Fernando Alonso, Adrian Newey, Max Verstappen i Lewis Hamilton

 AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
LOV NA GENIJALCA

Jedno do najintrigantnijih pitanja u svijetu F1 napokon dobilo svoj odgovor? ‘Zaradit će 100 milijuna dolara‘

Brojne tvrdnje talijanskih i britanskih medija sugeriraju da je izabrao svoju novu momčad
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. kolovoz 2024. 17:36

Gdje će dalje Adrian Newey?Je li jedno do najintrigantnijih pitanja u svijetu Formule 1 napokon dobilo svoj odgovor?
Prema pisanju talijanskih i britanskih medija, a navodno na temelju dobro obaviještenih izvora, dizajnerski guru koji je zaslužan za bolide koji su tijekom njegove F1 karijere osvojili 25 što vozačkih (13) što konstruktorskih (12) titula prvaka, trebao bi otići u momčad Aston Martina.

Štoviše, tvrdnja talijanskog Autosprinta je da je dogovor već postignut, preciznije ugovor već i potpisan, a prema kojem bi engleski veteran trebao zaraditi 100 milijuna dolara. Slične glasine stižu s još nekoliko strana, a razlikuju se tek u tome je li riječ o trogodišnjem ili četverogodišnjem ugovoru.

Nadalje, službena potvrda cijelog ovog “slučaja” trebala bi uslijediti vrlo brzo, dapače i prije nego li završi aktualni ljetni odmor za Formulu 1, odnosno prije prve sljedeće utrke u nizozemskom Zandvoortu 25. kolovoza.

image

Adrian Newey

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Otkad je prvog dana svibnja objavljeno da Newey napušta Red Bull, u kojem je doveo Maxa Verstappena do tri naslova prvaka, pitanje gdje će nastaviti karijeru zaokupljalo je najveću pažnju F1 medija, dok su istovremeno praktički sve (jače) momčadi krenule “u lov” na inženjerskog genijalca u nadi da će osigurati njegovu pamet.

Prvi favorit je bio Ferrari, jer Newey je znao ranijih godina govoriti kako bi želio jednom raditi za kultnu F1 momčad. I bili su u pregovorima, ali Neweyeva potraživanja, osim financijskih, bila su i ona da ima veću kontrolu nad tehničkim dijelom momčadi, što, navodno, u Maranellu nisu mogli ili htjeli ispuniti.

S druge strane, Aston Martin je očito (bio) spreman na sve ustupke, a sigurno je da nema briga oko financija, budući da je vlasnik kanadski milijarder Lawrence Stroll. Dapače, pod njegovim vodstvom momčad je krenula u izgradnju nove, ultra-moderne tvornice i baze momčadi, što je svakako adut za privući Neweyev interes. Plus, dovela je u posljednje vrijeme još nekoliko zvučnih imena u tehnički odjel - Andy Cowell iz Mercedesa, Enrico Cardille iz Ferrarija, a još od ranije je tamo i Dan Fallows, koji je također radio u Red Bullu - pa bi Newey imao snažnu “ekipu” na raspolaganju oko sebe.

image

Adrian Newey

ERWIN SCHERIAU Afp

Ništa manje važno, od 2026. Aston Martin prelazi na Hondine motore, s kojima je Newey jako dobro upoznat, budući da s njima u Red Bullu radi od 2019. godine.

I šlag na kraju svega, ako cijela priča oko ovog transfera doista stoji, Newey će dobiti priliku surađivati s briljantnim španjolskim vozačem Fernandom Alonsom, što mu je također bila jedna od želja.

Sve u svemu, stvar je oko Adriana Neweya, čini se tako, riješena, iako u Formuli 1 nikad ništa nije sto posto sigurno do službene potvrde. U slučaju da ovaj narativ s Aston Martinom bude točan, Newey bi, prema uvjetima raskida ugovora s Red Bullom, mogao tek u proljeće početi raditi za novu momčad, što ne ostavlja puno mogućnosti za razvoj bolida za 2025. Ali, zato ostaje i više nego dovoljno vremena za rad na bolidu za 2026., kada u Formuli 1 ujedno stupa i novi, opsežan set tehničkih pravila, pa praktički sve momčadi kreću od nule.

Linker
12. rujan 2024 17:49