George Russell slavi s timom i navijačima

 EVARISTO SA Afp
GEORGE RUSSELL

Iznenadilo me koliko sam brzo počeo plakati, jedva sam bio prošao kroz cilj

Od početka sezone obojica smo bili jasni u svojim ciljevima - moramo vratili Mercedes na vrh
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 15. studeni 2022. 08:14

Točno 708 dana nakon što mu je prva pobjeda izmaknula nesretnim raspletom utrke u Bahreinu, George Russell napokon je dočekao “svojih pet minuta”. Tada je bio jednokratna zamjena za koroniziranog Lewisa Hamiltona u Mercedesu, od ove godine je punopravni član njemačke momčadi, ali koja ove sezone nije najbolje pogodila s bolidom izrađenim po novim pravilima.

Stoga je i trebalo vremena da inženjerski umovi u Mercedesu sve poslože kako treba, da bi, eto, sada u smiraj sezone dočekali i prvu pobjedu nakon 21 utrke pauze.

- Bio sam iznenađen koliko sam brzo počeo plakati. Nakon što sam prošao ciljem, doslovno sam već do drugog zavoja ronio slapove suza - rekao je Russell, 113. različiti vozač u F1 povijest s pobjedom na nekoj od utrka.

Prije 13 godina Russell se fotografirao uz Lewisa Hamilton, tada aktualnog prvaka i svog idola jer George je tada imao svega 11 godina. U nedjelju su, pak, ta dva Britanca stajala na postolju jedan do drugoga, nakon što je mlađi uspio u ludoj utrci, s pregršt zbivanja, u finišu zadržati svog iskusnijeg kolegu iza sebe.

- Nevjerojatno je kako vrijeme brzo leti - rekao je Russell, koji je stigao u Mercedes nakon tri sezone kaljenja u Williamsu.

- Jako sam sretan što imamo dobar, otvoren i iskren odnos kao momčadske kolege. Od početka sezone obojica smo bili jasni u svojim ciljevima, da moramo zajedno raditi kako bismo vratili Mercedes na vrh.

Na vrh ga nisu vratili, jer Red Bull je ove sezone dominantna sila, ali vratili su ga pobjedama, a ujedno se Russell potvrdio kao šampionski materijal. Doduše, to je pokazivao i ranije jer s bolidom koji je objektivno treći najbrži u konkurenciji, mladi je Britanac prije Brazila čak sedam puta bio na postolju u 20 utrka. Ili još bolji podatak - u tih 20 utrka samo je dva puta bio izvan Top 5 kada bi završio utrku. Takvu statistiku nema ni Lewis Hamilton ove sezone.

U Mađarskoj je Russell ostvario prvi “pole position”, na Interlagosu uzeo i drugi, pobijedio u subotnjem sprintu i sve to zaokružio velikom nedjeljnom pobjedom. Zasluženo.

Još je nekoliko vozača odradilo veliki posao u nedjelju - Charles Leclerc je od sudara u sedmom krugu i zabijanja u ogradu stigao do fenomenalnog četvrtog mjesta; Fernando Alonso opet je prosuo malo svoje čarolije i sa 18. mjesta na startu stigao do petog u cilju.

U biti najjadniji dan imali su prvaci, Red Bull i Max Verstappen. Nizozemac je prvo kažnjen zbog izazivanja sudara s Hamiltonom, a na kraju uzeo šesto mjesto uz podosta kontroverzan potez da ne posluša momčadsku naredbu. Trebao je pustiti Sergija Pereza (koji se bori s Leclercom za titulu doprvaka) na šesto mjesto u završnici utrke, ali odbio je to učiniti “zbog nečega što se dogodilo u prošlosti”, kako je Max rekao, ali nije htio detaljnije elaborirati.

- To pokazuje kakav on zapravo jest - poručio je, pak, Meksikanac.

Nesumnjivo će ova priča imati nastavak.

I. Jelkić

Linker
20. travanj 2024 13:14