno je rezanja zavoja, što onda izbacuje kamenje ili blato na cestu, tako da je dobro biti što više na startnoj listi. Ali, svašta se može dogoditi.

Jedan od noviteta Croatia Rallyja je ne postojanje servisne zone na polovici prvog dana, pa će posade biti “osuđene” sve popravke, bude li za njima potrebe, raditi same, samo s alatom koji imaju u automobilu. Dakle, time bi svaka greška time mogla biti skupa, ali unatoč toga teško će vozači biti oprezniji.

- Mislim da je jako teško kalkulirati, odnosno ići imalo lakše jer onda ćeš biti posljednji. Jasno da treba preživjeti cijeli dan, no mora se svejedno ići punim gasom od početka i nadam se da ćemo čim prije pronaći dobar ritam - dodao je Evans.

Linker
27. travanj 2024 01:20