Carlos Sainz

 VLADIMIR SIMICEK/Afp
FORMULA 1

Kaos nakon utrke u Austriji: FIA izbrisala više od 100 krugova i promiješala cijeli redoslijed

Pobjedničko postolje nije se promijenilo, ali Carlos Sainz (Ferrari) je s četvrtog pao na šesto mjesto
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 03. srpanj 2023. 10:03

Ništa novo, što se tiče pobjednika, nismo vidjeli na Velikoj nagradi Austrije u kojoj je Max Verstappen stigao do sedme pobjede u 2023. godini. Bila je to deveta pobjeda nedodirljivog Red Bulla u jednako toliko do sada odvoženih utrka.

Ali zato je zanimljivo bilo nakon utrke. Nakon što su iz Aston Martina podnijeli žalbu zbog vozača koji su prekoračivali ograničenja staze, krenule su se zbrajati kazne. Zahvatile su čak osam vozača i promijenile pozicije za njih 14 od 19 koliko ih je završilo utrku. Pet sati nakon utrke, potvrđeno je kako je u Austriji došlo do 1200 potencijalnih kršenja granica staze.

Zbog toga je izbrisano više od 100 krugova u nedjeljnoj utrci. Prekoračenja su se događala uglavnom na ulasku i posebno na izlasku iz posljednjeg zavoja. Kontrola utrke imala je zadatak "usklađivanja svih izbrisanih krugova s ​​primijenjenim kaznama". Ubrzo se pokazalo da će nakon utrke uslijediti dodatne sankcije, iako su prva tri vozača bila sigurna.

Jedan od onih koji je dobio novu kaznu bio je i Lewis Hamilton, kojemu je na konačno vrijeme dodano 10 sekundi. To je značilo pad za jednu poziciju u redoslijedu, sa sedmog na osmo mjesto.

Njegov timski kolega iz Mercedesa George Russell tako se pomaknuo na sedmo mjesto. Carlos Sainz je ispao najvećim gubitnikom, kazna ga je s četvrtog mjesta spustilo na šesto pa je izgubio četiri boda. Zahvaljujući tome, Lando Norris i Fernando Alonso popeli su se za po jedno mjesto.

Poziciju je izgubio i Pierre Gasly, kojega je zbog dodatnih 10 sekundi Lance Stroll preskočio na devetom mjestu.

I Alex Albon i Logan Sargeant dobili su po jednu kaznu od 10 sekundi, dok je Yuki Tsunoda imao pet sekundi dodanog vremena. Nyck de Vries je dobio dvije kazne nakon utrke, za ukupno 15 dodatnih sekundi.

Rekorder je ipak bio Esteban Ocon sa čak četiri kazne i "impresivnih" 30 sekundi penala. Ipak, on je ionako završio izvan bodova te na kraju s 12. pao na 14. mjesto.

Linker
03. rujan 2024 10:06