JIM WATSON Afp
VN KANADE

Aktualni prvak upisao svoj šesti trijumf u devetoj utrci sezone i nastavio galopirati prema obrani naslova

Verstappen izdržao Sainzovu ‘gnjavažu‘ u završnici: ‘Probao sam sve, dečki, ali nije išlo!‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 19. lipanj 2022. 22:38

Formula 1 vratila se nakon pune tri godine u Kanadu, ali na stazi sve je ostalo po starome. Što će reći da je Max Verstappen nastavio galopirati prema obrani naslova prvaka. U devetoj utrci sezone upisao je već šestu pobjedu i s obzirom na muke njegovih najvećih rivala, Sergija Pereza i Charlesa Leclerca, izgradio je popriličnu zalihu od 46, odnosno 49 bodova.

Nizozemac je bez problema obranio "pole position" kada su se ugasila crvena svjetla, uspješno je kasnije preskočio sve zamke pri odlascima u boks pod sigurnosnim automobilima zbog izlijetanja ostalih vozača, a najveće brige zadao mu je Carlos Sainz u posljednjih 15 krugova.

image

Max Verstappen

CLIVE MASON Afp

Izlijetanje Yukija Tsunode u zid izazvalo je izlazak sigurnosnog automobila, a to je poništilo Verstappenovu prednost ispred Španjolca, koji je k tome imao i šest krugova mlađe gume. No, koliko god Sainz gnjavio prvaka, Ferrarijev bolid jednostavno nije imao dovoljno brzine da prestigne Red Bull, pa nije uspio lansirati niti jedan pošteni napad na Verstappena.

- Probao sam sve dečki, ali nije išlo - požalio se Sainz preko radio-veze svojoj momčadi.

Španjolac je imao svojevrsni deja-vu jer na sličan je način i u Monzi prije dvije godine naganjao Pierrea Gaslya u završnici i također ostao "kratak". Ovo je Sainzu bila 149. utrka u karijeri i peti puta da je bio drugi, pobjedu još nema...

- Bilo je uzbudljivo na kraju, stalno sam morao gledati u retrovizor zbog Carlosa, ali srećom naš je bolid jako brz na ravnim dijelovima pa je dobro ispalo - opisao je Verstappen posljednje krugove.

image

Max Verstappen

JIM WATSON Afp

Napokon je na postolje opet stigao i Lewis Hamilton, prvi puta nakon prve utrke u sezoni, što nije loš rezultat s obzirom na to da je Englez samo dva dana ranije opisao Mercedesov bolid "najgori koji je ikad vozio u Montrealu".

- Napravili smo neke promjene na bolidu, ali i dalje je katastrofa. Čini se da ništa ne pomaže - zapomogao je sedmerostruki prvak nakon treninga u petak.

U nedjeljno poslijepodne bio je puno boljeg raspoloženja, dodatno i iz razloga što je završio ispred momčadskog kolege Georgea Russella, što inače ove sezone nije čest slučaj. Dapače, mlađi Englez u internom dvoboju i dalje vodi 6-3.

"Djedica" Fernando Alonso (40), koji je malo vratio F1 u prošlost senzacionalno osvojivši drugo mjesto u kvalifkacijama, što je bio njegov najbolji plasman nakon punih deset godina, od Njemačke 2012., nije imao jednako uspješnu utrku. Donekle i očekivano jer Alpine ipak nema bolid s kojim se španjolski majstor može ravnopravno boriti u utrci s top tri momčadi (Red Bull, Ferrari, Mercedes) pa je veteran kroz utrku gubio pozicije, dok se nije skrasio na sedmoj.

image

Max Verstappen

DAN MULLAN Afp

Veliki gubitnik utrke je Sergio Perez, ali ne posve svojom krivnjom. Meksikancu je u ranoj fazi utrke otkazao prijenos na Red Bullu pa je drugi puta ove sezone (Bahrein) upisao odustajanje.

Charles Leclerc bio je ovog vikenda u misiji limitiranja štete budući da je donedavno vodeći u ukupnom poretku startao s 19. mjesta radi promjene kompletnog motora na njegovu Ferrariju. Doteglio se do petog mjesta, makar je djelovalo da je mogao i koju poziciju više budući da je početni dio utrke proveo zarobljen u gustom prometu u sredini poretka. Tek kad se oslobodio te gužve njegov je Ferrari prodisao pa je u završnici s nekoliko pretjecanja uspio popraviti dojam.

REZULTATI

1. Max Verstappen (Red Bull) 1;36:21

2. Carlos Sainz (Ferrari) +0.993

3. Lewis Hamilton (Mercedes) +7.006

4. Russell (Mercedes) +12.313,

5. Leclerc (Ferrari) +15.168,

6. Ocon (Alpine) +23.890,

7. Alonso (Alpine) +24.945,

8. Bottas (Alfa Romeo) +25.247,

9. Zhou (AlfaRomeo) +26.958,

10. Stroll (Aston Martin) +38.222...

POREDAK (9/22)

1. Verstappen 175 bodova,

2. Perez 129,

3. Leclerc 126,

4. Russell 111,

5. Sainz 102,

6. Hamilton 77...

Linker
20. travanj 2024 11:14