STR Afp
WRC CROATIA

Neuville udario u stijenu, izletio sa staze pa odustao, Evans preživio Platak i povećao prednost

Od hrvatskih predstavnika najbolje plasiran je Tomas Hrvatin, trenutno na 34. mjestu
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 22. travanj 2023. 13:37

Nakon jutarnje dionice druge etape Croatia Rally dobio je novog vozača na vrhu. Odustajanjem Thierryja Neuvillea, novi lider WRC utrke u Hrvatskoj je Elfyn Evans, na drugom mjestu je Ott Tanaka, a Esapekka Lappi probio se na treće. Promjenu na vrhu poretka donio je prvi prolazak brzincem Ravna Gora – Skrad. Neuville koji je u subotnju etapu krenuo kao vodeći s više od 10 sekundi prednosti i na dva uvodna ispita neznatno povećao razmak u odnosu na prvog pratitelja Evansa, nije uspio doći do cilja jedinog novog brzinca u ovogodišnjem itinereru Croatia Rallyja. Belgijac je nepunih 5 kilometara nakon starta u jednom desnom zavoju izgubio stražnji kraj, udario lijevim stražnjim kotačem u stijenu pored ceste, a potom prednjim dijelom u stablo. Oštećenje na Hyundaiju bilo je preveliko za nastavak utrke.

Proboj na vodeću poziciju dodatno je motivirao Velšanina i do povratka u servisnu zonu nakon četiri odrađena brzinska ispita, Evans je povećao svoju prednost u odnosu na Tanaka na 22,6 sekundi. Istodobno Estonac je na gotovo identičnu vremensku udaljenost pobjegao Esapekka Lappiju koji nije bio ni približno brz kao prvog dana kada se nakratko probio ispred Tanaka. Finac u jedinom preostalom Hyundaiju nije uspio pronaći pravi osjećaj za upravljačem, a Tanak kojem je Puma napokon po volji, potrošio je jednu gumu na trećem brzincu dana i nije htio previše riskirati u nastavku.

image

Na fotografiji: Ogier

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Neuville nije bio jedina žrtva novog ispita za koji se najavljivalo da će biti više nego zahtjevan. Na dionici dugoj 10 km zapeo je i Raul Hernandez, a Oliver Solberg imao je puno sreće jer u pirueti između drvoreda pored 10-ak sekundi, izgubio je samo stražnje staklo i spojler.

Jutarnjim brzincima prve etape dominirao je aktualni prvaka Kalle Rovanpera. Finac je iskoristio prvu startnu poziciju i bio najbrži na tri, dok je posljednji ispit Platak, pripao Sebastienu Ogieru. No, oba Toyotina vozača daleko su od borbe za postolje. Rovanpera je trenutno sedmi s više od 2 minute zaostatka za momčadskim kolegom Evansom. Ogier je trenutno peti, s 3 sekunde manjim minusom, ali sve ambicije povratka u borbu za sam vrh pale su u vodu tijekom noći s petka na subotu kada su suci Francuzu odrezali minutu kazne zbog vožnje s nepravilnim korištenje sigurnosne opreme (pojasevi i sustav HANS) nakon promijenjen gume na Budinjaku. Dodatno razočaranje donijeli su problemi na automobili zbog kojih je kasnio na start prvog brzinca i dobio novih 10 sekundi penalizacije.

U žestokoj konkurenciji WRC2 klase od samog početka relija vrlo uvjerljivo vodeću poziciju drži Yohan Rossel. Istodobno iza njegovih leđa, također od samog početka za drugu poziciju vodi se prava bitka između Nicolasa Ciamina i Nikolaya Gryazina, a nakon 12 ispita dijeli ih tek 0,4 sekunde.

image

Na fotografiji: Jarveoja

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Od hrvatskih predstavnika najbolje plasiran je Tomas Hrvatin, trenutno na 34. mjestu ukupnog poretka te na 3. u RC4 klasi i sve to unatoč dvije zarađene penalizacije (10 sekundi + 1 minuta) zbog preranog starta. "Ne, nije bila u pitanju nervoza već jednostavno nepoznavanje auta. Još uvijek otkrivamo krajnje granice svoje i od auta, ali za sada nam ide dobro" govori nam Hrvatin za kojeg je na drugoj etapi najteži bio prvi brzinac dana (Kostanjevac - Petruš Vrh). "Za Ravnu Goru smo znali da će biti sklisko i neravno, ali na Kostanjevcu, za nas koji dolazimo nakon velikih auta bilo je potpuno nepredvidljivo na kojem dijelu ceste će nas zateći blato i šoder, ali uspijevamo se snaći."

Stepenicu niže u ukupnom poretku drži Željko Magličić, a Jan Pokos je na 37. mjestu.

WRC Croatia Rally, redoslijed nakon četiri subotnja brzinska ispita (12 od 20):

1. Elfyn Evans/ Scott Martin (VB/Toyota) 1:47:56.5

2. Ott Tanak/Martin Jarveoja (Est/M-Sport/Ford) +22.6

3. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Fin/Hyundai) +44.8

4. Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Fra,Bel/Toyota) +2:06.9

5. Sebastien Ogier/Vincent Landais (Fra/Toyota) +2:08.3

Linker
14. travanj 2024 09:19