Oscar Piastri

 NATALIA KOLESNIKOVA Afp
FORMULA 1

Jasno je tko je najveći pehist, ali i čiji bolid je ‘pun paket‘: ‘Morao sam se boriti za život 25 krugova‘

McLarenov Australac u Azerbajdžanu proslavio drugu pobjedu sezone i karijere
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 15. rujan 2024. 18:26

Vozač McLarena pobijedio je na utrci Formule 1 u Azerbajdžanu, ali ne onaj čiji je trijumf momčad iz Wokinga priželjkivala uoči vikenda u Bakuu.

Prvi je ciljem, naime, prošao Oscar Piastri koji je tako stigao do svoje druge pobjede u sezoni (Mađarska), ujedno i u karijeri, te potvrdio da McLarenov bolid trenutačno najbolji "paket" u svijetu Formule 1. Uostalom, McLaren je i prestigao Red Bull u konstruktorskom poretku...

Dugotrajna bitka

Imao je, doduše, Piastri na ulicama grada na Kaspijskom jezeru opasnog konkurenta u Charlesu Leclercu, s kojim je vodio dugotrajnu bitku, ali u završnici je ipak uspio otresti Ferrarijevog aduta i mirno zaključiti posao.

Leclerc, koji je imao i "pole position", vodio je prvih 20 krugova, no onda je Australac iskoristio svoju priliku s novim gumama i hrabrim manevrom na jakom kočenju pred kraj startno-ciljne ravnine prestigao Monegažanina.

Sljedećih 25 krugova Leclerc je "visio" na Piastrijevom auspuhu, par puta i pokušao prestići ga, ali Australac je svaki puta vrlo mudro postavljao obrambene linije.

image

Oscar Piastri

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Štoviše, umalo Leclerc nije osvojio ni drugo mjesto, jer u posljednjih nekoliko krugova gume su mu potpuno popustile. Umjesto da gleda prema Piastriju morao je u retrovizorima gledati gdje Sergio Perez. Meksikanac je namirišao svoju šansu te u pretposljednjem krugu krenuo u napad. Leclerc se nekako obranio, ali je njihovu borbu iz pozadine iskoristio Carlos Sainz te prestigao Pereza. Međutim, Španjolac se već u sljedećem zavoju loše pozicionirao što je Meksikanac pokušao iskoristiti za vraćanje pozicije. Došlo je pri tome do dodira kotača dvojice "latinosa", dovoljnog da se zakače te se obojica simultano "zalijepe" u ogradu. I ostanu bez postolja...

Evidentan napredak

- Pokušao na odmah startu "stisnuti" Leclerca, ali kad sam ispao iz DRS zone, bilo je nemoguće prestići ga. No, poslije promjene guma znao sam da ako ga ne prođem odmah, da neću nikad. Zato sam bio malo agresivniji i, srećom, uspio sam ga proći. Morao sam se onda još boriti za život sljedećih 25 krugova i braniti se, ali na kraju je to bila jedna od mojih najboljih utrka zasad u karijeri - rekao je 23-godišnjak iz Melbournea, koji vozi tek svoju drugu F1 sezonu, ali čiji je napredak evidentan budući da je upravo on skupio najviše bodova od svih vozača, kada bi se gledalo samo posljednjih sedam utrka.

Leclerc se morao pomiriti s drugim mjestom, nakon pobjede na prethodnoj utrci u Monzi.

- Izgubili smo utrku jer se nisam branio kako sam trebao i iz toga treba učiti. Makar, čim smo prešli na tvrdu mješavinu guma shvatio sam da će biti teško obraniti se od Oscara. Pred kraj su mi gume bile toliko istrošene da sam nekoliko puta mislio da ću odalamiti u zid.

image

Lando Norris

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Sudar Perez - Sainz na postolje je neočekivano promovirao Georgea Russella u Mercedesu.

- Ne treba se zanositi tim rezultatom, jer realno bismo bili peti ili šesti da nije bilo te nesreće, odnosno da Norris nije startao sa začelja.

Norris nema sreće

Upravo je Lando Norris već drugu utrku zaredom najveći pehist. I Monza i Baku bile su velike prilike da pobjedama jako smanji bodovni zaostatak za Maxom Verstappenom u borbi za naslov prvaka. U Monzi je Britanac bio samo treći, a čim ga je pogodio peh sa žutom zastavom odmah u prvoj rundi subotnjih kvalifikacija, bilo je jasno da će i ovdje teško do pobjede. Jer startao je s tek 15. mjesta, ali iako se uspio do cilja popeti na četvrto mjesto to je premalo s obzirom na mogućnosti te očekivanja koja su postojala, a koja je sigurno i sâm imao. Uspio je barem pobijediti Verstappena, ali samo za jednu poziciju, pa je tek za tri boda smanjio njegovu prednost.

Nakon dvije staze koje nikako nisu "ležale" Red Bullu, Nizozemcu je ostalo i dalje vrlo pristojnih 59 bodova viška. No, loša vijest za aktualnog prvaka jest da slijedi Singapur već sljedećeg vikenda, a to je još jedna staza koja nije po mjeri Red Bullu. Nova, dakle, prilika za Norrisa, ali sve ih je manje, jer do kraja sezone ostalo je sedam utrka.

Linker
15. rujan 2024 18:26