Max Verstappen i Lewis Hamilton

 DPPI/Dppi Via Afp
OČAJ U MERCEDESU

Hamilton predložio promjenu u Formuli 1, Verstappen mu odbrusio: ‘Kad si pobjeđivao, nije ti smetalo?‘

"Red Bull se već posvetio bolidu za sljedeću godinu jer su otišli daleko ispred svih", kaže Britanac
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. lipanj 2023. 23:16

Lewis Hamilton godinama je dominirao Formulom 1, od 2014. do 2020. osvojio je šest naslova, u tom razdoblju samo je njegov momčadski kolega iz Mercedesa Nico Rosberg uspio postati prvakom.

Posljednjih godina situacija se promijenila te je od Britanca tron preuzeo Nizozemac Max Verstappen, vozač Red Bulla. On je osvojio naslove 2021. i 2022. godine, a ove sezone slavio je u šest od osam utrka, dok je u preostale dvije prvi kroz cilj prošao drugi Red Bullov vozač Sergio Pérez.

Hamilton je uoči Velike nagrade Austrije koja se vozi ovog vikenda Međunarodnoj automobilističkoj federaciji predložio veliku promjenu pravila, odnosno uvođenje datuma od kojeg bi timovima bilo dozvoljeno da počnu raditi na bolidu za novu sezonu.

- Red Bull se već posvetio bolidu za sljedeću godinu jer su otišli toliko ispred svih da više ne trebaju mijenjati ovogodišnji. Stoga bi FIA trebala odrediti vrijeme kad bi svima bilo dozvoljeno početi raditi na razvoju bolida za sljedeću godinu. Recimo 1. kolovoza, tako da nitko ne bi mogao steći prednost, jer je ovo sr... - rekao je Hamilton.

A što je s Mercedesovom dominacijom u prošlom desetljeću?

- Nikada nismo krenuli tako rano kao oni. To se treba promijeniti jer sadašnje stanje omogućava da se tako dugo dominira. Prije je u prednosti bio Ferrari, pa onda Red Bull s Vettelom. Počinjali su ranije i uvijek su bili ispred ostalih - požalio se 38-godišnji Hamilton.

Njegov 13 godina mlađi konkurent rado je prokomentirao ‘grintanje‘ starijega kolege i suparnika.

- Nismo pričali o tome kad je on osvajao svoja prvenstva, zar ne? Stoga smatram da ne bismo trebali ni sada. Tako funkcionira Formula 1. Kad imaš kompetitivan bolid to je sjajno, ali u nekom trenutku moraš početi gledati prema sljedećoj godini. Puno stvari u životu nije fer. Jednostavno se s time moraš nositi - izjavio je Verstappen.

Linker
09. rujan 2024 20:47