Max Verstappen

 LILLIAN SUWANRUMPHA Afp
FRUSTRACIJE RASTU

Jedna psovka mogla bi ubrzati Verstappenov odlazak: ‘Formula 1 će postojati i bez mene‘

Aktualni prvak u jeku je borbe s Landom Norrisom za titulu, ali u međuvremenu vodi i bitke izvan trkališta
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 24. rujan 2024. 20:30

Max Verstappen trostruki je i aktualni prvak Formule 1, i dalje je u najboljoj situaciji da i četvrti put osvoji titulu najboljeg, skupio je u karijeri 61 pobjedu, čime je treći najuspješniji vozač u F1 povijesti, i to sve uspio je sa samo 26 godina. Nastavi li takvim tempom skupljanja titula i pobjeda, svakako je realno da bi u godinama koje dolaze mogao porušiti sve najvažnije rekorde "oktanskog cirkusa", nadmašiti i Lewisa Hamiltona i Michaela Schumacher.

Međutim, možda bi mogao napustiti sport prije nego što uopće i dođe u objektivnu priliku za tako nešto, a svemu bi razlog mogla biti i jedna, naizgled sasvim bezazlena - psovka.

Verstappen je, naime, opsovao, odnosno bolje rečeno "koristio f-riječ", kako se na engleskom kaže, na službenoj konferenciji za medije u četvrtak uoči utrke u Singapuru prošloga tjedna. Na pitanje da opiše kakve je probleme imao s bolidom na prethodnoj utrci (Azerbajdžan), Max je, ne želeći ići previše u širinu, pojednostavio odgovor pa rekao da je bolid "bio sj**an". Međutim, sljedećeg dana Nizozemca je dočekala ne samo opomena, već FIA-ina kazna "za kršenje dobrog ponašanja" te da je zbog toga "obavezan odraditi društveno korisni rad".

To, pak, nije nikako sjelo Verstappenu koji je svoj protest iskazao na sljedećoj FIA-inoj konferenciji za medije, nakon subotnjih kvalifikacija, tako što je davao posve neodređene i jako kratke odgovore od jedne ili maksimalno tri-četiri riječi.

Otprilike je to izgledalo ovako:

Pitanje: Što ste promijenili na bolidu preko noći?

Max: Puno.

Pitanje: Možeš li elaborirati?

Max: Ne, jer bih mogao dobiti novu kaznu.

Pitanje: Je li ovo (drugo mjesto u kvalifikacijama) ohrabrenje za utrku?

Max: Možda.

Pitanje: Koliko je utrka korak u nepoznato s obzirom na probleme koje si imao na treninzima?

Max: To je nepoznanica.

Pitanje: Kakva će biti taktika s obzirom na Norrisa i borbu za titulu prvaka?

Max: Otkrit ćemo sutra.

Pitanje: Koliko dugo nećeš davati odgovore?

Max: Odgovaram, samo ne puno. Znate, imam problema s glasom...

Verstappen je, doduše, sve novinare pozvao da razgovaraju izvan press-sobe, da će im posvetiti koliko god vremena žele, da mogu pitati štogod žele i da će dobiti normalne, opširne odgovore. Drugim riječima, njegovo ponašanje bilo je usmjereno izravno kontra FIA-e pa nije htio nikakve izjave, nikakav materijal za njihove medijske kanale.

image
MOHD RASFAN Afp

Ipak, nakon utrke, u kojoj je osvojio drugo mjesto te tako bio obavezan biti na FIA-inoj službenoj konferenciji za medije, vratio se "u normalu" te odgovarao na pitanja. Međutim, nije zaboravio na cijeli "incident", štoviše, u kasnijim izjavama za medije naglasio je kako ovo situacije i ovakva sitničarenja oko psovke, koja na koncu nije bila usmjerena nekome, niti je danas više baš toliko vulgarna da bi izazvala zgražanje ili kazne, tjeraju ga prema izlaznim vratima Formule 1.

- Ovakve stvari definitivno će utjecati na moje odluke o budućnosti, kada ne možeš biti svoj i kada se moraš baviti ovakvim smiješnim stvarima - rekao je Verstappen.

- Zamarajuće je u ovoj fazi karijere time se baviti i za mene to svakako nije put kojim bih ostao u ovom sportu, to je sigurno. Ako ne možeš biti kakav jesi, onda je bolje ne govoriti ništa. Ali, ni to nitko ne želi jer onda postaneš robot, a to nije ono kakav trebaš biti u sportu. Trebao bi moći pokazati emocije, u bilo kojem sportu. Kad si na terenu, pa te sruše ili gurnu ili se dogodi nekakav frustrirajući trenutak, normalno je pokazati nekakvu reakciju.

Max je inače već ranije jasno i glasno najavio da nema namjeru posvetiti cijelu karijeru Formuli 1, odnosno da se ne vidi tu kada uđe u svoje srednje 30-te, a svakako da neće biti kao Fernando Alonso ili Lewis Hamilton, koji voze sa 43, odnosno 39 godina.

- Utrke će ići dalje, Formula 1 će postojati i bez mene, to je jasno, ali to ni meni nije problem prihvatiti.

Inače, izvukao je Max dodatno i primjer kada su suci kaznili Carlosa Sainza zato što, nakon što je izletio u kvalifikacijama, nije napustio stazu na najbližem mogućem mjestu već je prošetao preko staze na drugu stranu. I zbog toga je kažnjen sa 25.000 eura.

- O čemu pričamo? Pa čovjek je samo prešao stazu. Bila je crvena zastava, nije bilo drugih bolida na stazi, bilo je sigurno i znao je što radi. Nismo mi glupani. Takve stvari su mi užasno blesave, da se s njima moramo baviti.

Povod, pak, zbog kojeg je FIA odlučila kazniti Maxa mogao bi biti nedavni intervju predsjednika FIA, Mohammeda Ben Sulayema, u kojem je rekao da bi volio da vozači manje psuju. Naime, u TV prijenosu utrka u eter ide i komunikacija vozača i garaže, a tu uslijed "vruće glave" i potpune koncentracije na utrku i kojekakvih borbi na stazi, vozači znaju posegnuti za "verbalnim deliktima", što je opet sasvim razumljivo. Ali, Ben Sulayemu to smeta, očito, radi imidža.

- Vozači nisu reperi. U svojim pjesmama koliko puta reperi kažu f-riječ u minuti? Puno, ali mi nismo kao oni, ne želimo biti takvi - rekao je čelnik FIA-e.

Takva je zamjerka zasmetala i Lewisu Hamiltonu koji je to vidio kao stvaranje stereotipa s rasnim elementima.

- Većina repera su crnci, pa reći "nismo kao oni" zapravo je loš izbor riječi - rekao je Hamilton.

Linker
24. rujan 2024 20:30