Charles Leclerc

 NATALIA KOLESNIKOVA Afp
FORMULA 1

Leclerc stao na kraj glasinama o prelasku u Mercedes: ‘Vidim da se smijete, ali nije bilo nikakvih razgovora‘

Uoči ‘sprint subote‘ u novom formatu, Ferrarijev vozač osigurao najbolju startnu poziciju
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. travanj 2023. 16:44

Karavana Formule 1 nakon jednomjesečne stanke (jer je iz originalnog kalendara ispala utrka u Kini) opet se okupila u Azerbajdžanu. Četvrta utrka sezone bit će posebna i zbog toga što je prva koja se odvija po novom formatu, pa su tako već u petak odrađene kvalifikacije za nedjeljnu utrku, a danas će biti premijera sprinterske subote. Prvi će se puta, naime, voziti i kvalifikacije samo za sprint-utrku, koja pak neće utjecati na nedjeljni startni poredak.

Petak je, inače, pripao Charlesu Leclercu koji je iznenađujuće bio najbrži u klasičnim kvalifikacijama pa će u nedjelju biti ispred svih kada se ugase crvena svjetla, bez obzira što će se događati tijekom subote.

No, u pozadini zbivanja na stazi u prvi je plan izbila intrigantna priča o mogućoj rošadi među vozačima i momčadima. U naslovnoj je ulozi upravo Leclerc, Ferrarijev adut u aktualnoj i posljednjih nekoliko sezona, koji je postao tema nakon vrlo slabog početka sezone za "propetog konjića". Počelo se spekulirati hoće li to utjecati na Leclercovo povjerenje u momčad za budućnost, odnosno hoće li se okrenuti potrazi za novom sredinom, koja će mu ponuditi veće šanse za osvajanje titule prvaka. Jer Ferrari to, eto, ne uspijeva već petu sezonu zaredom.

A kako se istovremeno nagađa i o budućnosti Lewisa Hamiltona u Mercedesu, jer mu ove godine ističe ugovor, mnogi su spojili te dvije priče u jednu na način da bi Leclerc mogao uskočiti na Hamiltonovo mjesto, ako sedmerostruki prvak odluči napustiti sport.

- Ne, nije bilo nikakvih kontakata između mene i Mercedesa. Ne još, ne zasad - odgovorio je 25-godišnji Monegašanin, pri čemu ovaj dio "ne još" imputira da je možda otvoren za pregovore s Totom Wolffom, prvim čovjekom Srebrnih strijela.

- Ne, nisam uopće razgovarao s Totom. Nula, ništa. Doista. Vidim da se vi (novinari) smijete, ali kunem se nije bilo razgovora - tvrdi Leclerc.

S društvom iz Maranella ostvario je svih svojih pet pobjeda u F1, ali je ove godine u tri utrke upisao dva odustajanja i sedmo mjesto. S tog je aspekta "pole position" u Bakuu (inače njegov treći uzastopni na gradskom trkalištu) veliko ohrabrenje.

- Zasad sam potpuno fokusiran na Ferrari i imam maksimalno povjerenje u momčad i projekt koji razvijamo. Volim Ferrari i uvijek mi je bio san biti dio momčadi i moj prioritet je osvojiti titulu s Ferrarijem.

S druge strane, Hamilton prošle, a po svemu sudeći ni ove sezone neće biti u borbi za naslov prvaka i to bi, po nekima, mogao biti demotivirajući faktor za 38-godišnjaka u odluci hoće li nastaviti F1 karijeru. Iako on tvrdi drugačije, odnosno da ga spominjanje Leclerca u Mercedesu ne dira previše.

- Sviđa mi se ovdje gdje jesam, volim svoju momčad i zahvalan sam na dosadašnjoj suradnji te što i dalje zajednički radimo na napretku - kaže Lewis, koji je šest od svojih sedam titula osvojio s njemačkom momčadi.

Toto Wolff je, inače, već ranije poručio da pregovori s Lewisom oko novog ugovora ne bi trebali biti "ništa više nego formalnost"...

KVALIFIKACIJE

1. Leclec (Ferrari), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Perez (Red Bull), 4. Sainz (Ferrari), 5. Hamilton (Mercedes), 6. Alonso (Aston Martin), 7. Norris (McLaren), 8. Tsunoda (Alpha Tauri), 9. Stroll (Aston Martin), 10. Piastri (McLaren), 11. Russell (Mercedes), 12. Ocon (Alpine), 13. Albon (Williams), 14. Bottas (Alfa Romeo), 15. Sargeant (Williams)...

Linker
10. travanj 2024 21:07