Carlos Sainz

 BEN STANSALL Afp
FORMULA 1

Carlos Sainz starta prvi u Monzi, u posljednjem je krugu prestigao svjetskog prvaka Maxa Verstappena

Kvalifikacije su inače održane po probnom formatu upotrebe guma
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 02. rujan 2023. 18:01

Španjolac Carlos Sainz (Ferrari) uzeo je "pole position" za nedjeljnou j Velikoj nagradi Italije u Monzi, nakon što je u posljednjem krugu kvalifikacija prestigao vodećeg u prvenstvu i svjetskog prvaka Nizozemca Maxa Verstappena (Red Bull).

Treći će startati drugi Monegažanin u Ferrariju Charles Leclerc, ispred četvrtoplasiranog Britanca Georgea Russella (Mercedes).

image
MARCO BERTORELLO Afp

Sainz je prestigao Verstappena za samo 13 tisućinki sekunde za njegovu četvrtu najbolju startnu poziciju u karijeri. Španjolac do sada samo jednom slavio u karijeri i to prošle sezone u Silverstoneu, dok će danas pokušati spriječiti nastavak rekordnog niza Verstappena koji je slavio u posljednjih devet utrka. Time dijeli rekord sa Sebastianom Vettelom iz 2013.

Kvalifikacije su inače održane po probnom formatu upotrebe guma. Tako su trkači u prvom dijelu mogli koristiti najtvrđu verziju guma, u drugom srednje, a u posljednjem najmekšu verziju. Ovakav pokušaj smanjivanja ukupnog broja setova guma za vikend isprobali su i vodeći na VN Mađarske.

U ukupnom poretku Verstappen, koji ima 339 bodova, nezaustavljivo se približava trećem uzastopnom naslovu. Njegov momčadski kolega Meksikanac Sergio Perez sakupio je 201 bod, dok treći Španjolac Fernando Alonso (Aston Martin) ima 168.

U Monzi se VN Italije vozi u nedjelju od 15 sati.

Linker
27. travanj 2024 18:16