Kalle Rovanpera

 NIKOS KATIKIS Dppi Via Afp
FENOMENALNA ZAVRŠNICA

Leteći Finac u spektakularnom finišu pomeo konkurenciju i uzeo ukupnu pobjedu na hrvatskom WRC-u!

Nevjerojatni Kalle Rovanpera ispustio je vodstvo pred posljednji brzinac, ali ga onda i vratio!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. travanj 2022. 14:15

Mladić sa sjevera Europe, Finac Kale Rovanpera, dečko koji je oduševljavao od prve dionice prvog dana nadmetanja, osvojio je Hrvatsku! Rovanpera je čudesnom vožnjom u teškim uvjetima, a s "krivim" gumama protutnjao Hrvatskim zagorjem, othrvavši se u posljednjoj dionici estonskoj prijetnji Ottu Tanaku.

Croatia Rally nije mogao niti ove godine bez dramatike, uzbuđenja u praktički posljednjim metrima, odlučivale su sekunde u tzv. Power Stageu, kako se naziva zadnju dionicu, a koja ima posebnost dodatnog nagrađivanja s 5 bodova za pobjednika ove dionice. Da, odlučivali su glede konačnog poretka u punoj mjeri i zagorski oblaci koji su "istresli" iznenadno kratkotrajnu, ali jaku kišu koja je neke iznenadila više, neke manje.

image

Kalle Rovanpera

NIKOS KATIKIS Dppi Via Afp

U nedjeljno se jutro Finac Kale Rovanpera, onaj 21-godišnji mladić koji je zadivio u petak osvojivši čak 6 od ukupno 8 dionica, vjerojatno zadovoljan probudio. Dečko koji je u konačnici prva dva dana proveo na prvom mjestu, a u zadnji je dan ušao sa solidnom prednošću od 19.9 sekundi u odnosu na jedinog mu izazivača, Estonca Otta Tanaka, svjetskog prvaka iz 2019. godine.

image

Ott Tanak

NIKOS KATIKIS Dppi Via Afp

Vozilo se u pitoresknom Hrvatskom zagorju, a od četiri jutarnje dionice, prve dvije je Rovanpera uredno dobio (Trakošćan - Vrbno 1 u dužini 13.1 km, te Zagorska Sela - Kumrovec 1, 14.09 km), čak i lagano, pa i ne baš tako malo povećao prednost u odnosu na Tanaka na 28.4 sekundi. A onda je došla pretposljednja, 19 dionica, Zagorska Sela - Kumrovec 2 (14.09 km). Ta je dionica je u biti najzahtjevnija u cijelom danu, ali i jedan je od najvećih izazova relija po svakom vremenu. Brza dionica, ali iznimno uska s cijelim nizom drugih poteškoća koje se ubacuju u zamku neopreznih. Grebeni i skokovi, a tik uz cestu ima puno stabala, spremnih "uhvatiti" svakoga tko ispusti cestu iz vida. Strmi spustovi i otpalo lišće dodaju dodatnu opasnost, a zadatak se olakšava tek neposredno prije cilja kada cesta postane široka i glatkija. Tek neposredno pred ciljem je cesta ravnija, glatkija i šira. Međutim, tu se nešto drugo dogodilo.

image

Kalle Rovanpera

DAMIR SENCAR Afp

Pala je kiša. Ne kiša, nego prolom oblaka! Za Kale Rovanperu apsolutni šok i najveća moguća nesreća jer je izabrao tvrde gume, za suho vrijeme kakvo je i bilo predviđeno.

- Ne znam odakle je ovo (kiša) vrijeme došlo - deprimirano će nakon ove dionice Finac Rovanpera.

- Nismo imali pojma da će biti kiša, nije bilo ni najave toga, a s ovim gumama to nismo mogli odvoziti kako treba.

image

Kalle Rovanpera

DAMIR SENCAR Afp

Tu je Rovanpera zgubio svu prednost koju je imao ispred Tanaka koji je dionicu osvojio i stvorio prednost. Ne veliku, malenu, ali ipak 1.4 sekunde. Kako bi se reklo, "nije puno, ali čovjeka veseli". Razveselilo je Estonca dakako. Kako bi pojasnili priču o gumama, one se biraju u 6 ujutro, a spomenuta dionica je bila na rasporedu u 10.30 sati. Budući da je prognoza govorila o suhom i lijepom vremenu, možda tek uz sićušnu mogućnost lagane kiše, Rovanpera je odabrao tvrde gume. Tanak to nije učinio. Očito u Hyundaiju imaju bolju meteorološku službu. Šalu na stranu, iskusniji Tanak (35) se odlučio na "križanje" guma. To znači dvije mekane i dvije tvrde, ali na način da se križno postave ili recimo; dvije mekane lijeva prednja-stražnja desna.

image

Ott Tanak

NIKOS KATIKIS Dppi Via Afp

U svakom slučaju, u gabaritu od tek 1.4 sekunde prišli smo zadnjoj dionici Croatia Rallyja u kojoj su samo dvojica imala šansu osvojili konačno prvo mjesto - Tanak ili Rovanpera. Estonac protiv Finca, sjevernjački obračun na jugu Europe. Rovanpera je s tvrdim odnosno za ovakve uvjete neprilagođenim uspio učiniti pravo malo čudo. Ne samo što je nadoknadio onih malenih 1.4 sekunde zaostatka, nego je stvorio prednost od 15.7 sekundi na dionici dugačkoj 14.08 kilometara.

image

Ott Tanak

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

- Nismo mogli vjerovati da ćemo biti tako brzi na ovim gumama, ali dali smo sve od sebe, pritiskali i eto, došli do pobjede. Zahvaljujem svima, od navijača do moje ekipe, a ponajviše onima koji su mi "snimili" stazu u ovoj zadnjoj dionici - u kumrovečkom će cilju "leteći Finac".


Konačan poredak prvih 10 - Croatia Rally 2022.

1. Kale Rovanpera (Finska, Toyota)

2. Ott Tanak (Estonija, Hyundai) +4.3 sekunde

3. Thierry Neuville (Belgija, Hyundai) +2.21

4. Craig Breen (Irska, Puma) +3.07

5. Elfyn Evans (Velika Britanija, Toyota) +3.46

6. Takamoto Katsuta (Japan, Toyota) +8.08

7. Yohan Rossel (Francuska, Citroen) +10.01

8. Kajetan Kajetanowicz (Poljska, Škoda) +11.01

9. Emil Lindholm (Finska, Škoda) +11.11

10. Nikolaj Grjazin (bez nacionalne oznake, Škoda) +11.48


Ukupni poredak nakon tri relija WRC 2022.

1. Kale Rovanpera (Finska) 76 bodova

2. Thierry Neuville (Belgija) 47

3. Craig Bren (Irska) 30

4. Sebastien Loeb (Francuska) 27

5. Ott Tanak (Estonija) 27

6. Takamoto Katsuka (Japan) 26

7. Gus Greensmith (Velika Britanija) 20

8. Sebastien Ogier (Francuska) 19

9. Elfyn Evans (Velika Britanija) 17

10. Esapekka Lappi (Finska) 15

Linker
26. travanj 2024 01:24