TOSHIFUMI KITAMURA Afp
SLIJEDE SANKCIJE

FIA objavila: Red Bull će biti kažnjen! Prekršili su neka ograničenja, ali oduzimanje bodova nije realno

Bit će kažnjena i momčad bivšeg svjetskog prvaka koja je prekršila proceduralne financijske propise.
Piše: HINAObjavljeno: 10. listopad 2022. 18:20

Međunarodni automobilistički savez (FIA) objavila je da je momčad Formule 1 Red Bull premašila dopuštenu gornju granicu proračuna u 2021. godini.

I Aston Martin također je prekršio proračunska pravila, no FIA još nije odredila kazne za ove dvije momčadi.

Proračunska ograničenja uvedena su u F1 kako bi se pojeftinio sport i stvorili ravnopravniji uvjeti za sve momčadi.

Za Red Bull vozi nizozemski as Formule 1 Max Verstappen, koji je u nedjelju po drugi put pobijedio na utrci Svjetskog prvenstva u Japanu na Suzuki, a nakon sezone 2021. i sezonu 2022. zaključit će naslovom svjetskog prvaka. Aston Martin je momčad bivšeg svjetskog prvaka u Formuli 1 Sebastiana Vettela.

U krovnoj automobilističkoj organizaciji ističu da momčadi mogu biti kažnjene prekršajno ili oduzimanjem bodova u konstruktorskom poretku. Bodovi se oduzimaju samo ako je gornja granica troškova znatno premašena.

To bi se primijenilo ako bi bilo koji tim premašio granicu postavljenu na 148.6 milijuna dolara (152.6 milijuna eura) za prethodnu godinu za više od pet posto.

U slučaju Red Bulla, kaže se, radi se o "beznačajnom prekoračenju" limita, au slučaju Aston Martina, radi se o "kršenju proceduralnih financijskih propisa", prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Linker
19. travanj 2024 01:33