Vladimir Poredski iz ove je nesreće izašao s puknutim kralješkom, i neko vrijeme će morati mirovati

 Privatna arhiva
TRENUTAK STRAHA

Pogledajte strašnu nesreću HR dvojca: Vidjeli leš srne na cesti, isprevrtali se i napravili salto sa 130 km/h!

Hrvatska posada Vladimir Poredski i Marko Šivak doživjela je tešku nesreću na Opatijskom reliju
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. svibanj 2022. 21:26

Nesvakidašnju nesreću na opatijskom reliju, održanom proteklog vikenda, imala je hrvatska posada s vozačem Vladimirom Poredskim i suvozačem Markom Šivakom. Jureći, naime, cestom na brzinskom ispitu Mune, na dionici od mjesta Dane do Male Mune, isprevrtali su se i, relijaškim rječnikom, “krovirali” svoju Škodu Fabiju nakon što su prvo napravili jedan i pol salto, a na koncu se automobil zaustavio na bočnoj, suvozačevoj strani.

Srećom, prošli su bez većih ozljeda, ako se to zapravo može tako reći za puknuti kralježak koji je dijagnosticiran Poredskom.

- Tako je, puknuće, ali bez pomaka, što je prema liječnicima dobra vijest jer bi ta fraktura trebala sama od sebe zacijeliti. No, zahtijeva nošenje ortoze sljedeća dva mjeseca - kaže suvozač Marko Šivak, kojem je, pak, iz nesreće ostalo zatezanje u području ramena, vrata i leđa.

Na nizbrdici u 5. brzini

Za relijaške utrke izlijetanja nisu neobičan slučaj, dapače, to dolazi skoro pa kao redovita pojava, međutim u ovom slučaju vrlo je neobičan razlog zbog kojeg je došlo do nesreće. Poredski i Šivak su, naime, najtežu nesreću u karijerama doživjeli radi - leša srne.

image
Privatna arhiva

Beživotno tijelo životinje ležalo je nasred ceste kojom su prolazili i u pokušaju da ga izbjegnu zapravo su stradali.

- Srna je bila točno na našoj putanji kretanja, morali smo se sudariti s njom ili ići na izbjegavanje. Ispalo je ovo drugo, ali smo pri tome “sišli” s ceste i zakačili stijene pored asfalta i to nas je katapultiralo u zrak - opisao je Šivak, inače kolega novinar s Hrvatskog radija te jednako tako šef press centra na WRC Croatia Rallyju, koji se nedavno po drugi puta održao u Hrvatskoj.

- Sve je to bilo na cesti gdje je bila mala nizbrdica i gdje smo išli u petoj brzini. Kojom smo točno brzinom vozili u tom trenutku ne znam, ali to je brzinac koji smo već vozili ranije toga dana i tada smo na tom mjestu, po GPS-u, imali zabilježenu brzinu od 138 km/h.

Relijaški automobili su, srećom, dodatno ojačani upravo za slučajeve ovakvih nesreća, pa je Škoda unatoč žestokom prevrtanju ostala koliko toliko u jednom komadu, ali s teškim oštećenjima.

- Popucali su svi prozori, prednji, stražnji, osim onog na vozačevim vratima. Srećom da postoji folija kojom su prozori presvučeni pa se staklo nije rasprsnulo u tisuće komadića i završilo nam u očima. No, još su gori bili trenuci nakon same nesreće jer automobil je ostao okrenut na mojoj strani pa sam se penjao kroz vozačev prozor da bih izašao van, a pri svemu tome razmišljaš hoće li slučajno sljedeći automobil koji dolazi također tako završiti i “doletjeti” do tebe.

Inače, srnu je prije Poredskog i Šivaka automobilom “pogodio” i Austrijanac Alfred Kramer Jr. sa suvozačicom Jeannette Kvick, a koji inače voze za klub AK Rijeka. Međutim, oni su se sa srnom sudarili dok je bila živa, odnosno dok je pretrčavala cestu. Pri tom je sudaru životinja zapravo i stradala te ostala ležati na cesti.

No, sada se postavlja pitanje kako je moguće da nije stradala nijedna druga posada, jer u međuvremenu je između Austrijanaca i Hrvata prošlo oko 30-ak automobila. A nesretna je srna cijelo vrijeme bila na tom mjestu na cesti.

- Ne znam ni ja kako to objasniti, ali pretpostavljam da su ostali došli na to mjesto nešto sporije pa su imali više vremena za reakciju i prolazak bez posljedica.

Austrijanci se ispričavali

No, Šivaku je jednako tako neobično i kako je uopće došlo do situacije da leš srne leži na cesti, a da suci uz stazu ne reagiraju i maknu ga - jer netko je od ovih 30 automobila koji su prošli morao javiti da je uginula životinja na stazi i to se morali znati i sigurno se znalo. I vezano na to, kako su vozači dobili uopće dopuštenje da voze, umjesto da se brzinac pauzira, dok se opasnost na cesti u obliku mrtve srna ne ukloni.

- Možda je bila neka greška u komunikaciji ili nešto, ali znam da je, nakon što smo mi nastradali, sudac trčao kilometar i pol da dođe do tog mjesta i onda je praktički za dvije sekunde riješio problem povukavši srnu s ceste na livadu sastrane. Tako da nama ostaje žal što se to sve dogodilo, budući da nismo baš ništa krivi. Jer nismo znali što nas čeka, staza je trebala biti čista, a onda se odjednom nešto takvo pojavi ispred nas. No, na kraju dobro smo prošli kako je moglo biti - zaključio je Šivak i zahvalio se kolegama vozačima koji su se javljali pružiti podršku.

- Čak nam se i Austrijanac Kramer ispričavao zato što je pogodio srnu, koja je nakon njega ostala na cesti.

Linker
05. travanj 2024 01:56