VALERY HACHE Afp
WRC CROATIA RALLY

‘Šokirao me snijeg, očekujem da će biti i kiše, a onda će svima biti teško ostati na cesti‘

Jutarnjim brzinskim ispitom sa startom u Krašiću kreće četvrto izdanje hrvatske utrke
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. travanj 2024. 22:18

Pripreme i iščekivanje su gotovi, od petka ujutro, u 8.28, kreće prvi brzinski ispit (Krašić - Sošice) četvrtog izdanja WRC Croatia Rallyja, a to će označiti i početak trodnevnog oktanskog ludila na tlu Hrvatske.

Najveći je to sportski događaj, po kojem god kriteriju gledali, kojem smo domaćini ove godine, kao što je bilo i prethodne tri. Brojke koje se vežu uz WRC Croatia Rally su nemjerljive s bilo kojim drugim sportskim događajem koji iz Hrvatske šalje sliku u svijet. Godišnja gledanost WRC-a je blizu 850 milijuna gledatelja, a preko 400.000 ljudi uživo je pratilo lanjsku utrku uz trase kojima je prolazila.

Poseban hrvatski asfalt

Ovo je, dakle, četvrto izdanje utrke, organizatori, na čelu s Danielom Šaškinom, sada su već itekako pohvatali konce i svake godine ponude nešto novo i nešto bolje nego prethodne. Očekuje se da će tako biti i ove, a još više postoje očekivanja i nadanja da će država, odnosno vlast prepoznati ovo kao projekt od posebnog značaja i dati mu bezrezervnu podršku, kako bi i u godinama koje dolaze Hrvatska na tjedan dana bivala relijaški centar svijeta.

No, sve će to doći na red nakon nedjelje, jer neposredna budućnost su tri dana u kojima će najvažnije biti koliko brzo tko vozi, tko će najmanje griješiti, tko će birati prave gume, odnosno tko će se sveukupno najbolje snaći na hrvatskom asfaltu. Nije ova utrka nadimak “50 nijansi Hrvatske” dobila bez razloga, već je to aluzija na podlogu kojom se vozi i koja nigdje kao u Hrvatskoj nema toliko varijacija vrste, tvrdoće, nagiba, boja, temperature, a na koncu i toliko rupa, krpa i zakrpa.

I to je jedan od razloga zašto su u tri dosadašnja izdanja bila tri različita pobjednika jer teško je “shvatiti” hrvatski asfalt i ceste pa je teško i doći do pobjede. Ovog će puta od tri prijašnja pobjednika dvojica biti na startu, odnosno u prilici ponovo pobijediti - Sebastien Ogier (2021.) i Elfyn Evans (2023.). Kalle Rovanperä (2022.) uzeo je mali odmor od utrka, odnosno vozi samo neke iz kalendara.

Prvi pobjednik WRC Croatia Rallyja ujedno je i jedan od najvećih vozača ovog sporta u povijesti. Samim time je osmerostruki svjetski prvak Sebastien Ogier najveća zvijezda i ponovo jedan od top favorita za ovogodišnju pobjedu.

Nikad ne znaš što te čeka

Pokazao je to i u četvrtak postavljanjem najbržeg vremena na “shakedownu” kod Okića, posljednjem malom testu za naštimavanje automobila.

- Bilo je dobro, ali ipak je to samo provjera, ništa posebno. Važnije od vremena je osjećaj u automobilu, imati samopouzdanja, a to je bilo dobro i zato sam sretan i zadovoljan uoči starta - rekao je Francuz.

- Svakako se nadamo da ću to prenijeti i na utrku. Znam kako doći do pobjede, ali s druge strane nemam idealnu startnu poziciju (startat će kao šesti, op.a.), pa ne znam što možemo ostvariti ovog vikenda. Očekujemo i teško, promjenjivo vrijeme, a onda se svašta može dogoditi. Svatko tko me poznaje zna da kada dolazim voziti utrku, ne dolazim sa željom biti treći ili drugi, moja meta uvijek je prvo mjesto, pa tako i ovdje.

Ostvarili mu se plan i želja, onda će na najbolji mogući način obilježiti svoj jubilarni 100. plasman na pobjedničko postolje. Čovjek je u 184 dosadašnje WRC utrke čak 99 puta bio u Top 3, a bilo bi zgodno da upravo u Hrvatskoj dostigne magičnu troznamenkastu granicu. To je, inače, dosad uspjelo samo jednom vozaču, njegovu imenjaku i sunarodnjaku (ali ne baš i bliskom prijatelju) Sebastienu Loebu, koji je došao i do 120 postolja.

8

naslova svjetskog prvaka je osvojio

184

utrke u WRC-u je vozio

58

pobjeda ostvario u WRC-u

99

postolja zasad ima u WRC-u

700

brzinskih ispita u WRC-u na kojima je bio pobjednik

Ogier, inače, više ne vozi kompletan kalendar, odnosno sve utrke u sezoni već samo poneke. Moglo bi se reći i samo one koje mu sviđaju. Isto je tako bilo i lani, pa je također vozio u Hrvatskoj, a sada je opet izabrao našu utrku za pojavljivanje u starom društvu. I to svakako treba uzeti kao kompliment Croatia Rallyju, jer očito mu se ovdje sviđa. Ili mu se sviđaju izazovi koje ova utrka nudi?

- Da, bez sumnje mi se sviđa ova utrka, ali nije to samo moja odluka, već djelomično i momčadi Toyote. I momčad je htjela da vozim ovdje, vjerujući da na asfaltnom reliju mogu ostvariti dobar rezultat. Bilo je nekih manjih promjena u itineraru, ali ništa presudno, sve su nam to do sada već poznate ceste. I lijepe su te dionice, ali ono što ih čini posebnima je stalna promjenjivost “gripa”. Nikad ne znaš što te čeka, a čini se kako će ponovo biti i kiše, najvjerojatnije u subotu, i to će onda svakako “zakuhati” situaciju. Jer na ovakvom je asfaltu po kiši jako teško ostati na cesti. Svi su sastojci tu da ovo bude još jedna interesantna utrka.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Šokantna promjena

Spomenuo je Francuz kišu, ali na pregledu i popisivanju staze (tzv. radar) u utorak ih je na nekim dijelovima itinerara dočekao i snijeg.

- Oh, da, bio sam jako iznenađen kada sam ga vidio ovdje! U prvi tren nisam mogao vjerovati da je to uopće snijeg, već pelud ili cvjetovi s drveća ili nešto tako, pa da je prekrilo tlo, a na kraju je to bio snijeg. Bilo mi je to potpuno ludo jer je dan ranije bilo valjda 30 stupnjeva Celzijusa i bila mi je to šokantna promjena. No, ipak ne računamo da ćemo zateći snijeg u današnjoj etapi, jer nitko nije ponio gume za snijeg ha ha.

Ostaje zato pitanje hoće li Ogier ili netko drugi kući ponijeti pobjednički pehar? Hoćemo li dobiti prvog višestrukog pobjednika ili će na red doći netko novi? Odgovori će se znati u nedjelju rano poslijepodne...

Linker
26. travanj 2024 06:48