Leon Zelenko

KARTING

Najtrofejniji hrvatski vozač kartinga Leon Zelenko odlazi u Portugal po svjetski naslov

Grand Finale će biti kruna njegove desetogodišnje karijere i čeka ga spreman
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. studeni 2022. 11:37

Na stazi u Portimau sljedećeg tjedna održat će se Svjetsko prvenstvo u kartingu, na kojem će veliki hrvatski adut biti Leon Zelenko. Ovaj mladi Koprivničanac ima tek 14 godina, no već 10 godina aktivan je u kartingu te je ujedno postao i najtrofejniji hrvatski vozač u tom sportu.

Prije tri godine Zelenko je u Portugalu postao svjetski doprvak, a u utrci kojom će okruniti sjajnu juniorsku karijeru želi napraviti korak više i zauzeti svjetski tron.

– Možemo reći da mu je utrka u Portugalu finale juniorskog staža. Grand Finale će biti kruna njegove desetogodišnje karijere, te je potpuno spreman za sve što ga čeka. Idemo na prvo mjesto, a može nas spriječiti samo nekakva viša sila – poručio je Leonov otac Danijel Zelenko.

Mala koprivnička ekspedicija u Portugal putuje ove subote. Osim Leona i njegovih roditelja, u pratnji će biti i mehaničar Marijan Ganžulić Gans, a logističku podršku u Portimau će pružiti nizozemski JJ Racing, za kojeg je u mladim danima vozio i prvak Formule 1 Max Verstappen.

– To je za nas velika stvar, tamo su ljudi koji imaju veliko znanje i iskustva, njihova pomoć bila je veoma značajna.

Zelenko senior tvrdi da je Leon spreman na sve, pogotovo nakon što je nedavno na istoj stazi bio prvi na završnoj utrci prvenstva Portugala i Španjolske. Tada je padala kiša, no nije smetala.

- Leon po kiši ide kao raketa!

Ova je godina bila izuzetno uspješna za mladog Zelenka, koji je slavio na europskom finalu u Le Mansu, odvozio odličnu sezonu u međunarodnom Sport Stil Cupu, a dominirao je i u Prvenstvu Hrvatske.

Treninzi u Portugalu su 21. i 22. studenoga, kvalifikacije 23. studenoga, prve utrke 24. i 25. studenoga, a veliko finale je u subotu, 26. studenoga. Svi će vozači imati iste uvjete, odnosno vozit će na istim bolidima.

Zanimljivo je da će Leon imati i podršku svojih navijača iz Koprivnice, Zagreba i Splita koji su pronašli prihvatljiv aranžman te će preko Beča zrakoplovom potegnuti do Fara. (gčm)

Linker
25. rujan 2023 11:19