GORAN MEHKEK Cropix
ŽESTOKA PORUKA S TRONA

Pobijedio u Hrvatskoj pa usred proglašenja mnoge šokirao: ‘To je potpuna glupost i smijurija, tužno za gledati‘

Tijekom proglašenja pobjednika Sebastien Ogier odaslao je vrlo oštre riječi
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 23. travanj 2024. 21:13

I četvrtu godinu zaredom pobjeda na WRC Croatia Rallyju slavila se u garaži Toyote, ali je prvi puta “ponovljeno” ime pobjednika. Sebastien Ogier slavio je na prvom i četvrtom izdanju, a između njega slavili su Kalle Rovanperä i Elfyn Evans.

Zanimljivo, ove se godine ponovilo zapravo kompletno postolje kao i na premijernoj utrci 2021. godine, budući da su drugi i treći bili Elfyn Evans i Thierry Neuville, a to će ujedno reći da je drugi puta japanska momčad ostvarila “dvostruku” pobjedu u Hrvatskoj, odnosno da je zauzela i prvo i drugo mjesto.

Nitko to ne shvaća

No, na postolju nije baš bilo veselo, štoviše, tijekom proglašenja pobjednika Sebastien Ogier odaslao je vrlo oštre riječi zbog novog sustava bodovanja.

- To je potpuna glupost koja uopće nema smisla. Svi se osjećaju čudno jer nitko ne shvaća što se događa s bodovima i kako cijela stvar funkcionira. Nadam se da će to promijeniti čim prije - rekao je Francuz, ali to je zapravo mišljenje svih vozača.

Podsjetimo, od ove sezone pravilo je da se dio bodova dijeli prema poretku na kraju subote, a da se nedjeljni brzinski ispiti boduju zasebno (dok se konačni poredak određuje po sveukupnom vremenu, kao i uvijek), a uz to je ostala na snazi i podjela bonus bodova za Power Stage (posljednji brzinski ispit relija). Tako se zapravo može dogoditi da, primjerice, trećeplasirani u utrci osvoji više bodova nego pobjednik.

image
GORAN MEHKEK Cropix

- To je potpuno krivo, smijurija. To treba pod hitno mijenjati - dodao je kasnije Ogier.

- Meni je svejedno, jer ne borim se za SP, ali tužno je vidjeti da se bodovi dijele svima, da praktički nema razlike bez obzira na plasman. To nije prirodno, odnosno potpuno se obezvrjeđuje pobjeda. Kod nas se u Francuskoj na dječjim natjecanjima svima daje ocjena 10, da svi budu sretni, a to se zapravo događa i ovdje s ovim bodovnim sustavom.

Iz Hrvatske je tako, recimo, Ott Tänak, koji ni u jednom trenutku nije bio prava prijetnja vodećem trojcu, štoviše bio je osjetno sporiji, otišao s više bodova (20) nego Neuville i Evans (19), koji su završili utrku ispred njega.

Inače, gledano samo nedjelju na Croatia Rallyju najbolji je bio Takamoto Katsuta (Toyota), pa je zato dobio najviše bodova (7).

Bizarno, također, da je Toyota htjela narediti Ogieru da pusti Evansa da pobijedi - jer se Velšanin bori za titulu prvaka, a Francuz ne, jer ne vozi sve utrke - Evans ne bi osvojio ništa više bodova, a Toyota bi kao momčad zapravo - izgubila bodove.

Pobjeda je postala - nebitna

Naime, Evans je svoje bodove osvojio već prema poretku u subotu, a samo u nedjeljnom poretku, zbog izlijetanja, nije mogao biti bolji od petog mjesta, dakle nije mogao osvojiti više od tri boda, čak i da je osvojio ukupno prvo mjesto, odnosno da mu je Ogier i pustio pobjedu. Dakle, time je pobjeda postala potpuno - nebitna, a to je, mora se priznati, potpuna besmislica. Jer, kao i u svakom drugom (profesionalnom) sportu - čemu se natjecati, ako pobjeda ne znači ništa?

- Što manje o tome kažem, to bolje - britko je komentirao Evans cijelu tu čudnovatu matematiku.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Ogier s druge strane, da je pustio Evansa na ukupno prvo mjesto, morao bi jasno usporiti i negdje izgubiti vrijeme, ali bi onda izgubio i mjesto u nedjeljnom poretku pa ne bi bio treći (5 bodova), već bi pao na četvrto mjesto (4 boda), iza Andreasa Mikkelsena (Hyundai), pa bi to sveukupno Toyotu koštalo jednog boda za konstruktorski poredak, dapače jedan više bi osvojio izravan konkurent.

Linker
23. travanj 2024 21:14