Kalle Rovanpera

 DENIS LOVROVIC Afp
DRUGI DAN NATJECANJA

Mrtva trka momaka s Baltika na Croatia Rallyju: Vidjeli smo gotovo sve - požar, magla, otkazana dva brzinca...

Sjevernoeuropsko sučeljavanje na hrvatskim cestama, pobjednika Croatia Rallyja presudit će - Kumrovec
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. travanj 2022. 20:08

Iza nas je i drugi, pretposljednji dan nadmetanja na WRC Croatia Rallyju. Dan u kojem je bilo svega, osim... Kiše. To je ono dobro, ali kada netko veli "nakon kiše dolazi sunce", što bi imalo sugerirati da je ono loše iza nas, relativan je pojam. Istina, u subotu je bilo suho (u zraku, ne baš posve i na cestama), zato je bilo požara, magle, jedan prekinut i jedan otkazan brzinac. Sve samo ne jedan dosadan relijaški dan.

"Leteći Finac" Kalle Rovanpera koji u petak vozio kao metak, u subotu je "naletio" na problem koji nije velik već - Tänak. Upravo se tako preziva svjetski prvak iz 2019. godine, Estonac Ott Tänak koji mu se opasno približio nakon drugog natjecateljskog dana i ukupno 16 dionica. Na početku subote, Estonac je primjerice bio drugi u ukupnom poretku i zaostajao 1.23 minute za vodećim Rovanperom, da bi u subotu obavio sjajan posao i smanjio zaostatak na malo manje od 20 sekundi, za trenutačno drugo mjesto.

image
DAMIR SENCAR Afp

Dan je pak počeo vatreno! U doslovnom smislu. U 9. je etapi, Kostanjevac - Petruš Vrh 1, Šveđanin Oliver Solberg u ravnom dijelu staze naletio na "vodeni film" na cesti, otklizao bočno s ceste, te se zadnjim krajem zabio, doslovno uspeo na stablo. Na prvi pogled ništa strašno, ali nekoliko trenutaka kasnije izbio je požar na stražnjem dijelu njegovog Hyundaija.

image

Oliver Solberg

Youtube Screenshot

- Ništa nije bilo tako strašno u prvi trenutak, suvozač i ja smo izašli van. No, onda kada je buknula vatra, to uvijek izgleda malo više zastrašujuće. Međutim, ono najbitnije, Elliot (britanski suvozač, Edmondson) i ja smo neozlijeđeni - kasnije će Solberg.

image

Kalle Rovanpera

TOYOTA/MCKLEIN Toyota Gazoo Racing/Mcklein

Iz Hyundaija još ne znaju što je točno uzrokovalo požar nakon udesa, jedino što su odbacili da ima veze s hibridom odnosno električnim dijelom napajanja. Bilo kako bilo, odmah nakon nesreće, utrka na ovoj dionici je prekinuta.

Nije bila jedina. Otkazana je i prije početka 15. dionica, ona najjužnija ili najbliža moru, na Platku. Razlog je ono što navodili u uvodu utrke kao jedini meteorološki razlog zbog kojeg se reli otkazuje - magla. Tako ničsi niti vozači vidjeli Platak, niti je Platak vidio reli kojem se toliko tjednima već radovao.

Ostatak dana, osim nadmetanja Rovanpere i Tänaka, dan je obilježio i još jedan Finac. Esapekka Lappi, iz iste je momčadi kao i Rovanpera (Toyota), a koji je pobijedio na čak dva, uzastopna brzinca (Kostanjevac - Petruš Vrh 2 i Jaškovo - Mali Modruš Potok 2). Doduše, neće mu to donijeti veliki uspon u ukupnom poretku jer je u petak prikupio čak 5 minuta kazne što je za reli jako puno, ali je dokaz sjajne finske škole relija.

U svakom slučaju, posljednji dan će nedvojbeno odlučivati o ukupnom pobjedniku, a tu se po svemu sudeći sve "vrti" oko samo dvojice - Finac Rovanperä i Estonac Tänak.

- Bit će jako teško boriti se s Rovanperom. Međutim, imam jako dobar osjećaj. Natjerat ću auto do maksimuma u nedjelju, ali nije na meni pritisak - izjavio je nakon posljednje subotnje dionice, Estonac Ott Tänak.

Posljednju je subotnju dionicu (Vinski Vrh - Duga Resa 2), na kojoj se inače baš i ne može stvoriti prevelika prednost budući da je najkraća na cijelom reliju (8.8 km), no i na tako kratkoj stazi, mladi Rovanpera je ne samo odvozio najbrže, već se malo čak i odvojio od Tanaka. Prije Vinskog Vrha bježao mu je naime malo više od 14 sekundi.

- Samo stisni glas do kraja. To je moj odgovor - rekao je po ulasku u cilj u Dugoj Resi 2.

Pred nama je velika nedjelja, dan odluke, a pobjednika će dati... Kumrovec!



Poredak nakon drugog dana

1. Kalle Rovanperä (Finska, Toyota) 2;14:54.5

2. Ott Tänak (Estonija, Hyundai) +19.9

3. Craig Breen (Irska, Puma) +1.13

4. Thierry Neuville (Belgija, Hyundai) +1.18

5. Elfyn Evans (V. Britanija, Toyota) +2.08

6. Takamoto Katsuta (Japan, Toyota) +5.47

7. Yohan Rossel (Francuska, Citroen) +8.24

8. Nikolaj Grjazin (Rusija, Škoda) +8.59

9. Kajetan Kajetanowicz (Poljska, Škoda) +9.15

10. Emil Lindholm (Finska, Škoda) +9.49

Linker
26. srpanj 2024 11:37