XAVI BONILLA/DPPI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
ZANIMLJIVA SITUACIJA

Hoće li se ponoviti Vettelov slučaj? Otkrivena posebna klauzula u ugovoru Ferrarija i Leclerca

Nije isključeno da ćemo 25-godišnjaka iduće sezone gledati u nekom drugom bolidu koji nije crvene boje
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 25. travanj 2023. 13:53

Iako je sezona krenula relativno nedavno, nikad nije prerano razmišljati o tome tko će iduće sezone biti član momčadi ako ste operativac u Formuli 1. Iako je najzanimljivija situacija oko ugovora Lewisa Hamiltona koji još nije produžen, sve zanimljivija postaje i situacija oko Ferrarijeve „jedinice“, Charlesa Leclerca. Njegov ugovor traje do 2024. godine, no situacija postaje zanimljivija kada uzmemo u obzir njegov ovosezonski učinak.

Nakon tri utrke ove sezone Monegažanin na kontu ima samo šest bodova. Zasluge za to mogu se pripisati svemu; od njegovih pogrešaka, lošeg bolida te tehničkih poteškoća, no činjenica je da je prošle sezone nakon ove dionice bio vodeći u prvenstvu sa 71 bodom te da su stvari otišle nizbrdo.

Ono što zadaje dodatne probleme Leclercu jest posebna klauzula koju ima u ugovoru. Naime, konzultant Red Bulla Helmut Marko otkrio je da ako Leclerc ne ostvari određen broj bodova do ljetne stanke, može doći do raskida ugovora te bi mu to otvorilo vrata da preseli u neku drugu momčad. Ista ta klauzula omogućila je Sebastianu Vettelu da 2015. godine prijeđe u dom talijanske momčadi Maranello.

- U ovom trenutku nema smisla da Ferrari nastavi bez Carlosa Sainza koji radi jako dobar posao, no situacija s Leclercom je nešto drukčija. Ako ne bude imao određen broj bodova do pauze na ljeto, može mu se raskinuti ugovor, tako je i Vettel 2015. godine prešao u Ferrari – tvrdi Marko.

Iako je Monegažanin više puta izjavio da želi osvojiti naslov s momčadi za koju je uvijek navijao, njegova budućnost u Maranellu je postala neizvjesna. Ako će talijanska momčad ozbiljno razmotriti mogućnosti koje imaju s ovom klauzulom, vrlo je lako moguće da ćemo 25-godišnjaka iduće sezone gledati u nekom drugom bolidu koji nije crvene boje.

Linker
19. svibanj 2024 15:18