Thierry Neuville

 ROMAIN THUILLIER Hyundai Motorsport/Romain Thui
KAMERE SVE SNIMILE

Nema oprosta, vozio je dvostruko brže od dozvoljenog! Prva zvijezda Croatia Rallyja kažnjena na hrvatskim cestama

Vozači relija moraju voziti po prometnim pravilima kakve vrijede za sve vozače u prometu...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. travanj 2022. 18:42

Bit automobilizma odnosno auto-utrka je spoj spretnosti i brzine. No, brzina je ključ. Dosta jednostavan sport, onaj tko vozi najbrže taj je pobjednik. Međutim, postoje tu ipak i neka pravila.

Bio je petak vrlo kasno navečer, bližila se već ponoć kada je u Zagrebu nakon prvog dana Croatia Rallyja okončano zasjedanje tijela koje se zove - idemo reći - “stegovni odbor”. U reliju je to malo drukčije, “stewards”, tako da vam doslovan prijevod baš ništa ne bi značio. Taj Stegovni odbor je opalio kaznu jednom od najboljih vozača, Belgijcu Theirryju Neuvilleu i suvozaču mu Martijnu Wydaegheu zbog “prekoračenja brzine”. Jedna kaznena minuta na Croatia Rallyju, zatim 1900 eura i... To nije sve. Neće dobiti set noževa, već obojica, vozač i suvozač, moraju u sljedećih godinu dana odraditi 2 dana javnog, društveno-korisnog rada.

image

Thierry Neuville

DAMIR SENCAR Afp

E, a gdje je brzina prekoračena. Dakako da se ona ne odnosi na same dionice relija, već na razdoblje nakon kraja dionice i odlaska u servisnu postaju. Naime, nakon svake odvožene dionice, vozači su dužni doći u servisnu postaju na mjerenja težine i tome slično, ali moraju ondje doći u točno određeno vrijeme jer u slučaju kašnjenja slijedi kažnjavanje u oduzimanju već postignutog vremena.

Stoga se vozači žure stići na vrijeme, ali pritom obvezno moraju voziti po prometnim pravilima kakve vrijede za sve vozače u prometu, bez iznimke. Suci su uočili da je nakon 4. dionice vožene u petak (Pećurkovo Brod - Mrežnički Novaki) posada Neuville - Wydaeghe vozila - u izvješću stoji - “...u nekoliko navrata, u ukupnoj dužini 11 km, iznad dopuštene brzine, čak i 100% brže od zakonom predviđenog, do servisne postaje. Neovisno tome što nitko nije bio ugrožen te prometa nije bilo, počinjen je prekršaj...”

Pa, nek’ sad netko veli da i na reliju nema prometnih kamera. Nadamo se samo da će FIA (Međunarodni automobilistički savez) nešto od tih 1900 eura proslijediti onoj obitelji kojoj je u petak nastradala ograda ispred dvorišta kojim su dotad - doslovno, vidljivo na snimci - mirno gacale guske.



Otkazan brzinac na Platku, Rovanpera i dalje vodi

Finac Kalle Rovanpera (Toyota) vodeći je i uoči posljednjeg brzinskog ispita drugog dana WRC Croatia Rallyja koji će umjesto predviđenih osam, imati sedam brzinaca, jer je zbog magle i loše vidljivosti otkazan poslijepodnevni ispit na Platku.

Organizatori su bili prisiljeni donijeti ovu nepopularnu odluku, jer je sigurnost posada bila ugrožena.

Tako će Rovanpera u posljednji subotnji brzinski ispit, Vinski Vrh - Duga Resa, koji će započeti u 19.08 sati, ući sa 14.8 sekundi prednosti pred Estoncem Ottom Tanakom (Hyundai), dok trećeplasirani Irac Craig Breen (Ford) već zaostaje više od jedne minute (1:08.7), a četvrti je Belgijac Thierry Neuville (Hyundai) koji zaostaje za 1:14.6 minuta.

Od hrvatskih predstavnika nakon 14 brzinskih ispita najbolje je plasiran Viliam Prodan (Renault Clio Rally4) koji je na 38. mjestu među 60 posada, a odmah iza njega su Ivica Siladić (Ford Fiesta Rally3) i Niko Pulić (Škoda Fabia). Martin Ravenščak (Ford Fiesta Rally4) je na 44. poziciji, Jan Pokos (Ford Fiesta) je 53., a Željko Magličić (Ford Fiesta) na predzadnjem 59. mjestu. (Hina)

Linker
16. travanj 2024 10:50