Carlos Sainz na startu

 LILLIAN SUWANRUMPHA/Afp
VN SINGAPURA

Briljantni Sainz prekinuo Verstappenovu dominaciju, nevjerojatan harakiri Russella u zadnjim metrima utrke

Prva je to pobjeda za Ferrari nakon Velike nagrade Austrije prošle godine
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 17. rujan 2023. 16:02

Carlos Sainz udahnuo je smrtno dosadnoj i predvidivoj sezoni Formule 1 dašak adrenalina. Pobjedom na Velikoj nagradi Singapura, koja se vozila pod reflektorima na stazi Marina Bay, 29-godišnji vozač Ferrarija prekinuo je rekordni niz Maxa Verstappena i njegovog Red Bulla, te nagovijestio da ipak ima nade za kakvu mini dramu u završnim mjesecima sezone.

Španjolac se u završnici na potpuno istrošenim gumama uspješno branio od pritiska Landa Norrisa (McLaren) i projurio ciljem s manje od sekunde prednosti, dok je McLarenov vozač istovremeno morao paziti da mu drugo mjesto ne preotme sunarodnjak George Russell.

Britanac je tri kruga prije kraja to i pokušao, a onda izveo spektakularni harakiri. Umjesto na pobjedničkom postolju, završio je u zidu i popratio to očajničkim "Neeee!". Treće mjesto je, ni kriv ni dužan, zgrabio njegov momčadski kolega Lewis Hamilton.

Prva je to pobjeda za Sainza od Silverstonea prošle godine, dok je Ferrarijev post trajao od VN Austrije 2022., koja se vozila tjedan dana nakon Silverstonea. S obzirom na sjajan start u Singapuru, nadali su se "propeti konjići" i dvostrukoj pobjedi, no Charles Leclerc na kraju je bio četvrti.

Prvi je to put ove sezone da je pobjedu odnijela momčad koja se ne zove Red Bull; u dosadašnjih 14 utrka Verstappen je slavio 12 puta, a njegov momčadski kolega Pérez dvaput, i to na samom početku sezone.

image
MOHD RASFAN/Afp

Verstappenov šampanjac za treću uzastopnu titulu odavno je na hlađenju, ali Nizozemcu je ipak teško pala nekonkurentnost njegovog bolida u Singapuru. Nakon brojnih problema u kvalifikacijama, osvojio je peto mjesto, teško izvlačio brzinu iz bolida, a na tvrdim gumama bio je, riječima BBC-jevog izvjestitelja, poput Bambija na ledu. Barem smo dobili predodžbu o tome kako bi izgledala sezona da Nizozemac nije toliko dominantan...

Svjetsko prvenstvo nastavlja se sljedeće nedjelje Velikom nagradom Japana u Suzuki.

image
MOHD RASFAN/Afp

Linker
28. travanj 2024 01:22