Sebastien Ogier 

 DAMIR SENCAR Afp
NEVJEROJATAN RASPLET

Šou u Hrvatskoj prepričavat će se godinama: ‘Bio sam na rubu kao nikad, nisam mislio da ću ovo uspjeti‘

WRC Croatia Rally u posljednjem je danu okrenut naglavačke
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. travanj 2024. 22:51

Po gotovo nemogućem scenariju te u rijetko viđenom raspletu koji će se još dugo, godinama prepričavati u svijetu relija, okončan je četvrti WRC Croatia Rally. Završio je slavljem Sebastiena Ogiera, osmerostrukog svjetskog prvaka koji je tako na najbolji mogući način obilježio svoj jubilarni, 100. plasman na postolje u WRC utrkama.

Pehisti i sretnik

Na početku posljednjeg dana utrke takav ishod nije izgledao vjerojatan, pa čak niti nakon prvog nedjeljnog brzinca jer i nakon njega su, odnosno s još tri brzinska ispita ili samo 41,5 kilometara prije cilja, još uvijek prvo i drugo mjesto držali Thierry Neuville (Hyundai) i Elfyn Evans (Toyota), koji su od prvog dana vodili veliku međusobnu bitku za prvo mjesto.

Ali, onda se na jutarnjem prolasku dionicom od Zagorskih Sela do Kumrovca cijeli poredak, cijeli reli okrenuo naglavačke. U razmaku od možda tri-četiri minute izletjeli su i Evans i Neuville. Štoviše, na istom se brzincu razbio petoplasirani Adrien Fourmaux (Ford), a nakratko je izletio i četvrtoplasirani Ott Tänak (Hyundai). Dakle, u razmaku od svega nekoliko kilometara neku vrstu problema imala su četvorica od prvih pet u poretku. Samo Sebastien Ogier ne...

- Nikad nije gotovo, dok stvarno nije gotovo - s osmijehom je na kraju svega komentirao 40-godišnji Francuz, koji ne vozi sve utrke ove sezone, odnosno time se i ne bori za naslov prvaka, ali svakako da će rado prihvatiti svaku pobjedu.

image

Elfyn Evans i Sebastien Ogier

GORAN MEHKEK Cropix

Uostalom, i prije početka relija bio je vrlo jasan:

- Svatko tko me poznaje, zna da kada dolazim voziti utrku, ne dolazim sa željom biti treći ili drugi. Moja meta uvijek je prvo mjesto, pa tako i ovdje.

Ipak, ako je Thierry Neuville najveći pehist, Sebastien Ogier apsolutno je najveći sretnik WRC Croatia Rallyja. Francuski šampion dva je puta pobijedio na hrvatskoj utrci za Svjetsko prvenstvo, a ispada da zapravo nije trebao niti jednom.
U premijernom izdanju utrke (2021.) pobjedu mu je doslovce darovao Evans “zaoravši” po travi u posljednjem zavoju posljednjeg brzinca posljednjeg dana utrke. Velšanin je do tada bio vodeći, ali ostao je bez već upisane pobjede za 0.6 sekundi.

Sada, tri godine kasnije, Ogier je uoči posljednjeg dana bio trećeplasirani, ali iako je bio stalno blizu vodećem dvojcu Neuville - Evans, nikako nije uspio razbiti taj duopol na vrhu poretka. I onda su obojica izletjela (i to na praktički istoj ruti kao i 2021. jer riječ je o istom brzincu) te mu širom otvorili vrata prema pobjedi. Trebao je još iskusni lisac sačuvati prednost u dva preostala brzinca, ali preveliki je on rutiner da bi takvu priliku uprskao. Stoga je nekoliko sati kasnije, na cilj u Kumrovcu ušao kao pobjednik s 9.7 sekundi ispred drugoplasiranog Evansa i čak 45, na koncu, ispred Neuvillea.

Iskorištena prilika

Nije, međutim, da Ogier nije imao svojih trenutaka straha - u subotu je na jednom od skokova jedva iskontrolirao automobil, jako je malo nedostajalo da na doskoku stražnjim krajem završi u travi i drvenoj ogradi, a onda tko zna koliku bi štetu pretrpio. I u nedjelju je Francuz “promašio” jedan zavoj, ali ipak uspio dovoljno zakočiti pa njegov udarac u zemljani nasip nije ostavio nikakve posljedice na njegovu Toyotu.

- Rekao bih da je ovo možda čak bila utrka u kojoj sam najviše puta u životu bio na rubu da izletim, jer toliko je opasnih mjesta, toliko promjena uvjeta - priznao je Sebastien.

image

Sebastien Ogier

DAMIR SENCAR Afp

Dakle, teorija da svi griješe osim Ogiera, nije potpuno točna ili nije uopće, ali je zato teško negirati da ima malo više sreće od ostalih. Ako se to može zvati srećom, ili je možda ipak to vještina, mentalna snaga, ustrajnost...

- Otvorila nam se prilika skoro na kraju, kada više nismo ni sami mislili da imamo šanse. Opet, ne bih rekao da je pobjeda nezaslužena jer od starta, jer nam startna pozicija (6.) nije išla na ruku, znali smo da ćemo moramo stalno voziti na limitu. I na kraju nam se taj maksimalni trud ipak isplatio - dodao je Ogier.

On je tako postao prvi višestruki pobjednik Croatia Rallyja, a drugi koji je stigao do stotog plasmana među Top 3 u WRC utrkama. Više od njega (120) ima samo sunarodnjak i imenjak Loeb.

- Jako lijepa brojka, ali nikad nisam mislio da ću doći do nje. U početku sanjaš samo o jednom postolju, pa onda sanjaš pobjedu, barem jednu. Eto, ja sam imao sreće da sam ostvarivao to često - rekao je Francuz kojem je ovo bila 184 utrka, dakle 54% je njegova efikasnost osvajanja postolja, što je fascinantna brojka.

- Možda je bilo i faza u karijeri kada to nisam dovoljno cijenio jer su se postolja događala prečesto da bih u njima dovoljno uživao, postala su mi rutina. S druge strane, ne mogu se žaliti na toliko uspjeha, a sada kada postajem stariji i vozim manje utrka, shvaćam da ovakve trenutke treba više slaviti i da ih treba više cijeniti. Jer lijepo je znati da još uvijek mogu voziti brzo i boriti se protiv najboljih.

Ukupno mu je ovo 59. pobjeda u karijeri.

Linker
22. travanj 2024 23:46