Lewis Hamilton, kreacija Rick Owens, naočale Prada i sat IWC

 DPPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/Dppi/shutterstock Editorial/
SVEMIRSKI TURIST

Legendarni prvak o druženjima s Muskom: ‘Njegov je um proširen, na nekoj je drugoj razini‘

Otkrio je Hamilton svoje ambicije za budućnost, a jednu bi mu mogao ispuniti njegov prijatelj Elon Musk
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. travanj 2023. 13:59

Engleski mediji u svojim hvalospjevima sedmerostrukom prvaku Formule 1, Lewisu Hamiltonu, vole tepati kako su njegove vozačke sposobnosti svemirske. A možda bi se moglo dogoditi da će 38-godišnji Englez doista testirati ima li neke izvanzemaljske talente.

image

Lewis Hamilton

NATALIA KOLESNIKOVA Afp

Naime, Lewisa Hamiltona, kao doduše i mnoge druge, intrigira putovanje u svemir, odlazak "tamo gore" jedna je od njegovih životnih želja, a ona bi mu se u nekom trenutku mogla i ispuniti. Jer, vozač Formule 1, za kojeg se zna da voli biti dio društvene scene i zbivanja koji sežu daleko izvan krugova oktanskih sportova - zanimaju ga, recimo, glazba i moda (premda njegov neobičan izričaj u odjevnim kombinacijama nije za svačiji ukus, a još manje oči) - pa se tako, primjerice, družio i s Elonom Muskom.

image

Elon Musk

PATRICK PLEUL Dpa Picture-alliance Via Afp

- Elon dolazi na moje partije u Austinu posljednje dvije godine - otkrio je rekorder sa 103 pobjede u F1 utrkama, za službenu stranicu Formule 1.

- Više su to zapravo opuštenije večere na koje pozivam razne goste, a među njima i Elona.

image

Lewis Hamilton

MARTIN KEEP Afp

Musk je drugi najbogatiji čovjek na svijetu, kao poduzetnik najpoznatiji je kao vlasnik tvornice električnih automobila Tesla te društvene mreže Twitter, ali za ovu priču puno je važnije što je i osnivač kompanije SpaceX. S njom, pak, želi izgraditi svemirske rakete, odnosno brodove kojima bi omogućio i običnim ljudima učestale komercijalne "izlete" u svemir, po relativnoj niskoj tarifi, a u nekoj varijanti zamišlja i kolonizaciju Marsa.

image
PATRICK T. FALLON Afp

Pa su oko tih tema, eto, Lewis i Elon jedan u drugome našli sugovornike.

- Nije baš najlakša stvar razgovarati s tako nekim kao Elonom, jer njegov je um proširen, na nekoj je drugoj razini, tako da sam zapravo nervozan kada razgovaram s njim - otkrio je Lewis svoje divljenje Muskom.

- Naravno, pričao sam s njim o tome jesu li ljudi doista sletjeli na Mjesec i kamo ćemo sljedeće, kamo dalje.

image

Lewis Hamilton

NATALIA KOLESNIKOVA Afp

Hamilton je, čini se, našao "vezu" preko koje bi ubacio svoje ime na listu onih koji bi možda jednoga dana mogli biti "svemirski turisti". Makar, o ideji da i sâm sjedne u raketu i otkrije svemirska prostranstva, ipak je imao i malu šaljivu ogradu.

- Ići ću u nekom trenutku, da, ali prvo planiram pustiti neke druge ljude da isprobaju jer te stvarčice znaju eksplodirati na putu prema gore.

image

Lewis Hamilton, posveta Martinu Lutheru Kingu

QIAN JUN/ATP/SPP/SHUTTERSTOCK Qian Jun/atp/spp/shutterstock

No, zato je imao zanimljiv prijedlog.

- Elon govori o odlasku na Mars, ali spreman sam ići u svemir u bilo kojoj fazi njegova projekta. Dapače, rekao sam mu da ću i upravljati, pilotirati raketom ako treba, iako mislim da je to sve zapravo automatizirano.

Zasad će se, međutim, Hamilton morati zadovoljiti vožnjama na Zemlji, odnosno ovoga vikenda konkretno u Bakuu, gdje se vozi četvrta utrka sezone. Nakon što je godinama dominirao F1 stazama i osvojio sedam titula prvaka, posljednje dvije sezone nisu naročito dobre za njega i njegovu momčad Mercedesa. I zbog toga počele su spekulacije o njegovoj motiviranosti da nastavi F1 karijeru, jer ipak mu je i 38 godina, odnosno očito je da ima i druge interese.

image

Elon Musk

ANGELA WEISS Afp

Eto, sada znamo da mu i put u svemir prilično golica maštu. Nije jedini jer više od 50 godina nakon što je ljudska noga stupila na Mjesec, što se i dalje smatra jednim od najvećih podviga čovječanstva, interes za istraživanjem svemira stalno se povećava, pa postoji i nekoliko samostalnih kompanija koje neovisno o NASA-i rade na mogućim komercijalnim letovima u svemir.

Doduše, nedavno je jedna od poznatijih, Virgin Galactic u vlasništvu multimilijardera Richarda Bransona, propala i objavila bankrot, što baš ne djeluje ohrabrujuće za ovu granu industrije. Inače, Branson je, valjda ne slučajno, također bio vezan uz Formulu 1, kao vlasnik momčadi Virgin Racing u 2010. i 2011. (kasnije je to postala Marussia), ali ni tamo nije imao pretjerano pohvalnih rezultata, dapače.

image

Lewis Hamilton

MARTIN KEEP Afp

Također, Muskova kompanija SpaceX prošlog je tjedna izvela test lansiranja u Teksasu (SAD), ali je raketa eksplodirala puno ranije nego li je bilo planirano. Drugim riječima, nije baš sve išlo po željama, no Musk je svejedno na Twitteru napisao

"Čestitke SpaceX timu! Naučili smo puno za sljedeće lansiranje koje slijedi za koji mjesec!"

Unatoč svemu tome, Elon Musk, čini se, nema namjeru odustati od svojih planova. Na radost Lewisa Hamiltona...

Linker
03. svibanj 2024 18:05